Inför VM i trail- och bergslöpning och Comrades Marathon
Det är högklassiga startfält i VM i trail- och bergslöpning som drar igång i österrikiska Innsbruck nästa vecka. Hur ser det ut med svenska medaljchanser? Veckan avslutas dessutom med världens största ultratävling, Comrades Marathon i Sydafrika, med några snabba svenskar på startlinjen.
Det är andra gången som det ordnas ett gemensamt VM i trail- och bergslöpning. IAU (internationella ultramarathonförbundet), ITRA (internationella traillöpningsförbundet) och WMRA (bergslöpningsförbundet) håller i tävlingarna, med World Athletics som samordnare.
Bergslöpning har haft världsmästerskap sedan 1985 och traillöpning sedan 2004 (ultratrail från 2007), även om det har kallats för olika namn. Den viktigaste skillnaden mellan trail- och bergslöpning är att den senare disciplinen måste ha stora höjdskillnader, ofta med målgång på en bergstopp. Av de fyra VM-disciplinerna kommer två från traillöpningen (kort och lång trail) och två från bergslöpningen (Vertical och Mountain Classic).
Sverige har åtta deltagare till start. Fyra kvinnor och tre män i kort trail, samt Tove Alexandersson i Mountain Classic. Mimmi Kotka skulle ha sprungit lång trail, men kommer dessvärre inte till start pga skada. Ida Nilsson, som tog VM-silver i lång trail i Thailand i november, springer i år Western States.
Petter medaljkandidat i herrarnas korta trail
Kort trail är ca. 45 km lång, med drygt 3 100 positiva höjdmeter och 2 700 m neråt, från Innsbruck till Stubai. 85% av banan går på stigar, med 13% asfalt och 2% grusvägar. Starten går på torsdag, 8 juni, kl. 9.00. De tre bästa resultaten räknas in i lagtävlingen, så Sverige har alltså lag både på dam- och herrsidan.
Men konkurrensen är benhård! Som jämförelse fick bara Petter Engdahl, Jonathan Albon och Andreas Reiterer över 900 i ITRA Performance Index för sina tider på CCC i augusti. Av herrarna i startlistan för kort trail i VM har totalt 14 löpare minst 900 i performance index. Reiterer springer långa.
Engdahl och Albon får bland annat konkurrens av regerande världsmästaren från Norge, Stian Angermund, och tvåan efter Kilian Jornet i Zegama, italienaren Davide Magnini.
Petter säger själv att det är en kort distans för honom numera, men hoppas förstås kunna vara med och fajtas ändå.
Oscar Claesson är med sitt performance index på 884 rankad 23:a och Linus Hultegård med performance index på 804 så långt ner som 77:a. Det är dock ingen vild gissning att Linus Hultegård kan prestera bättre än vad hans performance index visar, han slog exempelvis Oscar i Sandnes i april.
Lagmässigt är det de tre medaljörerna i VM i Thailand i november, Italien, Frankrike och Storbritannien, som alla har över 900 i snitt för sina tre bästa löpare. Sverige snittar 870 och är därmed delad 9:a i herrarnas lagtävling, sett till de tre bästa löparnas performance index före start.
Ska det räcka till lagmedalj för de svenska herrarna måste Oscar och Linus överprestera och Petter göra ännu ett lopp i världsklass. Men givetvis hoppas vi få se Petter i en kamp om en individuell medalj.
Jämnt och bra svenskt lag i damernas korta trail
På damsidan i kort trail kommer det bli oerhört tajt om lagmedaljerna. Sverige var sjua senast, trots Emilia Brangefälts individuella bronsmedalj. Ser man till de tre bästa löparnas performance index på förhand skiljer det bara 12 poäng mellan högst rankade Spanien och Sverige på sjunde plats. Och med fyra svenska damer till start är en lagmedalj inte för mycket att hoppas på en bra dag, även om det som sagt kommer bli väldigt jämnt.
12 stycken har performance index på 750 eller mer, bland dem 11:e-rankade Emilia Brangefält, som alltså tog en överraskande bronsmedalj i Thailand. Men det är ett mycket jämnt svenskt lag, med välmeriterade stjärnan Emelie Forsberg rankad 21:a (742), Johanna Åström 24:a (739) och Johanna Gelfgren 45:a (706).
Intressant är också att högst rankad är sydafrikanskan Toni McCann. Det var först i de avslutande nerförsbackarna som hon passerade Johanna Åström i Transvulcania för en månad sedan. Och Johanna Gelfgren genrepade genom att krossa motståndet i Snowdonia. Emelie Forsberg har inte tävlat mycket på senare år, varför hennes performance index egentligen inte representerar hennes kapacitet.
Det blir med andra ord en högintressant tävling på torsdag, där vi säkert kan räkna med att få se alla de svenska tjejerna långt fram.
Tove favorit i Mountain Classic
Allra störst medaljhopp i det svenska VM-laget är annars hela VM:s högst rankade damlöpare, Tove Alexandersson. Det är bara Tove (817) och Blandine L’Hirondel (812, huvudfavorit i lång trail) som har performance index över 800. Då VM går mitt under orienteringssäsongen blir det alltså Mountain Classic för Toves del. Ju tuffare terräng, desto bättre är chanserna till VM-guld för världens genom tiderna bästa orienterare. Men nästan halva varvet består av asfalt.
Mountan Classic är 15 km långt, med omkring 750 höjdmeter. Det går två varv på en 7,5-kilometersbana med start och mål i centrala Innsbruck. Tävlingen går på VM:s sista dag, lördagen den 10 juni, med start kl. 10.00. Det kan säkert bli en rafflande avslutning på ett VM som på allvar kan leva upp till status av ett världsmästerskap.
Livesändningar på sex språk
Alla tävlingarna kommer att livesändas på hela sex olika språk, däribland engelska med Martin Gaffuri som kommentator. Följ WMTRC 2023 Innsbruck-Stubai på Facebook, @wmtrc2023_innsbruckstubai på Instagram eller hemsidan https://www.innsbruck-stubai2023.com för uppdateringar om länkar för livesändningar och resultat.
Comrades Marathon
Comrades Marathon är inte bara världens deltagarmässigt största ultratävling, utan även den äldsta som ännu är aktiv. Första upplagan gick 1921 och redan från början har det varannat gått från Pietermaritzburg ner till Durban vid kusten (Down Run) och vartannat år åt andra hållet (Up Run). I år är det Down Run som gäller, vilket det faktiskt även var förra året. Det är vägarbeten i och runt Pietermaritzburg som orsakat denna frångång från vanliga rutiner.
Banrekordet i Down Run för herrar innehas av sydafrikanen David Gatebe som vann 2016 på 5:18:19, i sin löparkarriärs absolut största framgång. Bland damerna har ännu ingen sprungit fortare än Frith van der Merwe som vann på 5:54:43 1989. Närmast på senare år har hennes sydafrikanska landsmaninna Gerda Steyn varit när hon vann på 5:58:53 2019.
Förra året vann för övrigt ryskan Alexandra Morozova, trots juridiska strider ända in på tävlingsdagen om hon skulle tillåtas tävla. Morozova har de två bästa tiderna i Ultravasan90. Hennes senaste seger kom 2021, då polskan Dominika Stelmach var tvåa, liksom i Comrades förra året.
Fyra i Ultravasan90 2021 var Lina Karlsson, som i år springer Comrades för första gången. Hon blir därmed ytterligare en i raden av duktiga svenska löpare i Comrades. Kajsa Berg var trea 2016, Sophia Sundberg har tre topp 20-placeringar med en sjätteplats 2018 som bäst och även Frida Södermark har varit topp 20 tre gånger, med en åttondeplats som bäst 2014.
På herrsidan har Sverige både Elov Olsson och Joacim Lantz till start. Elov har sprungit två gånger tidigare, som bäst 14:e 2019. För Joacims del blir det första gången.
Även på herrsidan kan Sverige stoltsera med många fina placeringar. Redan 1990 var Ulf Andersson 14:e och näst bästa icke-afrikan. Jonas Buud har i sina fem starter som bäst varit tvåa (2013), fyra (2011) och sjua (2014). Fritjof Fagerlund, som gör comeback i långa trail-SM under EcoTrail Stockholm, har varit topp 15 tre gånger.
Alla de tre senaste upplagornas vinnare är med i årets starka startfält. På damsidan storfavoriten Gerda Steyn (2019), Ann Ashworth (2018) och Alexandra Morozova (2022). På herrsidan Tete Dijana (2022), Edward Mothibi (2019) och Bongmusa Mthebu (2018).