Ultramarathon.se

ITRA vs UTMB – rankingsystem och tävlingsserier för traillöpning

av Daniel Westergren
18 min läsning
ITRA vs UTMB – rankingsystem och tävlingsserier för traillöpning

ITRA och UTMB har liknande system för trailranking och för att jämföra prestationer i olika trailtävlingar. Men vad är egentligen skillnaden mellan dessa organisationer? Vad innebär deras olika rankingsystem? Och vad innebär UTMB World Series och att vara ett indexlopp till UTMB?

Den här artikeln förklarar bakgrunden till dessa båda organisationer och dess olika syften, vad det finns för internationella mästerskap i traillöpning och hur man kvalar till loppen under UTMB-veckan. När det gäller världsrankingen i traillöpning kan i korthet sägas att ITRA:s trailranking är den av World Athletics officiellt erkända världsrankingen. Det är därför jätteviktigt att alla trailtävlingars resultat rapporteras till ITRA.

ITRA vs UTMB

ITRA är det internationella traillöpningsförbundet, kopplat till World Athletics (internationella friidrottsförbundet). Det är alltså en icke-vinstdrivande organisation och den aktör som representerar den officiella traillöpningen i världen.

UTMB är en kommersiell organisation, med en egen tävlingsserie, UTMB World Series. Många av dem i UTMB-organisationen var med och bildade ITRA 2013. Men framför allt från 2021, när UTMB-medgrundaren Michel Poletti avgick som ITRA-president, har skillnaden mellan dem blivit tydlig.

Oavsett vad man tycker om det drivs alltså UTMB av sina kommersiella intressen, medan ITRA har ett mer generellt syfte att utveckla traillöpningen.

Internationella trailmästerskap

ITRA anordnar tillsammans med ett par andra organisationer (World Mountain Running Association, WMRA, som är det internationella förbundet för bergslöpning och International Association of Ultrarunners, IAU, som är det internationalla ultralöpningsförbundet) VM i trail- och bergslöpning, under World Athletics. Utöver några andra kortare discipliner finns på VM en distans för kort traillöpning (ca. 40 km) och för lång traillöpning (ca. 80 km).

Dessutom ordnas även EM i trail- och bergslöpning. Från 1994 höll WMRA i EM i bergslöpning (European Mountain Running Trophy), men 2001 togs det över av det europeiska friidrottsförbundet European Athletics och blev officiellt EM. Från 2022 ingår även traillöpning och det kallas nu därför för EM i off-road running.

ITRA och IAU är dock inte inblandade i EM. På EM i trail- och bergslöpning är från i år den längsta distansen omkring 45 kilometer.

Då denna artikel handlar om traillöpning går vi inte närmare in på övriga internationella mästerskap i ultralöpning under IAU.

UTMB World Series

UTMB har en egen serie, UTMB World Series. Det är dock inte någon världscup, utan en serie tävlingar som alla leder till finaltävlingarna under UTMB-veckan i slutet av augusti varje år.

Utöver finalloppen innehåller UTMB World Series ytterligare två nivåer (samt indexlopp). Man kan kvalificera sig till finalloppen i tre distanskategorier, som motsvaras av loppen OCC (50K), CCC (100K) och UTMB (100M). Det längsta av dessa, UTMB, betraktas i praktiken som ”världsmästerskap” på 100-milesdistansen.

Regionfinaler och serielopp

För att få springa något av loppen under UTMB-veckan från och med år 2023 måste man delta i minst en av de 25 tävlingar som kallas events (serielopp), eller någon av de tre regionala seriefinalerna (för Amerika, Europa och Asien/Oceanien) som kallas för majors (regionfinaler).

De tio främsta herrarna och damerna i respektive regionfinal får en direktplats till motsvarande finallopp under UTMB-veckan (även om de kan ändra vilket lopp de väljer att springa under finalveckan). Detsamma gäller de tre främsta herrarna och damerna på respektive distans i de 25 serieloppen. Detta gäller under en period av 15 månader innan finalloppen (för tävlingar inom tre månader innan årets UTMB-vecka kan man välja att använda startplatsen nästkommande år istället). Dessutom finns det ytterligare några direktplatser för olika ålderskategorier, plus att vakanta elitplatser i början av juni erbjuds löpare utifrån ranking enligt UTMB Index.

Men för alla löpare som inte kvalar in via en direktplats gäller lotteri, där en lott motsvaras av det som UTMB kallar för en Running Stone. Running Stones får man för varje genomförd regionfinal eller serielopp, som med undantag för Western States alla också har ”by UTMB” i namnet. Man MÅSTE alltså springa någon av dessa tävlingar för att få möjlighet att springa under UTMB-veckan.

Ju längre distans, desto fler running stones och därmed fler ”lotter” i lotteriet. I serieloppen får man 1 Running Stone för fullföljt lopp i 20K-kategorin, 2 i 50K-kategorin, 3 i 100K och 4 i 100M. De tre regionfinalerna ger dubbelt antal Running Stones.

I Sverige ingår enbart Kullamannen by UTMB i UTMB World Series. Om man inte vill bege sig utomlands finns det alltså ingen annan tävling i Sverige som gör det möjligt att vara med i UTMB-lotteriet.

Running Stones kan man ackumulera under hur lång tid som helst, men när man får en plats till ett lopp under UTMB-veckan nollställs de.

Indexlopp

Men det finns också så kallade UTMB Index Races (indexlopp). Det är tävlingar där man liksom i serieloppen, regionfinalerna och finalloppen också får UTMB Index (rankingvärde). Man får i dessa indexlopp dock inga Running Stones.

För att få springa något av loppen under UTMB måste man ha UTMB Index i motsvarande eller högre kategori och till skillnad från Running Stones får detta UTMB Index inte vara äldre än 24 månader. Eller mer specifikt, för att få springa UTMB måste man ha ett indexlopp i 100K- eller 100M-kategorin, för CCC gäller minst 50K-kategorin och för OCC räcker det med ett indexlopp i minst 20K-kategorin. Se mer om vilka distanser som ingår i respektive kategori nedan.

Man kan alltså skaffa sig UTMB Index i finalloppen, regionfinalerna, serieloppen och indexloppen för att få anmäla sig till en viss distans under UTMB-veckan. Men man måste springa ett av de 25 serieloppen (eller en regionfinal) för att få Running Stones som gör det möjligt att delta i lotteriet.

UTMB Index avgör alltså vilken distans man kan anmäla sig till, medan Running Stones (oavsett vilken distans man får dem via) ger lotter till lotteriet. Motsvarande gäller dem som direktkvalificerar sig. Om man har UTMB Index från en längre distans via ett indexlopp kan man byta till en längre distans än den där man fick en direktplats.

Lite krasst kan man kalla indexloppen för ett sätt att marknadsföra UTMB och få så många tävlingar som möjligt under UTMB-paraplyet. Då kan fler delta i och betala för ”by UTMB”-loppen, vilket i sin tur ger utrymme för fler deltagare än dem som kan kvala in till själva UTMB-veckan. Om det visar sig att fler vill springa serieloppen än vad det finns platser kan indexloppen framöver bli ett krav för att få springa serielopp.

Även om denna struktur inbringar mer pengar till UTMB-organisationen är prispengarna i jämförelse med andra privata aktörer väldigt låga. Enligt UTMB är det ett medvetet val för att bevara traillöpningens värderingar, som de menar bland annat handlar om att varje deltagare är lika viktig.

Upplägget liknar det som Ironman har. Ironman Group ingick under 2021 partnerskap med UTMB, men UTMB är fortfarande majoritetsägare i UTMB Group.

ITRA:s vs UTMB:s rankingsystem

En förvirrande konsekvens av ”splittringen” mellan ITRA och UTMB är att det nu finns två parallella rankingsystem… Istället för att UTMB skulle erkänna ITRA:s världsranking tog de med sig det som de utvecklat för ITRA och tvingade därmed ITRA att ta fram ett eget rankingsystem, som i bästa möjliga mån ska efterlikna UTMB:s.

I UTMB Index ingår som nämnts enbart tävlingar i UTMB World Series eller de som har registrerats som UTMB Index Races. I ITRA:s ranking ingår potentiellt alla världens trailtävlingar. I praktiken har det dock blivit så att många tävlingsarrangörer inte förstår varför man ska fortsätta rapportera resultat till ITRA (då det inte längre behövs för kvalificering till UTMB). Många förstår inte heller att det är faktiskt är helt gratis att registrera en tävling och rapportera in resultat till ITRA.

ITRA:s Performance Index är, till skillnad från UTMB Index, också världsranking i traillöpning.

Kategorier

Både UTMB Index och ITRA:s Performance Index har såväl en generell rankingkategori som kategorier som baseras på tävlingarnas distanser. Men för att bidra ännu mer till förvirringen har dessa kategorier delvis samma namn, men med olika kriterier…

UTMB delar in sina kategorier utifrån km-effort. Det innebär tävlingens distans + 1/100-del av antalet positiva höjdmeter. Utifrån denna beräkning delas tävlingarna in i någon av följande kategorier:

  • 20K (20-50 km-effort)
  • 50K (50-100 km-effort)
  • 100K (100-170 km-effort)
  • 100M (alla lopp med minst 170 km-effort)

ITRA:s tidigare kategorisering (innan UTMB skapade en egen) utgick också från km-effort. Men i ITRA:s nya system är namnen liknande som UTMB:s, men enbart baserade på tävlingarnas distans… En slags sämre kopia. Utöver ytterligare tre kortare kategorier är ITRA:s indelning numera som följer:

  • Marathon (35-45 km)
  • 50K (45-65 km)
  • 50M (65-90 km)
  • 100K (90-130 km)
  • 100M (130-190 km)
  • Endurance (190+ km)

Det större antalet kategorier hos ITRA innebär att rankingen i varje kategori inte säger lika mycket. Då löpare inte springer jättemånga trailtävlingar på framför allt längre distanser ligger därmed också färre tävlingen till grund för beräkning av rankingvärdet i respektive kategori. Framför allt kan 50M-kategorin ifrågasättas.

En annan skillnad mellan ITRA:s och UTMB:s rankingsystem är att hos ITRA räknas tävlingar de senaste 36 månaderna (med minskande rankingvärde ju äldre tävlingarna blir). UTMB räknar också tävlingar de senaste 36 månaderna, men enbart om minst en tävling är genomförd de senaste 24 månaderna. Detta gör alltså att löpare som gjort starka prestationer för mer än två år inte får något UTMB Index om de inte har genomfört tävlingar senare än så.

ITRA:s uträkning av rankingvärde

Hur uträkningen av ITRA:s rankingvärde sker är bara delvis öppet, till skillnad från många andra kända rankingsystem (som det av World Athletics för andra friidrottsgrenar, ATP-rankingen i tennis osv.) som har helt transparent dokumentation och process. Att UTMB som privat aktör inte offentliggör sina beräkningar har förstås med affärsintressen att göra.

I varje tävling får alla löpare som fullföljt en poäng (ITRA Score). Dessa poäng ligger till grund för löparens rankingvärde (ITRA Performance Index).

För att räkna ut vilka poäng löpare ska ha i en tävling utgår ITRA från tävlingens distans och höjdmeter upp och ner (samt altitud). Därigenom får de fram en teoretisk bästatid. Sedan görs en manuell handpåläggning för varje tävling, där en koeffecient bestäms som ska ta hänsyn till andra förutsättningar, som exempelvis hur teknisk banan är, underlag och väderförhållanden. Denna koefficient baseras på de rankingvärden som de löpare som fullföljt tävlingen hade före start. Poängberäkningen utgår endast från löpares tider, inte placeringar eller tävlingens betydelse.

En löpares fem bästa resultat under de senaste 36 månaderna används för att räkna ut Performance Index (rankingvärde) både generellt och för respektive kategori. Nyare resultat viktas högre och en löpares bästa resultat får också större vikt när rankingvärdet beräknas.

Då koefficienten för varje tävling räknas ut manuellt tar det ofta lång tid innan löpares rankingvärde i tävlingar bearbetas, framför allt för tävlingar av mindre dignitet. Det gör att rankingen olyckligtvis släpar efter en del i tid.

Därför är ITRA:s ranking viktig

ITRA:s ranking används av många länder som grund för uttagning till internationella mästerskap. Många löpare kollar också på rankingpoängen för att jämföra sina prestationer. I förlängningen skulle det kunna få mycket större betydelse än så (elitplatser/förtur till tävlingar, indelning i startgrupper eller försäkring via ITRA som något man kan visa för arrangörer och till och med använda som en slags sanktionering där ”ITRA-licens” skulle kunna användas som krav för deltagande).

Det är därför jätteviktigt att rapportera in tävlingar och resultat från trailtävlingar till ITRA. Med alla sina fel och brister är det den officiella rankingen (där man också kan se hur man själv är placerad) och det är jätteviktigt att ITRA får bättre struktur på sitt arbete med detta.

UTMB är ju i praktiken som ett ”VM”. Men det är viktigt att känna till skillnaden. Oavsett hur de själva uttrycker sina värderingar är UTMB en kommersiell organisation med sina egna intressen. De har givetvis en viktig roll i utvecklingen av traillöpningen och är proffs på att anordna fantastiska traillöpningsfester med hög konkurrens. Men det är ITRA som representerar den delen som gör traillöpning till en officiellt erkänd sport med friidrottsvärldsmästerskap.

Rapportera resultat till ITRA

För att rapportera resultat till ITRA skapar arrangören ett organisationskonto, lägger in tävlingen och dess distanser i kalendern och laddar efter tävlingen upp resultatet enligt ITRA:s fördefinierade mall.

  1. Skapa organisationskonto på ITRA:s webbsida: https://www.itra.run/Account/OrganizerRegistration
  2. Skapa event (dvs. en upplaga av evenemanget)
  3. Lägg till races (dvs. varje distans/tävling under evenemanget)
  4. Ladda upp resultaten. Använd den här mallen: https://drive.google.com/file/d/1f3dBM-w1yFTj3_cZYQzuTRJpIbvTdeSY/view

DUV?

Och DUV då? Dit ska man ju också rapportera resultat från alla ultratävlingar?

Yes! DUV är en tysk ultramarathonorganisation med en ambition att i sin statistikdatabas samla resultaten från alla världens ultratävlingar (över 45 km). Många använder detta för att föra statistik över alla tävlingar som man har sprungit och se hur långt man har sprungit varje år. Arbetet med DUV sker på ideell basis, men med ambitionen att samtliga ultratävlingar över 45 km ska finnas med.

ITRA för diskussioner med DUV om hur ulratrailtävlingar bättre ska kunna synkas mellan de båda databaserna. DUV har dock ingen ranking, annat än topplistor på standarddistanser.

Ja, ett långt inlägg för att egentligen bara säga lite: ITRA är jätteviktigt!

Andra aktörer och trailloppserier

UTMB är inte ensam aktör som ordnar egen tävlingsserie. Det internationella bergslöpningsförbundet WMRA håller i en egen bergslöpningsvärldscup och flera kommersiella aktörer arrangerar egna serier.

Internationella traillöpningsserier

Inom skyrunning finns ett internationellt förbund, International Skyrunning Federation (ISF), där bland annat Nordic Skyrunning Federation är medlem. ISF, som även ordnar VM i skyrunning, är dock inte erkända av World Athletics utan en privat aktör. Motsvarande kan sägas om Backyard Ultra, även om det där inte finns någon formell organisation som står bakom regelverk och den tävlingsstruktur som innehåller kvaltävlingar till satellit-VM och individuella VM i form av Big Dog’s Backyard Ultra.

Utöver dessa större serier finns ännu fler serier av privata aktörer… Exempelvis Ultra X World Championships (för multidagars etapplopp), Racing the Planets 4 Deserts Ultramarathon Series (multidagarslopp i ökenmiljöer), One Hundred World Series (100 km & 100 miles) och XTerra Trail Running World Championship (uppehåll under 2022, för kortare traildistanser).

Svenska trailserier

I Sverige finns TRS Trail Tour, som anordnas av den privata aktören Trailrunning Sweden. 12 deltävlingar ingår, men förutom Idre Fjällmaraton 45K är distanserna kortare än ultra (12-30 km). Det finns även flera regionala trailserier, som den av Skånes Friidrottsförbund sanktionerade Skånes Trailcup (12-40 km).