Ultraaktuellt 19 augusti 2019

0

Ultraaktuellt 19 augusti 2019

Helgens huvuddistans var förstås Ultravasans 90 kilometer. Men det var som vanligt många andra ultratävlingar också. Favoriterna fick ge vika på Ultravasan 45, banrekord slogs i Vemdalen Fjällmaraton, det var vacker fjällorientering i Björkliden och i Skåne var det premiär för Trail Genom Skåne.

Innehåll:

 • Ultravasan
 • Vemdalen Fjällmaraton
 • BAMM 50 & 70
 • TGS 50

Ultravasan45

Ultravasan90 skriver vi om i separata inlägg. Damerna kan du läsa om redan nu, medan det kommer en intressant sammanfattning från herrarnas lopp imorgon.

På den halva distansen, 45 km från Oxberg till Mora, blev förhandsfavoriterna Roman Ryapolov och Lisa Ring utmanade av två löpare med rötter i Dalarna. 42-årige Fredrik Eriksson tävlar för östgötska IK Akele, men är född i Leksand. Det gjorde segern extra speciell.

Fredrik Eriksson vann Ultravasan45. Foto: Vasaloppet.

– Vem drömmer inte om det i ett lopp med sådan historia, oavsett om det gäller skidor, cykel eller löpning. Det är ju något speciellt kring hela Vasalopps-leden och dess tradition. Just segern i sig är ett kvitto på att träningen varit i rätt riktning och även att det faktiskt går att uppfylla sina mål med rätt inställning. Att stå som segrare i detta lopp är det inte många som faktiskt har gjort eller kommer att göra, så det är kul att skriva in sig i historieböckerna, säger Fredrik.

Koppling till Dalarna har även de övriga båda medaljörerna, som båda tävlar för IFK Mora. Tvåfaldige UV45-vinnaren och förhandsfavoriten Roman Ryapolov blev tvåa, med orienteraren och ultradebutanten Simon Hodler på tredje plats. Dessa tre var de enda som tog sig i mål under tre timmar.

Även på damsidan hade vinnaren drömt länge om att få en Vasaloppskrans om halsen. 2003, som 19-åring, var Sofia Byhlinder 7:a på Vasaloppet och en karriär som långloppsåkare hägrade. Men strax därefter blev hon matförgiftad på ett läger utomlands, som senare ledde i en depression. Det tog 10 år och två barn innan magen blev ordentligt bra, efter att hon hade uteslutit gluten och mjölkprotein ur kosten. 

Sofia Byhlinder vann Ultravasan45. Foto: Vasaloppet

– Med ökad energi svarade kroppen snabbt på träning och löpningen blev min återhämtning till det stressade småbarnslivet. Sedan mitt första Ultravasan45 har tävlingen varit ett stort mål under året. Jag älskar fortfarande idrottslivet och vill tro att det går att kombinera med barn, säger Sofia.

Efter att ha sprungit tillsammans med förhandsfavoriten Lisa Ring den första timmen gled hon ifrån och vann med knappt tre minuter före Petra Kindlund, med Lisa Ring först på tredje plats.

– En del av mig känner ett lugn och en tomhet. En annan del av mig känner energi och kraft över att jag är på rätt väg. Den styrka som jag tror finns i kroppen börjar att visa sig, säger Sofia.

Lisa Ring tog visserligen sin fjärde pallplats och blev den första kvinnan att klara Vasaloppstrippeln 45 på under 9 timmar. Men årets sista resa från Oxberg till Mora blev en tuff upplevelse, med bland annat kräkningar och feberyra.

– Fattar inte hur jag tog mig i mål från 20 km. Nu kurera och ladda om och njuta av trippeln, säger “Leende Lisa”.

Resultat herrar

 1. Fredrik Eriksson, IK Akele, 2:49:21
 2. Roman Ryapolov, IFK Mora OK, 2:52:00
 3. Simon Hodler, IFK Mora FIK, 2:57:55

Resultat damer

 1. Sofia Byhlinder, IFK Mora, 3:09:40
 2. Petra Kindlund, IFK Mora, 3:12:31
 3. Lisa Ring, IK Nocout.se, 3:14:30

Samtliga resultat Ultravasan45 2019

Vemdalen Fjällmaraton

Sensommaren är säsongen för löptävlingar i fjällen. I helgen var det dags för Vemdalen Fjällmaraton. På den långa distansen, 45 km med 1600 höjdmeter, tog Jennifer Asp sin andra raka seger och krossade sitt eget banrekord med en kvart. Andra dam var distanserad med 57 minuter!

Damernas prispall i Vemdalen Fjällmaraton. Foto: Vemdalen Fjällmaraton

– Nästa år blir det nog allt Ultravasan! Långa såklart, annars är det fusk, säger Jennifer.

På herrsidan blev det ytterligare en triumf för na ultrastjärnskottet Julius Strömberg, efter segrar tidigare i år i bland annat både norska mästerskapen och svenska riksmästerskapen i ultra-trail. Även Julius sneglar mot Ultravasan.

Herrarnas prispall i Vemdalen Fjällmaraton. Foto: Vemdalen Fjällmaraton.

Resultat herrar

 1. Julius Strömberg, Hälle IF / Dynafit, 3:59:56
 2. Nicolai Nielsen, Egon Cykelaffär Östersund, 4:14:29
 3. Henrik Sandén, Strängnäs Löparklubb, 4:17:19

Resultat damer

 1. Jennifer Asp, Team Vivobarefoot, 4:20:19
 2. Annakarin Larsson, Ljusdal, 5:17:13
 3. Åsa Lundberg, Nordanstigs Friidrott, 5:40:56

Samtliga resultat Vemdalen Fjällmaraton 2019

BAMM

BAMM är en förkortning för Björkliden Arctic Mountain Marathon. Det är inte en ultratävling i dess snävaste bemärkelse, då orientering är en viktig ingrediens och deltagarna springer i par. Tävlingen sker i två etapper med övernattning i tältläger.

Foto: BAMM

På den längsta distansen, 70 km, segrade ARSweden med Björn Rydvall och Josefina Vikberg i mix-klassen. Med 13:11:38 var de två minuter före vinnarna i herrklassen, Kolmården Adventures, med Pär Alenbrand och Nicklas Levinson. Tvåa i herrklassen blev AJB Bergspluton 2 med Daniel Ruberg Engström och Rasmus Staaf, som under den andra dagen knappade in hälften av de knappt 14 minuter som de låg efter den första dagen.

På den näst längsta distansen, BAMM 50, vann Spacedoctors, med Máté Kerényi och Erik Palmer, överlägset herrklassen på 8:54:28. Mix-klassen vanns av Tough Training Group Umeå med Frida Lind-Oja och Tobias Thomsson på 11:47:16, medan TTGU med Kajsa Dahlberg och Pernilla Nordlund med tiden 11:53:55 var det snabbaste damlaget.

Samtliga resultat BAMM 2019

Trail Genom Skåne (TGS)

Den sydligaste ultratävlingen var den nya Trail Genom Skåne (TGS). Tävlingen gick för första gången, med Laurent Leloup och Anna Nystedt som arrangörer.

Ultratävlingen över 50 km mellan Torup och Dalby gick på lördagen, med 46 deltagare. Anders Ahlgren vann herrklassen på 4:34, minuten före Jens Nielsen. På damsidan vann Sandra Borglin övertygande på 4:45, 26 minuter före Emma Lindberg.

Sandra Borglin vann damklassen i TGS 50. Foto: TGS
Anders Ahlgren vann herrarnas TGS 50. Foto: TGS

Det fanns även en tävling för dem som både sprang 16 kuperade kilometer i Genarp på fredagen och ultraloppet på lördagen. Fyra löpare valde att göra detta, med Niels Holm som herrsegrare och Agneta Roos som enda deltagare i damklassen.

Samtliga resultat Trail Genom Skåne 2019

Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar