Intervju med Ellen Westfelt inför Björnfrossa ultramaraton

0

Denna helg kommer att bli en riktig ultrahelg med fantastiskt löparväder (i alla fall på de flesta håll) och lopp såsom High Coast Ultra och Björnfrossa Ultramaraton. För att inte glömma trail-VM i Portugal som går av stapeln på lördag.

I trail-VM ställer Sverige upp med: Johanna Bygdell, Lisa Ring, Fanny Borgström, Sanna El Kott Helander, Joakim Lantz, Johan Lantz och André Jonsson. Vi hejar och följer på avstånd.

Dessutom avslutas helgen med världens största ultramaraton: Comrades Marathon med över 20 000 deltagare. Loppet är ca 90 km långt och springs i Sydafrika varje år i början av juni. I elitlistan på årets startlista hittar vi Sophia Sundberg, Cajsa Berg, Fritjof Fagerlund och Elov Olsson. Förutom att Fritjof nyligen har blivit pappa har vi dock i skrivande stund inte så mycket information om status och förhoppningar hos dessa stjärnlöpare.

Pace on Earth’s Ellen Westfelt har också ett speciellt långpass att se fram emot i helgen – hon ska nämligen springa Björnfrossa! Björnfrossa är ett relativt nystartat lopp (första loppet gick av stapeln 2017) med start och mål i Kungsberget utanför Sandviken. Tillsammans med ca 80 andra löpare ska Ellen ta sig an 63 km löpning och 1200 höjdmeter längs Gästrikeleden med sin otroligt vackra natur och slingriga små stigar.

Ellen Westfelt ska akta sig för björnar.

Förutom att akta sig för björnar satsar hon självklart på att få en så fin loppupplevelse som möjligt. Loppet är dessutom ett ypperligt träningstillfälle inför sommarens stora utmaning, Ehunmilak 100 Miles.

Jënni Jalonen, som är huvudansvarig för Pace on Earth webshop, har för ultramarathon.se intervjuat Ellen inför morgondagens lopp, pratat förberedelser samt fått riktigt bra insider-tips på vilken utrustning hon rekommenderar och själv använder sig av på olika ultralopp.

ultramarathon.se: Hej Ellen!

Ellen Westfelt: Hej!

ultramarathon.se: Du ska springa Björnfrossa Ultramaraton imorgon, hur känns det?

Ellen Westfelt:Lite nervöst som det alltid gör för mig, oavsett distans. Det ska tydligen bli väldigt varmt och det varnas för mycket mygg! Det är jag lite orolig för — myggen älskar mig!

ultramarathon.se:Låter som en rejäl utmaning. Hur laddar du inför loppet?

Ellen Westfelt:Ska se till att sova ordentligt, men gör annars inget särskilt. Äter som vanligt kvällen och morgonen före loppet.

För mig är det här i första hand ett träningslopp, en chans att få träffa vänner och springa ett härligt långpass i underbar natur. Stora målet i sommar är Ehunmilak 100 miles med 11 000 höjdmeter den 13:e juli. Därför har jag tänkt ta det väldigt lugnt imorgon och ska springa tillsammans med min kompis Alexandra. Vi kommer springa långsamt och se till att hinna njuta av naturen! Och fika längs vägen.

ultramarathon.se:Underbart! Men många vill säkert höra hur du tänker när det gäller utrustning – vad är din go-to utrustning under såna här lopp såsom Björnfrossa?

Ellen Westfelt: Från början hade jag tänkt springa med min nya OCR-vest från Ultimate Direction (http://www.paceonearth.se/shop/ultimate-direction-ocr-vest), men när det nu ska bli så väldigt varmt så tänker jag att jag vill ha med mig mer vätska, så satsar på min gamla trotjänare Ultimate Direction Adventure Vesta som är lite större. Kommer köra med två mjuka 500ml-flaskor fram plus en extra bak i ryggan – så totalt 1,5 l vätska mellan kontrollerna. Gillar att dela upp vätskan i flera olika flaskor istället för en stor vätskeblåsa. Då kan jag ha vatten i en flaska, Maurten (http://www.paceonearth.se/shop/maurten-drink-mix-160-box) i en och kanske cola i en om jag känner för det.

Sen blir det nog korta tights och T-shirt, nummerlappsband till nummerlappen så att jag kan kan flytta runt den som jag vill. En supertunn vindjacka i ryggsäcken. Pace on Earth-tuben (http://www.paceonearth.se/shop/paceonearth-tube) är såklart jättebra, går att använda till allt möjligt! Keps på huvudet och solglasögon (X-kross). Ska testa den nya Photocromatic-linsen som skiftar mellan mörkt och ljust automatiskt (bra när man springer i skogen och det är ljus/skugga omväxlande). På fötterna har jag Injinji-strumpor, kör nog med tunna Run LW MiniCrew (http://www.paceonearth.se/shop/injinji-run-lw-minicrew), plus ett par extra strumpor (Trail MW)( http://www.paceonearth.se/shop/injinji-trail-mw-minicrew) i väskan. Springer nog i Bushido från LaSportiva.

Pace on Earth tub

Vad gäller energi så hoppas jag att det finns en hel del på stationerna. Kommer ha Maurten i en flaska och tar också med mig några EarthBite (http://www.paceonearth.se/shop/earth-bite-ginger-lemon) samt Huma gels som vi testar just nu för att se om vi vill ta in dem i shoppen. Kanske gör några egna bananpannkakor och tar med mig och kanske en smörgås också.

Earth Bite

ultramarathon.se:Märks att du har gjort det här några gånger Vilka bra tips! Om du bara fick välja en enda sak att ha med dig under loppet när det gäller utrustning – vad skulle du då välja?

Ellen Westfelt: Ryggsäcken med vatten i och så att man kan bära med sig mobiltelefonen på ett bra sätt! Mobil är ju ofta obligatorisk utrustning, så den måste man ju få med sig på något sätt. Glömde att jag också alltid tar med mig lite toalettpapper och skräppåse, och en elastisk linda om man skulle stuka foten eller skada sig.

ultramarathon.se:Nu när vi ändå nämner ryggsäckar – om man behöver köpa en ryggsäck som passar bra till “kortare” ultralopp (runt 60 km som Björnfrossa) och kunna få med sig allt du nämner såsom energi, telefon, och linda, vilken/vilka ryggsäckar skulle du rekommendera att man köper?

Ellen Westfelt: Bäst är egentligen en lite större ryggsäck som ex. Ultra Vesta 4.0 (http://www.paceonearth.se/shop/ultimate-direction-ultra-vesta-4-0) eller Mountain Vest 4.0 (http://www.paceonearth.se/shop/ultimate-direction-mountain-vest-4-0), för på de flesta så pass långa ultror behöver man ändå ha med sig rätt så mycket utrustning. Extra underställströja, regnjacka, pannlampa, räddningsfilt är sånt som man vanligtvis behöver ha med sig också.

Johnny i Mountain Vest 4.0

ultramarathon.se:Justja, jag glömde nästan fråga – vilket är ditt ultimata tips för att förebygga och behandla eventuella, jobbiga skavsår under loppets gång?

Ellen Westfelt: Nr. 1 är att ha skor som fötterna mår bra av och som framför allt inte är för små. Nu när det är varmt så sväller fötterna mer än vanligt så välj heller en för stor storlek på skorna än för liten. Sen smörjer jag med Shea-butter innan start och använder Injinji-strumpor som förhindrar skav och blåsor mellan tårna. Och så tar jag med mig BlissWool (http://www.paceonearth.se/shop/blisswool) för att lägga på om det börjar bli tendenser till skav!

PS. Läs mer om Blisswool och hur det fungerar här (https://blisswool.com/).

ultramarathon.se:Grymt! Tack Ellen för dina fantastiska tips, lycka till imorgon och hoppas du har med dig björnspray också!

Ellen Westfelt: Haha, tack! Björnspray behövs säkert 🙂

Några av de prylar som Ellen kommer använda sig av under loppet (och många fler!) hittar du i Pace on Earth Shop.

Vi ser mycket fram emot den här helgen som är fylld av härlig löpning. Stort lycka till till Ellen och alla andra som ska ut och springa nåt lopp!

Dela.

Lämna en kommentar