Tippa Kullamannen 100 Miles – resultatet

0

Att tippa utgången av Kullamannen 100 Miles är nästan lika svårt som att springa loppet. 70% av av alla löpare bröt. Men för Christian Malmström blev det ännu en framgång. Han kan inte bara springa och coacha, han kan tippa också.

Sponsorer

Veckans ultranyheter och tipstävling presenteras i samarbete med:

44 röstade

44 personer röstade i vår tipstävling. Två av dessa röstade efter deadline och räknas därför inte. De som röstade fick tippa topp åtta bland herrar respektive damer, varav de fem bästa rösterna för herrar respektive damer fick räknas. 

Det gällde alltså att få minst fem av de herrar respektive damer som man hade tippat på i mål för att kunna vara en av de tre vinnarna.

DNS på två norskor

Redan när starten gick visade det sig att skulle det bli svårt genom att två av de damer som hade tippats bland de fem bästa inte kom till start, norskorna Henriette Brynthe och Ida Børset Westad.

Men även om alltså omkring 70% av samtliga startande bröt var det inte riktigt lika många DNF bland de löpare som hade tippats komma bland de åtta bästa. Av de löpare som fick röster bröt 41% av herrarna och 54% av damerna.

Foto: Daniel Westergren.

Elva fick alla sina löpare i mål

Hur gick det då för dem som hade tippat? 22 av 44 fick minst fem av sina åtta herrlöpare i mål. 23 av 43 som hade röstat på damerna fick minst fem av sina åtta damlöpare i mål, trots de båda norskor som alltså inte kom till start.

Foto: Kullamannen.

Bara 11 stycken hade dock både minst fem herrlöpare och fem damlöpare i mål. Det skulle visa sig avgörande för att få tillräckligt låga poäng (man fick poäng för var och en av de 5+5 löpare som räknades i form av differensen mellan den tippade placeringen och den verkliga placeringen).

Herrarnas tävling

Den som tippade herrarna klart bäst var Jonas Blomqvist, med 10 poäng. Av de som han hade tippat på bröt visserligen Patrik Wikström och Jaakko Eskelinen. Men fem av dem han tippade på var högst fyra placeringar ifrån de tippade placeringarna i mål. Ironiskt nog var det Christian Malmström som var den av de fem som var längst ifrån den placering som Jonas hade tippat (tippad åtta, han kom fyra).

Christian Malmström var just den som tippade herrarna näst bäst, med 19 poäng. Fyra stycken kom en placering från den som Christian hade tippat (Petter Restorp, Magnus Rabe, Erik Eng och just Christian Malmström själv). Han hade tippat sig själv som trea, en placering som hans egen coachingadept Magnus Linde berövade honom på.

Foto: Daniel Westergren.

Christian har Patrik Gustafsson Björkqvist att tacka, för att denne kämpade sig i mål som 20:e man. Tre av dem som Christian hade tippat på bröt nämligen: Karl-Fredrik Andersson, Kristoffer Sjöberg och Mikael Öhman.

Delad trea sett till herrtippningen var Oskar Henriksson och Anders Jansson med 21 poäng, följda av Martin Bergman med 22 och Claes Christensson med 23.

Damernas tävling

Men det var damerna som skulle komma att avgöra tipstävlingen! Jonas Blomqvist hade satsat ganska vilt och tippat flera löpare som flertalet inte hade tippat på. Fyra av “hans” damer bröt och han fick därför räkna 6 poäng för Clara Viklund Borg som han hade tippat som åtta (löpare som inte gick i mål räknades som att de var en placering sämre än den siste i mål). Jonas fick 15 poäng för damerna och 25 poäng totalt. Det gav honom ändå en andraplats i tipstävlingen.

Foto: Kullamannen.

Den som tippade damerna allra bäst var den som också kom att bli tipstävlingens slutlige vinnare, Christian Malmström. Emelie Lindgren, som han hade tippat som femma, bröt visserligen. Men Sandra Lundqvist (trea) och Anna Lindgren (åtta) var mitt i prick och Johanna Bygdell (tvåa), Sofia Smedman (etta) och Kaisa Tanskanen (femma) var i mål bara en placering ifrån den som Christian hade tippat.

Den som tippade damerna näst bäst, med 4 poäng, var Martin Bergman, som därmed slutade som trea i tipstävlingen med 26 poäng.

Oskar Henriksson, Nils Jonsson och Olle Nordsjö fick alla 5 poäng för damtävlingen. Oskar Henriksson fick alltså lika många poäng som Martin Bergman totalt, men föll på att att Martin hade prickat in Sofia Smedman som vinnare, medan de båda hade tippat Magnus Rabe som fyra.

Vinnare i tipstävlingen

Första pris

Christian Malmström, 22 poäng (19+3). Christian vinner ett par Mountain Trail Running Shoes från La Sportiva och en startplats till Kullamannen 2020. Grattis!

Foto: Kullamannen.

Andra pris

Jonas Blomqvist, 25 poäng (10+15). Jonas får därmed en Mountan Running T-shirt från La Sportiva.

Tredje pris

Martin Bergman, 26 poäng (22+4). Priset till Martin blir ett par Long Distance Socks från La Sportiva.

Stort tack till alla er som var med och tippade!

Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar