Segerintervju med Anna Carlsson, damsegrare i TEC 100 miles 2019

0

Efter TEC 100 miles sa damsegraren Anna Carlsson att det kanske var hennes första riktiga ultra. För första gången fick hon verkligen gå bortom och gräva djupt på grund av misstag i inledningen. Men även om hon missade sitt mål blev hon totalfyra och vann damklassen med fem timmar. Vi har tagit ett snack med den 33-årige hälsingen, som inte utan kamp har etablerat sig i den svenska ultratoppen.

Löpningen gör henne lycklig. Inte minst friheten i fjällen runt om Abisko, där hon bosatte sig för fyra år sedan. Men vägen dit har inte varit smärtfri. Anna Carlsson har brottats med bulimi, depression och skadeuppehåll som hon fått kämpa sig tillbaka från.

Hon växte upp i den lilla byn Färila, utanför bandyorten Ljusdal i Hälsingland. 2010, när hon bodde i Stockholm, började hon träna löpning på större allvar. Maradebuten i Stockholm Marathon året därpå gick riktigt bra och med 3:01 var hon 24:e kvinna, strax före nuvarande (om än skadade…) ultralandslagslöparen Frida Södermark. Men Anna ökade träningen alltför snabbt, blev skadad och bulimin kom tillbaka.

Med flytt till Åre 2013 och jobb på fjällstation i Sylarna väcktes kärleken till löpning i fjällen. Men kampen mot bulimi och depression var tuff. 2015 kom hunden Scout – numera hennes ständige följeslagare på löprundorna – in i hennes liv och de flyttade till Abisko. Där har livet kommit på rätt kant och Anna driver friluftsföretaget Activities in Abisko tillsammans med Roger Marklund.

För två år sedan var hon redo för att ge sig in i ultralöpningens fantastiska värld. Med hjälp av samma envishet och målmedvetenhet som hon har bekämpat livets utmaningar med slog hon direkt till med en överlägsen damseger och en total tredjeplats i Swedish Alpine Ultra 2017, med bara bröderna Tobias och Jonas Johansson framför sig. Sedan var hon fast.

Allra starkast är hennes prestation i Kullamannen 100 miles förra året. Hon kom totalfyra av 251 startande och 112 som tog sig i mål. Av svenskorna har hon bara de etablerade, internationella storlöparna före sig i ITRA:s rankinglista i kategorin XL.

I februari kom den första motgången i en ultratävling, då hon bröt Transgrancanaria. På TEC 100 miles blev det lite av en revansch. Men loppet kom att präglas av hennes farhågor före start: “161 km är långt och sub-16 förutsätter att jag inte gör bort mig i starten och drar iväg som en statlig kråka”. Men det var just vad hon gjorde. Och utan tillräckligt med vätska.

Foto: Christer Schapiro.

Så här säger Anna Carlsson till ultramarathon.se, efter segern i TEC 100 miles.

ultramarathon.se: Hur känner du nu med ett par dygns återhämtning?

Anna Carlsson: Är väldigt sliten fortfarande  faktiskt, brukar vara hyfsat förskonad från det efter lopp annars.

ultramarathon.se: Du öppnade hårt och drack för lite i början? Hur påverkade det resten av loppet?

Anna Carlsson: Det blev väldigt tufft, främst att försöka komma tillbaka från vätskebristen. Vi lyckades stoppa nedgången men jag fick betala resten av loppet.

ultramarathon.se: Med tanke på den inledningen och att du inte klarade A-målet på sub-16, hur ser det på ditt genomförande av loppet?

Anna Carlsson: Givetvis så kan jag ju inte vara “nöjd” med utförandet som helhet, vore jag det så är det ju ingen idé att sätta upp mål. Jag sprang inte smart helt enkelt. Men det finns ändå en del bra delar som jag tar med mig, främst att jag lyckades gräva djupare än jag gjort tidigare och ändå jobba på fram till mållinjen.

ultramarathon.se: Du brukar ju gilla fjäll och berg. Hur var det att springa 100 miles i TEC-terrängen?

Anna Carlsson: Det var annorlunda men en rolig utmaning ???? Jag tycker banan var fin, faktiskt mer trail än väntat, och det var roligt att många som bodde utmed banan engagerade sig! Men fjället är definitivt mer av min domän ????

ultramarathon.se: Och att springa varvbana?

Anna Carlsson: Samma sak där. Annorlunda. Den här gången var det nog till och med räddningen för mig då jag fick så pass bra hjälp i varvning.

ultramarathon.se: Ja och Jonas Johansson som pacer går ju inte direkt av för hackor…

Anna Carlsson: Nej! Han gjorde ett otroligt jobb med att plocka ut det som fanns kvar i mig och utan honom tror jag inte att jag fixat sub20. Det var nyttigt och lärorikt att få de fem varven med honom och jag är väldigt väldigt tacksam över att han stod ut med mig!

Inser att det finns mycket kvar att jobba på ????

Foto: Jacob Zocherman

ultramarathon.se: Och nu bär det hem till fjällen och sen ner till bergen i till Slovakien? Mer hemmaplan?

Anna Carlsson: Hälsingland ett par dagar, har Scout (min hund) där och sen till Slovakien. Nej, det blir nytt också! Men det ska bli väldigt kul att få möjligheten att träna ordentligt i en annan typ av berg och komma in i “sommarträningen” ????

ultramarathon.se: Och när ser vi ditt namn i startlistan framöver?

Anna Carlsson: Vet inte riktigt. Ska springa Swedish Alpine Ultra igen, som träning inför TDS senare. Säkert lite smålopp innan.

På väg hem från Slovakien kommer det även bli ett försök på backyard ultra, med Älvdalen Backyard Ultra, där backyard-konceptets grundare Gary “Lazarus Lake” Cantrell själv kommer att närvara.

Anna Carlsson: Vet inte om jag skulle göra bra ifrån mig på en backyard men det vore kul och testa och vi är ju ändå på väg upp genom Sverige då, jag, Roger och hela hundfamiljen.

Alla resultat i Täby Extreme Challenge (TEC) 2019

Annas egen tävlingsberättelse från TEC

Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar