Efter SM 100 km: Intervju med Linus Wirén

0

Med sina 25 år var Linus Wirén näst yngst i hela startfältet på SM 100 km. Men med sin övertygande seger på tiden 7:09:48 kan fjolårstvåan ha slagit sig in i landslaget.

Förhandsfavoriten och nyblivne pappan André Rangelind var den sista i tätklungan att släppa Linus höga tempo. André kommenterade det själv på Instagram: “Tränar man dåligt är löpning brutalt, speciellt om man ska springa 100 km. Fick det bekräftat idag. Valde att kliva av efter knappt 60 km. 100 km är helt enkelt för långt för mina ambitioner just nu”.

Fältet låg därmed öppet för Sveriges nyaste ultrastjärna, tävlandes för Ljungskileklubben Hälle IF. Så här sa Linus Wirén själv om loppet och framtiden, i en pratstund med Daniel Westergren.

SM-vinnare på 100 km Linus Wirén

Linus Wirén för Hälle IF vann SM 100 km i Helsingborg.
Foto: Olle Roos, Helsingborg Marathon

Ultramarathon: Stort grattis till en fantastisk prestation! Hur känns det med en SM-guldmedalj runt halsen?

Wirén: Stort tack! Känns fantastiskt. Har varit en dröm att vinna ett SM-Guld och riktigt gott att lyckas vinna i fredags och att det funkade så bra på loppet. Mitt första SM-Guld så känns stort.

Ultramarathon: Du var ju tvåa förra året, efter André. I år sprang du nästan 40 minuter snabbare. Vad gjorde du bättre den här gången?

Wirén: Var kyligare i år. Förra året försökte jag springa ifrån André och ledde fram till typ 60 km men fick en rejäl svacka sedan. Den här gången var vi flera i en klunga länge, kanske fram till 45 km men fick en lucka sedan och kände mig stark så det var bara att köra på.
Fick i mig bra med energi från min support David som peppade hela loppet. Gott att man kunde hålla hela vägen. Så var väl mer taktisk i år och lärde mig av förra årets lopp. Det här var mitt andra 100 km-lopp.

Ultramarathon: Ja, du har ju bl.a. också sprungit Ultravasan och ett par 6-timmars. Hur har du du mognat som ultralöpare de senaste åren? Du är ju fortfarande bara 25 år, vilket i ultrasammanhang är en väldigt låg ålder. Du var dessutom näst yngst i hela startfältet.

Wirén: Jo, så är det väl. Gjorde fina framsteg förra året i min löpning. Körde många kortare lopp med och sprang SM 10 000m på 31:21. Gillar variationen i löpningen och sedan fick jag bra fartträning som jag tror jag har nytta av i ultra också. Mycket träning och fler längre pass har väl gjort sitt med. Ja Borås 6-timmars var en annan höjdpunkt förra året, då jag blev världstrea 2018 genom distansen jag sprang.

Har väl fått mer rutin och vet att det är mycket som ska klaffa under ett ultralopp, ett projekt i sig med förberedelser, få i sig energi, att gå ut i rätt tempo och att man ska hålla hela loppet.

Ultramarathon: Ni var ju som sagt flera som sprang tillsammans ganska länge. Erik var den första att släppa, sedan Kenth som bröt vid 50 och sedan André som bröt någon mil senare. Hur var det att springa tillsammans och hur kände du när en efter en droppade av?

Wirén: Ja, det var trevligt att springa en grupp i början och man kunde snacka lite. Var beredd på att det skulle bli en tuff strid hela vägen men jag försökte hålla mitt tempo och det blev en lucka. Jag vet att André är riktigt starkt så tänkte att han kan komma tillbaka igen likt förra året. Men sedan förstod jag att han brutit. Jag var mer inne i mitt egna lopp och försökte mata på. Var fortfarande långt kvar men såklart gott att veta att jag hade en klar ledning men det är ändå mycket som ska klaffa hela vägen så kunde inte pusta ut då.

Förhoppningen var att springa så nära sju timmar som möjligt så försökte trycka på, samtidigt ville man inte riskera för mycket  så att man skulle tappa ledningen och inte orka hålla hela loppet.

Ultramarathon: Gott. Vad körde du med för energi?

Wirén: Jag körde enervit sportdryck, gels, tuggtabletter. Lite provivajuice på slutet.

Ultramarathon: Ok. Och inga problem med magen, svårt att få i dig energi eller annat?

Wirén: Hade lite problem med magen de sista milen men fick ändå i mig bra med energi.

Ultramarathon: Med ett SM-guld i bagaget, vad har du för löparplaner framöver?

Wirén: Hoppas på att min tid på SM kan räcka till VM 100 km i Kroatien i september men vi får se. Så planerna beror lite på det men kanske Ultravasan och lite kortare lopp här innan.

Ultramarathon: VM vore ju onekligen kronan på verket och rimligen välförtjänt för en svensk mästare. Vad säger du om att många elitlöpare inte prioriterar deltagande på SM?

Wirén: Jag tycker det är stort att vara med och tävla på SM. Det är extra kul när det är under SM-veckan och när så många olika idrotter är igång. Helsingborg stod för ett härligt arrangemang och det var fint att springa på strandpromenaden. Det är synd att inte alla är med men vi har olika tävlingsplaneringar och det finns såklart många olika ultralopp att välja på. Så det är väl upp till var och en men jag tycker det är häftigt att tävla på SM och slåss om medaljer.

Ultramarathon: Förutom VM eller UltraVasan, vad har du för andra planer?

Wirén: Ska klura lite på det nu under semestern i Spanien, får som sagt se lite om det blir VM eller inte och lägga upp det därifrån. Men gärna några kortare lopp i augusti med. Sedan kanske någon mara senare i höst.

Ultramarathon: Vad har du för långsiktiga planer med din karriär? Håller du dig mest på väg och bana eller kan det bli mer trail också framöver?

Wirén: Kört en del trail också, gillar variationen i det och kan nog bli lite blandat. Kunna bli så bra som möjligt, vässa  tiderna, behålla löpglädjen och gärna tävla mer internationellt.

Ultramarathon: Det ska onekligen bli spännande att följa. Vad är din drivkraft generellt med löpningen?

Wirén: Främst att det är en härlig träningsform, jag gillar verkligen att springa och mår bra av det. Sedan är fint att tävla och att förbättra sig, jobba mot nya mål och göra bra lopp. Det är en sådan glädje i löpningen och det finns så många vinnare på ett lopp, en härlig gemenskap. Som på SM – alla kämpar stenhårt varv efter varv men ändå peppar man varandra och ger det extra leendet när man möter en annan löpare. Det gör så mycket.

Ultramarathon: Skön inställning. Stort tack för din tid!

Wirén: Härligt, tack själv ????

Fotnot: Linus Wirén vann SM 100 km på 7:09:48, Sebastian Prokorny var tvåa på 7:38:05 och Joacim Martinsson slutade trea med tiden 7:57:35.

LÄNKAR

Förhandstipsen inför SM 100 km 2018
Resultat SM 100 km 2018
Eftersnack med tvåan Sebastian Prokorny
Eftersnack med trean Joacim Martinsson

 

Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar