Ultramarathon.se

Ultraaktuellt 16 september 2019

av Daniel Westergren
8 min läsning
Ultraaktuellt 16 september 2019

I helgen var det dags för ännu en backyard ultra som blev världens största, The Bridge Backyard Ultra vid foten av Öresundsbron. På Ängsö Trail Run var den längsta distansen en ultra och i Göteborg anordnade Aktivitus Sports Club ett öppet klubbmästerskap i ultralöpning.

The Bridge Backyard Ultra

Med 259 startande av 300 anmälda blev The Bridge Backyard Ultra världens hittills största backyard ultra-tävling. Liksom årets två tidigare "världens största backyard ultra", Ävdalen Backyard Ultra i juni och Backyard Ultra Sydkusten i juli, var det Sweden Runners med Marcus och Petra Ekenstierna i spetsen som stod bakom evenemanget.

Den 6706 meter långa banan sträckte sig från First Camp i Sibbarp längs Öresundskusten, under Öresundsbron och tillbaka. Totalt var det drygt 40 höjdmeter per varv, varav 17 branta uppförsmeter i en kort, sugande backe (följt av en halvkilometer med 28 höjdmeter nerför…). Även om löpvädret var närmast idealiskt på lördagen tilltog blåsten ordentligt under den första natten och söndagen.

På startlinjen stod flera rutinerade backyardlöpare, med Martin Scharp som storfavorit. Martin har satsat hårt för att komma med till VM i 24-timmars, för vilket har krävts 240 km. Två gånger har han i sommar varit över 230 km, inklusive 232,75 km under ett hett och soligt dygn under riksmästerskapet i Skövde. Men när det inte blev någon VM-biljett anmälde han sig till sin andra backyard ultra på lika många veckor (han vann Gerilla Backyard í Malmö på 16 varv).

Martin har tre segrar och banrekord på Trans Scania (246 km tvärs över Skåne och tillbaka) och två segrar på TEC 200 miles. För att slå distansrekord skulle han alltså behöva springa minst 49 varv…

- Jag har aldrig förut känt mig så stark. Mitt träningsupplägg har varit anpassat för VM på 24-timmars och jag har tränat hårt hela året. Nu blev jag inte uttagen men formen är på plats tack vare det upplägget som jag haft, berättar Martin.

När hans coach Lotta Thörn mötte upp efter 10 timmar fick han till och med fråga hur han skulle hantera all överskottsenergi.

- Hon sa bara "njut av känslan".

Men en backyard ultra är aldrig avgjort förrän efter det sista varvet. Och det var flera som gärna ville utmana pokerfacet Martin Scharp. Åtta löpare startade varv 22, 23, 24 och 25. Först därefter började några droppa av, men fem stycken var fortfarande kvar när det 31:a varvet startade. Då vände Fredrik Larsson, som fram till dess hade gjort alla sina varv under 50 minuter. 

Längre tid per varv hade Olof Torbrand tagit redan från början. Han gick stora delar av varven och klockade 56-57 minuter. Han fick dock problem med energiintaget under natten och söndagen. Trots starka ben gjorde energibristen att han till slut valde att vända tillbaka efter starten av det 32:a varvet. Hans strategi har i sociala medier gett upphov till begreppet att göra en "Olof" (nämnas bör att bl.a. obesegrade backyard- och fotrallykungen Richard Andersson tidigare fulländat samma taktik). 

Peter Jordow och Mikael Blomqvist tog varandra i handen när "medaljerna" var klara (även om det i en backyard bara finns en vinnare och en assisterande), men kampen var inte avgjord. Ett varv senare gjorde dock Peter Jordow som Olof och vände tillbaka. Han hade länge haft ont i låren, men visat sig stark och pigg utåt. 

“Finalen” kom därmed att bli mellan Martin Scharp och Mikael Blomqvist, som tidigare i år pressade Tobbe Gyllebring i Lur och där sprang sin andra backyard ultra på 30 varv eller mer. Som sig bör i en backyard ultra hade även Mikael visat sig stark varv efter varv. Men efter 35 avklarade varv aviserade han att det 36:e skulle bli ett långsammare varv. Det visade sig bli en dryg minuter över de 60 som han hade till sitt förfogande och därmed stod Martin Scharp som vinnare på 36 varv. Men det fanns ännu många timmar kvar i Martins ben. Och glädjen över segern blandades med längtan efter fler varv.

- Jag kände besvikelse. Jag tyckte Mikael såg stark ut och trodde att vi skulle avverka 40 varv och lite till, säger Martin.

- Jag var pigg och hade inte ont någonstans och ingen trötthetskänsla i musklerna heller. Jag har aldrig haft en sådan känsla och det var helt underbart. Vid starterna brukar man vara lite stel de första minuterna men inte ens det kände jag den här gången.

Torbörn “Tobbe” Gyllebrings rekord på svensk mark, 39 varv, kände Martin dock inte till förrän under loppet. Inte heller visste han att många varv skulle kunna innebära att han kan få plats till Big’s Backyard Ultra 2020, vilket erbjuds till de bästa resultaten i så kallade affiliate-tävlingar, utöver vinnarna i en av de 38 Golden Ticket-tävlingarna (en vardera i 25 olika länder plus 13 tävlingar i USA).

- Jag har inte alls funderat på Big's tidigare. Det är klart att det är väldigt lockande och det är en tävlingsform som passar mig. Jag skall först se till att komma med i landslaget på 24-timmars och vara med på EM eller VM. Det är prio 1 och inget kan ändra på det.

När det gäller energiintaget hade Martin inte någon kaloriberäknad energiplan. Sportdryck dricker han aldrig, men han hade planerat att komplettera med gels under den andra natten. Näringsintaget fram till dess bestod av wienerbröd, kokta ägg, milkshakes, tunnbröd med ost samt vad som erbjöds vid varvningarna.

- 10 pannkakor hann jag få i mig vid en varvning, säger Martin. 

Om någon förde statistik över udda ultravärldsrekord skulle 10 pannkakor under en backyardvarvning nog ligga bra till…

Av damerna nådde Jenny-Ann Ehrling, Örebro AIK, längst med 17 varv, ett varv mer än Helena Lambert, LBBK.

Resultat The Bridge Backyard Ultra 2019

  1. Martin Scharp, Malmö Löp, 36 varv
  2. Mikael Blomqvist, Dark Trail Runner, 35
  3. Peter Jordow, Lerviks IS, 32
  4. Olof Torbrand, ultramarathon.se, 31
  5. Fredrik Larsson, Dark Trail Runners, 30
  6. Per Christell, 25

Samtliga resultat från The Bridge Backyard Ultra 2019

Ängsö Trail Run

Ängsö Trail Run arrangeras av Westeros Trail Running Society. Som namnet antyder är det en förening, bildad 2013, där kärleken till stiglöpning förenar. 2017 anordnades det första Ängsö Trail Run, i naturreservatet Ängsö utanför Västerås. Tävlingen har fyra olika distanser, 6 km, 12 km, 25 km och ultradistansen 50 km.

24 herrar och 12 damer startade på 50 km-distansen, som bestod av två varv med vardera omkring 300 höjdmeter. 

På damsidan segrade Elin Tengbert, från arrangörsklubben, på 4:31:26, en tid som även gjorde henne till totaltvåa i tävlingen. Andra dam var Karolina Biwall Hellman, Västerås LK på 5:04:46 och trea kom Linnea Brickman Eriksson, Västerås på 5:16:14.

Bland herrarna var Niclas Lestander, Västerås, snabbast på 4:00:49, före Mattias Wasell, Stockholm, 4:36:45 och Magnus Westerlund, OK Enen, 4:48:51.

Samtliga resultat från Ängsö Trail Run 2019

Aktivitus Sports Club Ultra - Hisingen Ultra Trail

Aktivitus Sports Club anordnade klubbens första officiella klubbmästerskap i ultralöpning i lördags. Tävlingen var även öppen för icke-medlemmar och gav 2 ITRA-poäng. Banan mätte 52 km med 970 höjdmeter och gick på Hisingen i Göteborg. Loppet var självsupportat, med bara möjlighet att fylla på vatten utefter banan. Banan var inte heller markerad, utan löparna följde karta eller GPX.

Herrvinnare blev Anders Dahlgren på 5:06:24, bara 17 sekunder före en starkt avslutande Tomas Amneskog. Trea kom Fredrik Persson på 5:50:40. Förstapriset bestod i första tjing på duschen… Sex herrar kom till start.

Av de tre startande damerna var Helen Eriksson snabbast på 7:16:24, endast fyra sekunder före Christina Täck, med Sara Danielsson som trea på 7:51:55.

Samtliga resultat Aktivitus Sports Club Ultra 2019