SM på 100 km: Tuffare än det borde vara, men fantastiska resultat

0

Kommittén för ultralöpning i Sverige hade verkligen ambitioner om att få till en värdig SM-tävling på 100 km. Friidrottsklubben Hälle IF arrangerade och förbundskapten Karin Torneklint var på plats. Det var väl bara vädret som inte var med på noterna för löparna levererade verkligen!

Förbundskapten Karin Torneklint var på plats vid SM på 100 km. Foto: Annika Nilrud.

Tuff bana men bra resultat

Ultralöpnings-SM i 100 km avgjordes på en något kuperad, men enligt arrangören lättlöpt 5 kilometersbana. Och allra snabbast på de 20 varven var den leende favoriten Elov Olsson, 29 år tävlandes för Ockelbo IF.

– Vi tyckte allt det var en väl tuff bana för ett 100 kilometerslopp, säger Elov.

– Jocke, Johan och jag rekade banan dagen innan för att veta vad vi hade att vänta, först ett rakt parti med en 180-graderssväng så att man möter de andra löparna, sedan en rejäl backe, kuperat på andra halvan, lite grus och avslutning på en grusstig.

Men detta hindrade inte Elov. I ”Hälle-regnet” i Ljungskile lyckades han vinna på 6:38:44. Det innebar personligt rekord med ca 6 minuter och i Sverigestatistiken genom alla tider passerar han därmed Rune Larsson och Fritjof Fagerlund och det är bara Jonas Buud som någonsin sprungit snabbare på 100 km.

En leende Elov Olsson. Foto: Lena Westergren

– Jag gick ut i ett tempo som kändes kontrollerat, men det blev 3:54 min/km vilket motsvarar 6:30 på 100 km. Jag var lite orolig för jag hade inte känt mig helt återhämtad från Comrades som var 4 veckor innan. Men samtidigt var det nog bra, för det blev i alla fall lite för fort för Linus, så jag lyckades till slut skapa en lucka, men upp till 40 km var det inte så mycket som skilde.

Utan kramp men inte utan kamp

För trots Elovs världstid så var det inte utan kamp. Hemmalöparen Linus Wirén var tävlingen igenom bara några minuter efter Elov. Och de sista varven var det Linus som ökade och var snabbast på banan. Han kunde dock aldrig på riktigt hota Elov men satte själv ett prydligt personligt rekord med 25 minuter(!) och gick i mål på 6:44:18.

– Ja, kampen mot Linus var verkligen sporrande, fortsätter Elov. I och med att vi mötte varandra på banan kunde man försöka ha koll på hur långt före jag var, men det var ändå svårt att avgöra. Och väldigt roligt att Linus också fick till ett så bra lopp, hans tid hade räckt till topp 10 på VM förra året. Nu var vi två som presterade så bra, på ett SM!

– Mitt eget lopp gick egentligen perfekt fram till 60 km, men då blev jag plötsligt och oroväckande superstel i vaderna. Jag har aldrig haft kramp i hela mitt liv, men nu var jag tvungen att stanna till och stretcha lite. Johan sa till mig att testa att bryta av med lite sprinter, för att göra något annorlunda och kanske få det att släppa. Men det påverkade tempot.

– Fast riktigt trött blev jag egentligen först vid 85 km, men med 3 varv kvar så gick det trögt. Jag tittade på klockan och den visade 4:40 tempo, och i backen kändes det som om jag skulle svimma. Men jag hörde att jag hade chans på sub 6:40 så på sista varvet gav jag verkligen allt och tryckte ut det sista i backen.

– Fantastiskt skönt att få till ett så bra lopp på den krävande banan och inte så långt efter Comrades. Det här tar jag med mig och vet att jag kan springa ännu fortare i framtiden.

Herrpallen med Linus Wirén, Elov Olsson och Sebastian Pokorny. Foto: Annika Nilrud.

Damernas utmaning

På damsidan så var också leendet ett framgångsrecept. Även om Lisa-leendet för en gångs skull fick lida och stundtals blandades med gråt så kunde distansdebuterande NocOut-löparen Lisa Ring ta hand om guldmedaljen. Det är verkligen värt att notera att Lisa alltså redan representerat Sverige i två landslag: på maraton och på ultratrail. Och nu tog hon SM-guld i en tredje disciplin!

Lisa Ring efter målgång. Foto: Martin Burrows.

Lisa berättar:

– Det kändes overkligt. Jag var så stolt över mig själv redan vid 50 km på 3.45 och känslan hur jag gjorde det, likaså vid 6h på 77,7 km.

Lisa hade respekt för distansens utmaningar, men trotsade alla svårigheter. 

– Någonstans var det ändå roligt trots alla backar och det fruktansvärt tuffa och pissiga vädret. Att jag klarade det berodde på att jag hade en bra energiplan, en tydlig mental strategi samt fysisk kapacitet pga riktigt många bra träningstimmar. Det kommer dock nog ta 100 dagar till innan jag inser ordentligt vad jag klarat.

Debutanterna slog de mer erfarna

På silverplats hittar vi Krisztina Ruscsák som också hon gjorde distansdebut. Hon hade dock gjort imponerande 79 km på 6-timmars tidigare så det var ingen stor överraskning att det skulle kunna hålla ihop i 100 kilometer.

Men erfarenheten själv, Frida Södermark, som i princip abonnerat på SM-gulden på distansen de senaste åren fick nu nöja sig med en fjärdeplats, slagen av starka Lina Karlsson i kampen om bronset. Men med tanke på att Frida bröt benet så sent som i februari var det härligt att se att hon överhuvud taget kunde komma till start och prestera på den här nivån.

Dampallen med Krisztina Rucscák, Lisa Ring och Lina Karlsson. Foto: Annika Nilrud.

Ålder och kön spelar ingen roll

Även om guldmedaljörerna i ultralöpningssammanhang består av relativt unga löpare så var det intressant att se även de mer luttrade löparnas framfart. På herrsidan var det, efter de tre pallplatserna, herrar i klasserna över 50 år och över 55 år som placerade sig bäst. 56-åriga Sören Forsberg från Örebro AIK hade länge grepp om fjärdeplatsen, men när Super-Sören krampade ihop de sista 3 milen kunde 6 år yngre Roger Kjellsson gneta sig ikapp och förbi.

Tittar vi på topp 11 i resultatlistan så har vi 4 damer och 7 herrar vilket får anses godkänt i jämställdhetsperspektiv. Åldersspannet bland topplöparna är 30 år mellan Lisa och Linus 26 år till Sören, född 1953. Och det här är alltså på ett lopp som är så väldigt tävlingsinriktat som ett SM. 

Utom tävlan var snabbast

Den riktiga världstiden var det dock en annan ungdom som stog för, men detta utanför SM-tävlingen. Joacim Lantz, också han från Ockelbo, sprang 50 km på 2:57:26 — ett nytt inofficiellt svenskt rekord! Jocke sa innan tävlingen att det skulle bli ett bra träningspass, så nu väntar vi bara på att han ska tävla på riktigt…!

Joacim Lantz. Foto: Martin Burrows.

Resultat

Damer

  1. Lisa Ring,     1993,     IK Nocout.se,    07:58:11
  2. Krisztina Ruscsák,    1989,    Mölndals AIK,    08:12:15
  3. Lina Karlsson,    1977,    En av tre Running Club,    08:34:01

Herrar

  1. Elov Olsson,    1989,    Ockelbo SK,    06:38:44
  2. Linus Wirén,    1993,    Hälle IF,    06:44:18
  3. Sebastian Pokorny,    1986,    Uptown Runners Club,    07:24:40

Samtliga resultat på Hälle IF:s hemsida.

Dela.

Lämna en kommentar