Ultraaktuellt 1 juli 2019

0

Den värmepräglade gångna helgen såg sex svenska tävlingar med ultradistanser. Dessutom pågår i skrivande stund fotrallytävlingen “Maratonmarschen” fortfarande. I England blev det två Henrik i topp på ett 250-mileslopp, i USA slog Ultravasan-anmälde Jim Walmsley sitt eget banrekord och i Europa gjorde Sveriges två bästa ITRA-herrar nya, fina insatser. Här är veckans Ultraaktuellt.

 1. Utblick
 2. Svenska ultratävlingar
  1. Silverleden på 1 dag
  2. Boden Fortress
  3. Bocksten Trail Run
  4. Billingen Trail Marathon
  5. Skogsvargarna Trailrun

Utblick

Vi börjar utomlands. Vartannat år sedan 2009 går det 250 miles långa (403 km) Thames Ring 250. För två år sedan var Henrik Lowemark trea. I år tog han med sig ytterligare två Henrik och en Joakim och vann med 10 timmar! Henrik Lowemarks segertid i hettan, 62 timmar 13 minuter och 21 sekunder är den fjärde bästa i loppets historia. Tvåan Henrik Roos kom i mål på precis över tre dygn, 72:15:50. Läs mer om deras upplevelse på ultradistans.se.

I USA gick det anrika Western States Endurance Run. Jim Walmsley, som ska springa Ultravasan90 i augusti, slog sitt eget banrekord med 20 minuter. En ovanligt tålmodig och gladlynt Jim Walmsley sprang i mål på 14:09:28. Även tvåan Jared Hazen tog sig under Jim Walmsleys tidigare banrekord.

På damsidan ledde länge Courtney Dauwalter, för svenskar känd som den som sist gav upp när Johan Steene sprang 68 varv på Big’s Backyard Ultra. Men hon fick bryta med höftsmärtor och istället blev det Clare Gallagher som tog hem segern. För två år sedan var det hon som fick bryta på grund av skada när hon sprang för pallplats.

I Europa såg vi fina svenska insatser i helgen. På Lavaredo Ultra Trail (120 km, 5 930 höjdmeter) sprang Carl Johan Sörman in på en imponerande 5:e-plats och var med 13:16:25 en knapp timme efter segrande amerikanen Tim Tollefson. Det är hittills kronan på verket i ett fantastiskt bra 2019 för den snart 43-årige svensken. Han är bäste svensk på ITRA-rankingen både i kategori XL och XXL.

Näst bäste svensk i båda dessa kategorier är Kullamannen-segraren Petter Restorp, som också hade en riktigt bra helg. Han blev fyra i Marathon Du Mont-Blanc 90 (90 km med 6 360 höjdmeter). Vann gjorde fransmannen Xavier Thevenard på 11:04:50. Amerikanskan Katie Schide vann damtävlingen, där svensk-norska Elisabeth Borgersen (hon är svenska, men bor i Norge) sprang in på en finfin 6:e-plats.

Svenska ultratävlingar

Vi kommer att skriva om #Småland100 i ett separat inlägg, då vi lägger särskilt fokus på de längre ultradistanserna. Även Maratonmarschen kommer att behandlas separat, när den tävlingen nu tar slut… Här är en sammanfattning av de övriga fem ultratävlingarna från den gångna helgen, där bland annat en trefaldig Vasaloppsvinnare sprang och vann sin första ultralöptävling och där Sveriges mesta ultradamer tog en oväntad dubbelseger.

Silverleden på 1 dag (64 km)

Ett utmanande lopp i Bergslagsterräng. Hela leden är 64 km men du väljer själv hur långt du ska springa. Från 7,1 km – 64 km härlig löpning i kuperad terräng, ca 1400 höjdmeter.

Plats: Hällefors
Antal deltagare: 200 startande (147 män, 53 kvinnor), 114 sprang hela sträckan (91 män, 23 kvinnor)
Hemsida: http://www.silverleden.se/
Facebook: https://www.facebook.com/Silverledenpa1dag/

Resultat, män

 1. Per Alsterdal, Special-Elektronik, 6:04:56
 2. Viktor Stenqvist, Team Billingen X-trail, 6:25:34
 3. Gustaf Sjösvärd, Storviks IF, 6:36:05
Herrsegraren Per Alsterdal.

Samtliga resultat män

Resultat, Kvinnor

 1. Sofia Smedman, Team Billingen X-trail, 6:57:30
 2. Elin Tengbert, Westeros Trail Running Society, 6:59:34
 3. Terese Fjordäng, Örebro AIK, 7:21:05
Damsegraren Sofia Smedman före start.

Samtliga resultat kvinnor

Boden Fortress (50 km)

Boden Fortress är ett trailrun längs historiska stigar och upp för hemliga berg. Banan på 50km tar med löparen runt fort, befästningar och värn som färdigställdes 1908 och som utgjorde låset i norr mot en eventuell motståndare. Tävlingen har genomförts årligen sen 2016. Arrangörerna är BF.adventure AB.

Banan är en blandning av stigar i skog och längs Lule älv, elljusspår, men även asfalt och hemliga trappor. Banan erbjuder ca 800 höjdmeter i och med att de fem forten som ingår i Bodens fästning är förlagda på bergen runt Boden.

Den hemliga trappan.

Plats: Boden
Antal deltagare: Startande: 37 män/15 kvinnor. I mål: 31/11
Hemsida: http://www.bodenfortress.se/
Facebook: https://www.facebook.com/bodenfortress/

Resultat, män

 1. Marcus Nilsson, Lulekamraterna, 3:46:13
 2. Andre Vollan Johansson, Ammarnäs IF, 3:48:47
 3. Jonas Johansson, Järfälla, 3:55:44
Herrsegraren Marcus Nilsson.

– Blev en rejäl revansch för mig i år då jag förra året hade magproblem o tappade mycket andra halvan. Så i år var jag mer seriös med mitt energiintag då jag både bar med mig egen sportdryck och fick langning på några ställen (Umara sportdryck+gel), detta funkade kanon, säger Marcus Nilsson, som hade en toppendag.

– Nu verkar jag hittat ett vinnande koncept så kommer nog helt klart bli fler ultralopp i framtiden. Har länge varit sugen på att springa Ultravasan 45 km, inte anmäld ännu men mycket talar ändå att jag står på startlinjen där.

Resultat, kvinnor

 1. Johanna Nilsson, Nilivaara IS, 4:12:01
 2. Stina Höglund, Skellefteå AIK Friidrott, 4:12:45
 3. Hanna Forsberg, Run Academy, 4:30:24
Damsegraren Johanna Nilsson.

– Jätteroligt, vackert och unikt men otroligt tufft trail ultralopp, pga många höjdmeter (850). Sprang fel tre gånger, så jag sprang 1.6 km längre vilket kunde kostat mig segern. Men är absolut nöjd med loppet och segern, säger Johanna Nilsson.

Bocksten Trail Run (46 km)

Tävlingen arrangeras i Åkulla Bokskogar i en unikt vacker miljö. Tre grabbar driver loppet tillsammans med partners, vänner och familjer. Banan är tuff trail blandat med grusväg och offtrail, med ca. 1 100 höjdmeter.

Plats: Åkulla bokskogar
Distans: 46 km (+ 5, 12 och 23 km)
Deltagare: 97 män/20 kvinnor
Hemsida: http://bockstentrailrun.se/
Facebook: https://www.facebook.com/bockstentrailrun/

– Superlyckat med fint väder, säger Mattias Skärbäck, en av arrangörerna.

Resultat män

 1. Oskar Svärd, Eskjö Garnisons IF, 3:38:23
 2. Mattias Nilsson, OK Linné Uppsala, 3:39:17
 3. Jonatan Bengtsson, Hotell Havanna, 3:48:12
Herrsegraren Oskar Svärd.

– Det var min första ultra. Har sprungit några Salomon trail-tourlopp över 21 km tidigare, men ingen längre tävling än dem. Det kändes i benen sista 10 km och efter loppet, och igår och idag, säger den trefaldige Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd.

Resultat kvinnor

 1. Sanna Larsson, Rydö ASK, 4:39:25
 2. Erika Frick, OK Nache, 4:42:13
 3. Helen Eriksson, Majornas IK, 5:09:30

Samtliga resultat från Bocksten Trail Run 2019

Billingen Trail Marathon (45 km)

Tävlingen går på Billingeleden, andra fina stigar, skogsvägar och motionsspår runt Nord-Billingen och flera naturreservat passeras. Löparna upplevde en varierande terräng, lövskog, bergsraviner, ängar, granskog och på flera platser vacker utsikt över landskapet. Underlaget varierar från lättsprunget, asfalt, till en del mer krävande partier.

Plats: Billingen, Skövde
Distans: 45 km (+ 2, 11 och 21 km)
Deltagare: 29 män (26 i mål), 6 kvinnor (6 i mål)
Hemsida: http://www.ifkskovde.net/Varatavlingar/BillingenTrailMarathon

Resultat män

 1. Erik Widmark, IF Mantra Sport, 3:58:10
 2. Jesper Holgersson, IF Hagen Friidrott, 4:04:06
 3. Carl Hagman, Skövde, 4:13:47

Resultat kvinnor

1. Annika Askengren Berg, LK TV 88
Sofia Kay, LK TV 88, 5:46:06
3. Sandra Magnusson, Tidaholm, 5:48:57

Sofia Kay och Annika Askengren Berg.

Första segern i en ultratävling för Annika Askengren Berg, som tillsammans med klubbkombisen Sofia Kay är två av dem som springer allra flest ultratävlingar i Sverige. Dessutom första gången de vinner tillsammans.

– Vi blev verkligen förvånade när vi gick i mål och fick höra det. Det kändes konstigt eftersom vi bara gjorde den som en träningstävling med ambitionen att det inte skulle kännas jobbigt någon gång (lite sliten efter High Coast Ultra och med tanke på SM på 100 km nu till helgen), säger Annika.

– Vårens gynnsamma växtväder var inte till fördel för oss löpare, tyvärr, långa sträckor med igenväxta stigar och meterhögt gräs, men annars jättefint.

Samtliga resultat Billingen Trail Marathon 2019

Skogsvargarna Trailrun (45 km)

Ett kraftprov – på mysiga stigar, i obanad terräng och med lite mosslöpning.

Distans: 45 km (+ 6, 11 och 22 km)
Plats: Hunneberg (utanför Vänersborg/Trollhättan)
Arrangör: OK Skogsvargarna
Hemsida: https://idrottonline.se/OKSkogsvargarna-Orientering/
Facebook: https://www.facebook.com/skogsvargarna
Deltagare: 8 män/1 kvinna (45 km)

– Vi är nöjda med arrangemanget, deltagarna gav oss mycket god feedback! säger Peter Strömdahl.

Resultat män

 1. Anders Vedin, Sundsvalls OK, 4:13:56
 2. Marcus Kallin, Trollhättans IF, 4:21:58
 3. Jörgen Steen, Last Horse Runners, 5:09:38

– Mycket rolig tävling med otroligt fin natur. Mycket bra bana med omväxlande underlag och förutsättningar till att man behövde växla tempo, säger Anders Vedin, som hade värmen som den största motståndaren.

 – Vid ca 30 km gick jag ifrån banan ner mot en sjö för att doppa huvudet, sedan sprang jag vid några tillfällen bort från banan då jag såg intill-liggande myrar så att jag skulle kunna svalka mig, men de var snustorra. Men varje vattendrag eller bäck, oavsett hur smutsigt vattnet var så behövde man svalka sig. 

Resultat kvinnor

 1. Emma Järneberg, Friskis&Svettis, 5:21:26

Samtliga resultat från Skogsvargarna Trailrun 2019

Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar