Ultraaktuellt, 14 maj 2019

0

Antalet ultratävlingar i Sverige växer explosionsartat. Vi kommer framöver försöka sammanfatta vad som har hänt under den gångna veckan och vad som är på gång på ultrafronten i Sverige.

Den gångna helgen var det hela tre (3!) nya backyard ultra-tävlingar, en ny trailtävling med bland annat en ultradistans och ett trailmarathon med två nya banrekord.

Backyard Ultra Sölvesborg

Med 87% asfalt är Backyard Ultra Sölvesborg – med Jimmy Schön, Milos Samolov och Marcus Persson som arrangörer – det underlagsmässigt hårdaste backyard ultra-loppet i Sverige. Resterande går framför allt över den 756 långa Sölvesborgsbron, en av Europas längsta gång- och cykelvägsbroar. Kuperingsmässigt är det dock väldigt platt, med omkring 15 höjdmeter per varv.

Med 68 startande var detta också den största av helgens tre backyard-tävlingar.

Niclas Gällentoft, segrare i Backyard Ultra Sölvesborg.

För Niclas Gällentoft var det redan på förhand bestämt vem som skulle vinna. 47-åringen är uppvuxen just i Sölvesborg och är löpledare för Sweden Runners i Göteborg där han nu bor. Han motsvarade sina egna högt ställda förväntningar och var med 29 varv (194,474 km) också den som nådde längst på alla helgens backyard-tävlingar.

– Jag hade bestämmer mig att ingen ska vinna över mig där jag är uppväxt. Det mantrat har jag haft sedan jag fick startplatsen av mina föräldrar i födelsedagspresent den 4 april, säger Niclas Gällentoft.

Niclas sprang sina varv på omkring 45 minuter, vilket är snabbt i backyard-sammanhang. Tre löpare kom att stå i en särklass, där Fredrik Aulin Engdahl, Pan-Kristianstad, med sina 28 varv var den som orkade pressa Niclas längst. John Nordfjäll, Scania Road Runners, nådde 25 varv.

Bästa kvinna var Lotta Sjöberg, Runners Club Helsingborg, med 16 varv (107,296 km), ett varv före Lina Paulsson från Ängelholm.

Resultat Backyard Ultra Sölvesborg

Lomma Backyard Ultra

Tolv mil sydväst om Sölvesborg ligger Lomma, vid öresundskusten mellan Malmö och Lund. Där arrangerade Lomma Motion & Marathonklubb (LMM) det första Lomma Backyard Ultra. 57 deltagare kom till start och bara två veckor efter att han vann 200 miles på Täby Extreme Challenge (TEC) tog Martin Scharp, Malmö Löp, hem ännu en seger.

20 varv (134,1 km) räckte för Martin, efter att Mattias Wendt från Lund gett upp efter 19 varv.

Martin Scharp med nummer 40, tillsammans med Magnus Bodin under Lomma Backyard Ultra. Foto: Henrik Roos.

– Han verkade otroligt disciplinerad och såg pigg ut. Jag blev därför väldigt överraskad när han gav upp. Jag vet inte om han tyckte att jag såg för pigg ut eller om han helt enkelt var nöjd efter sitt nittonde varv. Jag hade förväntat mig åtminstone 24 varv med tanke på hur fint han rörde sig, säger Martin, som är nöjd att det ändå inte behövdes fler varv.

– Ja, jag har ju ett 24-timmarslopp om 3 veckor så det var perfekt, säger Martin, som betar av dygnslånga lopp på löpande band.

24 Timer Ved Haved i Sæby i nordligaste Danmark 1-2 juni är alltså nästa utmaning för Martin Scharp, som gav följande recension av tävlingen: “Otroligt bra arrangemang och fin, trevlig bana.”

32-åriga Tanja Håkansson var bästa dam och nådde precis över 100 km med sina 15 varv.

Resultat Lomma Backyard Ultra

Vinkbo Backyard Ultra

En backyard ultra i bokstavlig bemärkelse var det i Högåsen söder om Karlskoga i östra Värmland. Lillemor Bock tänkte sig ett privat evenemang på sin egen bakgård för att få till ett bra långpass. Men så började okända människor kontakta henne och evenemanget växte. Kostnaden för att delta i Vinkbo Backyard Ultra var 1 kg solrosfrön till Lillemors höns…

– Vägen till mitt hus heter Vinkbovägen, berättar Lillemor Bock. Därav namnet Vinkbo Backyard Ultra.

Det blev till slut 28 deltagare som ställde sig på startlinjen, däribland den världens meste backyardlöpare Nina Eibring och Jonas Brännmyr, som för svensk backyardstatistisk och själv gjorde sin åttonde backyard ultra.

När fyra löpare återstod efter det 12:e varvet var det rena familjemästerskapet. Äkta Karlskogaparet Tom och Regina Johnson gav upp efter 15 respektive 13 varv och fick fortsätta att följa kampen mellan deras dotter Leonora Johnson, 23, och hennes pojkvän Filip Andersson, 30, från Degerfors.

I Säfsen VinterBackyard i mars sprang Filip 21 varv (fyra totalt) och Leonora 17 (tredje dam). Filip har sprungit Ultravasan90 på 9:33 och Leonora har redan hunnit med ett stort antal ultralopp sedan debuten som 16-åring på Skövde 6-timmars 2012, med bland annat fyra tidigare backyards och Kullamannen Ultra 100 miles i november.

När de hade klarat av det 24:e varvet och 100 miles tillsammans gav så Leonora upp. Efter en kopp kaffe och viss övertalning gjorde Filip det 25:e varvet för att stå som “Last Man Standing”. Men Leonora Johnson var alltså den kvinna som sprang flest backyard-varv i helgen.

Leonora Johnson och Filip Andersson vid sitt depåbord under Vinkbo Backyard Ultra. Foto: Lillemor Bock.

– Dom hade en agenda kan man säga, stöttade varandra så otroligt fint. Likt Skalman hade de ett löp- och matschema, berättar Lillemor Bock.

Löparna kunde välja mellan två olika banor, en röd och en gul, samt en nattbana. Priset till vinnaren var ägg och handgjorda praliner.

Resultat Vinkbo Backyard Ultra

VXO Trail Spring

På fina, men utmanande stigar i Notteryds naturreservat utanför Växjö ägde det första VXO Trail Spring rum. Distanser på 10, 20, 40 och 60 km erbjöds, genom två slingor á 10 km. Av 13 startande på ultradistansen gick 8 i mål, med 45-årige Daniel Jonsson från öländska Färjestaden som segrare på tiden 7:01:40. Daniel ultradebuterade 2013 med Krösnabanan Ultra och blev 19:e på Tjörnarparen 50 miles i december 2018.

– Planen var att få köra ett lopp som ett tuffare träningspass inför #Småland100 som går i slutet på juni. Det var ett mycket svårare lopp än vad jag hade förväntat mej. Första slingan innebar mycket teknisk terräng med stenar och rötter. Andra slingan var mer lättlöpt, men med tuffa backar. Det var en väldigt fin bana med en underbar natur och ett mycket trevligt arrangemang. Jag hoppas verkligen att det blir fler år! säger Daniel Jonsson.

Daniel Jonsson vid en av de tuffa passagerna, med Toftasjön i bakgrunden. Foto: Daniel Westergren

Tvåa kom Åke Larsson, OK Stigmännen Karlshamn på 7:12:29 och enda dam i mål blev Malin Holm Roos, Chris damm Go, på 9:35. Tävlingen arrangerades av Växjö Löparklubb tillsammans med VXO Ultra, som är en sammanslutning av löpare i Växjötrakten som är nyfikna på ultralöpning.

– Vi tycker stigarna är fina men har nog börjat bli hemmablinda. Vi är överraskade över alla de superlativ som stigarna, sjöarna och skogarna fick, berättar Joacim “Kimmen” Martinsson, en av tävlingsledarna.

Nästa år väntas det bli en ännu längre ultradistans.

Resultat VXO Trail Spring

Sweden Irontrail Marathon

Bara ett par mil väster om platsen för Vinkbo Backyard Ultra gick tävlingen Sweden Irontrail Marathon, med Kristinehamn Multisport som arrangör. Tävlingen följer Järnleden – den klassiska rutten där järn från Bergslagen fraktades med hjälp av dragdjur ner till hamnen i Kristinehamn för vidare export ut i världen

Deltagarna kunde välja mellan 24 eller 42 km eller en stafett. 42 km är måhända ingen ultradistans, men då underlaget var trail och med 600 höjdmeter får vi ändå räkna in det i den kategorin.

På både herr- och damsidan slogs nya banrekord på marathondistansen. 3:02:41 av Josef Snellman och 3:25:18 av Sofia Hjert lyder de nya starka banrekorden på. Totalt startade 68 herrar och 18 damer på den distansen.

– Jag tycker det är fantastiskt kul att tävlingen växt så. Det är ett vackert lopp på fina stigar. Vi dubblade antalet deltagare och antalet stafettlag! Det verkligen jättekul! Segertiderna är otroligt snabba på den banan, säger 24-timmarslandslagskvinnan Sandra Lundqvist, en av arrangörerna.

Resultat Sweden Irontrail Marathon

Kommande ultratävlingar i Sverige

Nu till helgen är det Göteborgsvarvet. Nästa ultratävling att ha koll på är Borås Ultramarathon 25 maj (med två ultradistanser, 48 och 88 km) och Blekinge River Trail 26 maj (där ultradistansen, Ultra River på ca. 50 km, ingår i Trailrunning Sweden Stora Trailtour).

Under Kristi Himmelsfärdshelgen går nästa backyard ultra, Örebro Backyard Ultra med start 30 maj. Det är också den andra deltävlingen i Svenska Cupen i Backyard Ultra. Samma dag går Ottarsloppet (i Ottarsborg mellan Gävle och Uppsala), som bland annat innehåller en ultradistans på 46 km.

Share.

About Author

Instagram: @ultrawestis

Leave A Reply