Segerintervju med Ivan Bretan efter 24-timmars på Personliga Rekordens Tävling

0

PRT (Personliga Rekordens Tävling i Växjö) innebar som vanligt ett värdigt och symboliskt slut på det svenska ultraåret. I år var det anmärkningsvärt hög kvalitet på resultaten i årets 24-timmars för herrar. Fyra män nådde över 210 km, vilket bara har hänt två gånger tidigare på svensk mark, Skövde Ultrafestival 2013 (segerresultat 239,417 km, 5:an hade 196,175 km) och Skövde Ultrafestival 2015 (segraren hade då 230,029 km och 5:an 201,649 km).

Årets segerresultat är alltså bättre än i båda dessa andra lopp och årets 5:a Roger Kjellssons 206,236 km är bättre än 5:an i båda dessa. I en mening skulle man därmed kunna säga att det är det bästa 24-timmarsloppet på svensk mark någonsin, sett till toppbredd, men även i antalet deltagare.

I Sverige är det på senare år främst damerna som lyckats med internationellt konkurrenskraftiga resultat, därför är det extra kul när en svensk tävling når nya höjder även på herrsidan. Johnny Hällneby har för ultramarathon.se pratat med mannen som nådde längst av alla, Ivan Bretan med 241,6 km.

Ultramarathon.se: Hej Ivan! Stort grattis till vinsten, nya personliga rekordet och till att ha sprängt drömgränsen 24 mil på 24 timmar! Hur länge har du drömt om den distansen?

Ivan Bretan: Tack så mycket! Drömt på riktigt har jag bara gjort sen i somras då jag sprang 237 km på Ultrafestivalen i Skövde. Dessförinnan trodde jag aldrig att jag hade den kapaciteten.

Ultramarathon.se: Men det hade du! Hur förklarar du det? Redan i somras frågade jag om löpkapacitet på andra distanser, för det här resultatet motsvarar enligt listorna ett maraton på under 2h 39min. Vad är din styrka som gör att du ändå fixar detta?

Ivan Bretan: Seghet tror jag. Men samtidigt är jag inte superlångsam upptäckte jag i oktober på sextimmars i Borås där jag sprang 74 km.

Ivan Bretans energibord på Personliga Rekordens Tävling
Ivan Bretans energibord på Personliga Rekordens Tävling. Allt ordnat med tydliga klockslag skrivna på små påsar innehållande salttabletter (tror vi!).

Ultramarathon.se: Seghet låter bra! Hur tränar man upp det? 74 km är naturligtvis ett riktigt bra resultat, men det skvallrar ändå inte om just den här kapaciteten.

Ivan Bretan: Jag har väl inget riktigt bra svar utom att det känns som att den ackumulerade volymen över flera år bygger upp både fysisk och mental styrka.

Ultramarathon.se: Vi får väl säga att du vid 53 års ålder har åren på din sida! Vad är det egentligen som driver dig till att ge dig på de här utmaningarna?

Ivan Bretan: Det är ju en enorm tillfredsställelse att känna att man klarar av att genomföra någonting som bevisligen är ganska svårt. Alla vill ju vara bra på något!

Ivan Bretan på Personliga Rekordens Tävling 2018
Under sista timmarna på Personliga Rekordens Tävling 2018

Ultramarathon.se: Det är du onekligen! 237 km i somras och 241,5 km nu på PRT i december 2018. Likheter och skillnader mellan loppen?

Ivan Bretan: Ja, konstigt nog flöt det på mycket bättre i Skövde trots värmen och trots att jag gick en del. Eller kanske just därför? I Växjö hade jag rejält ont redan efter 12 timmar, och hade inga gåpauser. En annan skillnad var att jag sprang utan något specifikt distansmål i somras, vilket gjorde det mentalt lättare.

Ultramarathon.se: Ja, det var liksom upplagt för 240 den här gången. På slutet frågade jag dig om du ville veta exakt hur du låg till distansmässigt, men jag fick ett tydligt ”Nej!” till svar. Fast sedan hade du ändå koll när du passerade förra personliga rekordet och jag fick äran att ringa i bjällran för dig. Hur gick tankarna i det här skedet?

Ivan Bretan: Jag var osäker in i det sista och vågade inte titta på tavlan förrän jag hade lyckats mobilisera krafter att forcera igenom sista halvtimmen, vilket jag lyckades med genom att ändra löpstil.

Ultramarathon.se: Ändra löpstil? Det här får du utveckla lite…

Ivan Bretan:  Sten Orsvärn beskrev det som en signalkräfta, med vänster arm som gard och höger arm vilt svängande ????

Ultramarathon.se: Haha! En kommande trend!
I oktober 2019 är det VM i 24-timmarslöpning i Albi, Frankrike. Och man kan väl uttrycka det som att du står och knackar på landslagsdörren just nu. Hur ser du på möjligheterna/chanserna att få representera Sverige i VM?

Ivan Bretan: Hedrande ifall det blir aktuellt, men det känns lite läskigt att plötsligt springa bland löpare som kan springa 30 km längre. Ja, det är helt klart en annan omgivning. Men kanske sporrande också… Och sedan är det ändå inte så många som faktiskt lyckas med att göra de riktigt långa distanserna på själva tävlingsdagen. Nej, och hur som helst så skulle det ju vara ett äventyr.

Ivan Bretan efter målgång på 24-timmars på PRT 2018

Ultramarathon.se: Verkligen. Vi håller tummarna! Stort tack för den här intervjun! Och grattis igen till den imponerande och inspirerande insatsen!
Nåsta gång kan du väl byta till signalkräfta-stilen lite tidigare så att jag slipper skrika så mycket på dig på slutet… ;D

Ivan Bretan: Haha, jag ska försöka undvika att hamna i samma läge igen! Tack själv för frågorna och skrikandet ????

/Johnny Hällneby


Topp 5 på Personliga Rekordens Tävling 2018, 24-timmars Män

PlatsNamnFöddVarvDistans (km)
1Ivan Bretan1965647241,6
2Hristo Tsvetkov1993625233,5
3Staffan Blixt1984581216,9
4Henrik Lowemark1975563210,5
5Roger Kjellsson1969552206,2

För fullständiga resultat se: http://prtvaxjo.se/sv/resultat/resultat-2018/

Dela.

Lämna en kommentar