Ultramarathon.se

Ultraaktuellt 10 februari 2020

av Daniel Westergren
14 min läsning
Ultraaktuellt 10 februari 2020

I Skåne blev det många banrekord i ovanligt torra Tjörnarparen. Och i Oslo trotsade Lisa Ring sina mentala spärrar när hon sprang 50 km inomhus, på den näst bästa svenska damtiden någonsin.

Utblick

Lisa Ring har sprungit VM i marathon, VM i ultratrail och har god chans att i år springa ännu ett VM i en ny löpdisciplin, 100 km. När hon i somras vann SM på 100 km på 7:58 sprang hon under den indikativa kvalgräns som Svenska Friidrottsförbundet har satt upp för att kunna bli uttagen till VM i september.

Lisa stod för helgens starkast lysande svenska ultrainsats. Med Bislet 50K Indoor Challenge gav hon sig själv en rejäl utmaning, på flera sätt. Inomhus, 94 varv på en bana på 546 m. Resultatet? 3.34.13. Seger, banrekord och den näst snabbaste tiden av en svensk kvinna någonsin på 50 km.

- Målet var tydligt: utmana mitt mentala och testa en utmaning som jag faktiskt inte tror att jag kan klara av (jag avskyr bana och inomhus). Dessutom skulle jag så klart göra allt ensam, berättar Lisa.

Med bland annat sin mesta träningsvecka i bagaget från vintern, med 20 mils löpning, fanns en förhoppning att kunna slå banrekordet och vinna tävlingen.

- Sen känns det smått overkligt, dels att jag lyckades, men också sprang jag så fantastiskt bra och hade kunnat fortsätta ett bra tag till!

Magproblem, dålig känsla och att hon inte förrän en bra bit in i loppet insåg att hon kunde följa sina varvtider på en skärm gjorde också att förhoppningarna inte var så höga.

- Så jag sprang, ja jag bara sprang och det kändes så hopplöst och dåligt. Jag hakade på en kille en stund lite i bakgrunden, för han hade rosa skor och turkost linne, färger som jag gillar!

Men när hon förstod att marathondistansen klarades av under tre timmar insåg hon att det ändå gick ganska fort. 

- Va fan, jag springer ju så bra. Stannade aldrig. Sprang så kravlöst. Tänkte inte på någonting annat än just att springa och slappna av. Det var så instängt och hade jag spänt mig hade det blivit mer panikkänslor.

Med ett par kilometer kvar fick hon höra att hon hade chans på banrekordet och ökade tempot. Hon lyckades slå banrekordet med sju sekunder!

- Vinst, banrekord och något helt otroligt mentalt utmanande. Därför ser jag detta som en stor idrottsprestation! Så stolt över mitt mentala och fysiska arbete med hård träning, mentalt och fysiskt, avslutar “Leende Lisa”.

Tiden 3.34.13 är den näst bästa någonsin av en svensk kvinna på 50 km. Kajsa Bergs svenska bästanotering (inga svenska rekord eller svenska ultramaratonrekord noteras officiellt på 50 km) lyder på 3.21.13. 

Tjörnarparen

Tjörnarparen, runt den lilla orten Tjörnarp utanför Höör i Skåne, anordnades första gången 2014. De fem första åren var datumet i december. Men den här gången flyttades arrangemanget till februari, bland annat på grund av jaktsäsongen och för att inte ligga alltför nära i tid till andra stora tävlingar i södra Sverige (läs: Kullamannen i november). 

Första året var det enbart 50 km. Från 2015 kunde man även springa två varv, alltså 100 km. 2018 infördes dessutom en extraslinga för att få ihop 50 miles, som man också kunde springa två varv, alltså 100 miles.

Totalt 361 löpare kom till den samtidiga starten för alla fyra distanserna i lördags morse.

100 miles

Av de 20 startande på den längsta distansen, 100 miles, tog sig till slut 11 stycken i mål. Kommandot togs, som väntat, direkt av italienaren Marco Gubert. 32-åringen, som gjorde debut på 100 miles, tävlar passande nog för Mud and Snow Team. Någon snö blev det dock inget av och även om det bitvis var lerigt var det inte riktigt lika illa som några av de tidigare åren.

- Jag valde Tjörnarparen eftersom jag bara har semester under de här veckorna varje år. Förra året åkte jag till Kanarieöarna och deltog i Transgrancanaria. Jag behövde en tävling med motsatta förhållanden, sol/varmt/sand vs. natt/kyla/lera, berättar Marco om varför han valde att göra sin 100-milesdebut i Skåne.

Det första 50-milesvarvet klarade Marco av på imponerande 7:37 (med bara två 50-miles löpare före sig). Hans enda potentiella konkurrent, Magnus Linde, kände att allt inte stod rätt till i kroppen och bröt vid varvning. Istället gick Sandra Lundqvist, som i depån passerade Janne Aho, ut som andre löpare.

Ett par timmar in på det andra varvet, när mörkret hade fallit, kom Marco Gubert bort från leden och efter att ha fått lätt panik hittade han efter drygt 20 minuter till slut tillbaka igen. Segern var dock ohotad och med tiden 19:13 slog han Fredrik Källströms banrekord från premiärtävlingen i december 2018 med nästan två timmar.

- Evenemanget är välorganiserat även ur ett internationellt perspektiv. Det enda som kan förbättras är webbsidan. Men man kan känna arrangörsgruppens passion och engagemang, under ledning av Lars Hektor. Jag är jättenöjd och full av goda minnen.

Ännu mer imponerade dock Sandra Lundqvist. Hennes tid 20:39 är 1,5 timme än Helle Manviks segerresultat från 2018.

- Jag är nöjd. Inga dippar och en bra känsla hela vägen, säger Sandra.

Liksom så många andra öser hon också beröm över arrangemanget.

- Fantastisk organisation med omhändertagande funktionärer. Fin och varierande bana med ömsom lera och ömsom vacker skog. Ett lopp att rekommendera. Verkligen.

Resultat 100 miles, damer

  1. Sandra Lundqvist, Hälle IF, 20:39
  2. Sofia Kay, LK TV88, 29:07

Resultat 100 miles, herrar

  1. Marco Gubert, Mud & Snow Trailteam A.S.D., Italien, 19:13
  2. Janne Aho, Ultralöpers, 21:02
  3. Mattias Ahlbin, CaterEvent, 23:10

100 km

Den näst längsta distansen innebar två varv på 50-kilometersvarvet.  30 kom till start, 20 tog sig i mål.

Förhandsfavoriten, dansken Michael Jeppesen, startade optimistiskt. Efter två mil hade han en ledning på hela sju minuter före Joacim “Kimmen” Martinsson. En mil senare hade dock Kimmen passerat och efter att till slut ha tagit sig runt det första varvet som nionde löpare valde Jeppesen att kliva av.

Kimmen, en erfaren Tjörnarparenlöpare med seger på 100 km 2016 och trea på 50 km 2018 (när han egentligen sprang 100 km, men fick bryta ut på det andra varvet), hade bara fem 50 km-löpare före sig vid varvning. Där gjorde han ett snabbstopp, med vad som skulle visa sig alltför stort vätskeintag.

- Gjorde en klantig miss vid varvningen som kostade mycket sista 3 milen. Vid varvningen i Tjörnarp drack jag 2,5 dl sportdryck och 33 cl cola och gav mig iväg. Det är alldeles för mycket vätska på en gång, säger Kimmen.

Låsta magmuskler och sedermera energibrist gjorde förvisso att det andra varvet gick betydligt långsammare än  han hade tänkt. Men med tiden 10:14:53 har han med stor marginal ändå den näst bästa tiden på Tjörnarparen 100 km, en halvtimme efter Simon Axelssons imponerande banrekord från 2018.

- Fick flera bra besked inför vårens och sommarens tävlingar, det känns tryggt, konstaterar han trots allt.

Herrtvåan, Stefan Nilsson, var distanserad med en timme. Ytterligare en knapp timme senare, på delad tredjeplats, kom det danska paret Tommy Sommer Hulgaard och damsegraren Laura Hulgaard.

Resultat 100 km, damer

  1. Laura Hulgaard, Columbia/TIF, 12:09:17
  2. Josefina Persson, 13:19:29
  3. Jessica Ståhl-Norris, Asics Frontrunner Sweden, 14:30:56

Resultat 100 km, herrar

  1. Joacim Martinsson, Växkö Löparklubb, 10:14:53
  2. Stefan Nilsson, HSOK, 11:15:00
  3. Tommy Sommer Hulgaard, Columbia - Team Hulgaard, 12:09:!6

50 miles

Till den längsta envarvsdistansen, 50 miles, kom 90 deltagare till start. 79 av dem tog sig i mål. 2018 års vinnare på 100 miles, Fredrik Källström, tog kommandot direkt. Peder Enoksson var inte riktigt med i starten och tappade direkt kontakten med Fredrik. Halvvägs vid Vändan ledde Fredrik med 10 minuter.

- Jag stod väldigt långt bak i starten, så jag hade ingen aning om att Fredrik var före förrän jag mötte honom på väg till Vändan. Jag fick springa på som bara den för att hinna ifatt, berättar Peder. 

De sprang sedan ett par mil ihop, till den sista kontrollen Suggan. Där ryckte Peder och på den sista milen tillbaka in till Tjörnarp drygade han ut och var till slut 5,5 minuter före Fredrik i mål. Peder gjorde en av sina allra bästa ultratävlingar och knep på köpet banrekordet med tiden 7:17:49.

- Det är jag väldigt nöjd med. Jag hade hoppats på 7.15 och det hade ju gått om jag skärpt till mig lite.

Bakom de båda i täten hade Roger Kjellsson så sakteliga arbetat sig upp på tredje plats med två mil kvar. Vid starten av spurtpriset uppför “The Brown Mile” hade han fått sällskap av klokt startande David  Rydstedt. De sprang ihop stora delar av avslutningen, med David bara 19 sekunder före Roger i mål.

På damsidan gjorde Frida Christiansson en ännu starkare tävling. Hon avancerade stadigt uppåt till en total sjundeplats. Med bara två minuters marginal slog hon dessutom Johanna Gelfgrens banrekord, ett rekord som numera lyder på 8:37:35. Det hade dock kunnat gå ännu snabbare.

- Mitt huvudsakliga mål var egentligen bara att följa min energiplan, vara glad och se loppet som ett bra träningspass utan att bli för sliten i kroppen. Jag valde att inte lägga så stor vikt vid tiden men siktade jag på att komma runt på 8-9 timmar. Så, i det stora hela är jag nöjd, jag höll mina mål, hade kul och känner mig ganska fräsch i kroppen, säger Frida, som bland annat vann High Coast Ultra 2018.

Stockholmaren Frida hade förväntat sig mer lera, regn och kyla.

- Så det fina vårvädret och de relativt torra stigarna var en härlig överraskning. Jag tyckte att det var ett fantastiskt fint och härligt lopp med underbart trevliga arrangörer och funktionärer!

Resultat 50 miles, damer

  1. Frida Christiansson, Stockholm, 8:39:44
  2. Ulrika Ekelund, Allerum, 10:34:32
  3. Anna Andersson, Beddingestrand, 10:56:06

Resultat 50 miles, herrar

  1. Peder Enoksson, IF Malmö Löp, 7:17:49
  2. Fredrik Källström, Malmö Gerillalöpare, 7:23:27
  3. David Rydstedt, Scania Road Runners, 7:55:14
  4. Roger Kjellsson, Team Blekinge, 7:55:35
  5. Kristoffer Eneman, Team Blekinge, 8:17:40
  6. Aron Wohlström, IF Malmö Löp, 8:23:57

50 km

Över hälften av tävlingens totala antalet deltagare sprang den kortaste distansen, 50 km. Av de 221 som kom till start tog sig 214 även i mål.

Som väntat blev det en ohotad seger för tysken Aaron Dorn (som även var tvåa på Blekine River Trail förra året). Även om han var 1,5 minut från Krister Sellmans oerhört starka banrekord från 2018 är tiden 3:51:59 en av de starkaste prestationerna på årets Tjörnarparen.

Bakom Aaron var det desto tuffare kamp. Vid den sista kontrollen, efter 40 km, låg Jonas Andersson, hemmalöpare från Höör, en minut bakom de både klubbkompisarna i Malmö Gerillalöpare, Simon Fröh och Johan Vallon-Christersson. På den sista milen tog sig dock Jonas förbi och knep andraplatsen på 4:16:08, 1,5 minut före Johan, som spurtslog Simon med 13 sekunder.

Som väntat höll damtävlingen på 50 km toppbreddsmässigt högst klass av alla distanserna. Även om Mervi Heiskanen och Karin Louise Joubert inte kom till start var var Colette Coumans tredjeplats den starkaste bronsinsatsen i årets Tjörnarparen (för övrigt på sin bästa tid, men sämsta placering, av fem starter i Tjörnarparen). 

Mot Sofia Byhlinder från Falun, som i augusti vann Ultravasan 45, fanns dock inget att göra. Sofia öppnade starkt och hängde med klungan bakom Aaron Dorn i ett par mil. Vid starten av spurtprisbacken The Brown Mile, efter 34 km, låg hon fortfarande före den slutlige totaltvåan Jonas Andersson. Sofia blev totalsexa i mål och hennes tid 4:35:46 är banrekord med fyra minuter.

- Jag var sugen på att tävla men även på att testa en längre distans och dessutom trail. Jag har inte bestämt mig än men jag är väldigt sugen på Ultravasan90 i år och tänkte att det var dags att prova lite längre innan, säger Sofia.

- Formen är inte på topp och det var ganska jobbigt sista 15 km. Mer förberedelser behövs för att hålla en längre sträcka. Men det var ett oroligt bra arrangerat lopp! Jag är verkligen mycket positivt överraskad av det otroligt proffsiga upplägget och det ideella engagemanget. 

Tio minuter efter Sofia tog sig också Matilda Kjellberg Samuelsson, som stadigt avancerade uppåt i fältet, sig in på totala topp tio. Matilda var även snabbaste tjej uppför The Brown Mike. Till Colette Coumans på tredjeplatsen skiljde ytterligare 9 minuter.

Resultat 50 km, damer

  1. Sofia Byhlinder, IFK Mora Friidrott, 4:35:46
  2. Matilda Kjellberg Samuelsson, Elmhults SC, 4:46:13
  3. Colette Coumans, Hässleholm Kiropraktik, 4:55:11
  4. Malin Rentner, Björnstorps IF, 5:11:20
  5. Karin Ahlstedt, Coach K Runners, 5:11:33
  6. Linda Wolfgang, Kalmar RC Triathlon, 5:15:27

Resultat 50 km, herrar

  1. Aaron Dorn, Lg ultralauf, Tyskland, 3:51:59
  2. Jonas Andersson, Frosta Multisport, 4:16:08
  3. Johan Vallon-Christersson, Malmö Gerillalöpare, 4:17:34
  4. Simon Fröh, Malmö Gerillalöpare, 4:17:47
  5. Jesper Lundell, Frosta Multisport, 4:29:53
  6. Marcus Widenfors, Team Nordic Trail, 4:38:18

Samtliga resultat Tjörnarparen 2020