Ultraaktuellt 21 juni 2019 – del 2, övriga ultratävlingar

0

Utöver de båda backyard ultra-tävlingarna anordnades också fem andra tävlingar med ultradistanser den gångna helgen. Gemensamt för alla var det varma vädret.

EcoTrail Stockholm

av Daniel Westergren

EcoTrail är ett storstadslopp i terrängen. Det har sitt ursprung i Frankrike och finns numera i nio europeiska städer. Minst 85% ska gå utanför asfalt, helst på stigar och i skog. Loppet har dessutom en utpräglad hållbarhetsfilosofi med natur och kultur i fokus.

En av grundtankarna med Ecotrail Stockholm är att visa hur mycket fin natur och fina stigar för löpning det finns väldigt nära staden. Tävlingen i Stockholm arrangeras av Team Nordic Trail och det erbjuds distanser från 8 till 80 km.

Fransmannen Manu Gault innehar herrarnas banrekord på 80 km med 6:19:42 och hans fru Sylvaine Cussot damrekordet på 7:17:56, båda från premiäråret 2017. På 45 km är det Erik Anfält som har sprungit snabbast, med tiden 3:06:51 från 2017. På damsidan slogs banrekordet i år med 16 minuter av Lena Trillelv.

– Det blev en helt makalös dag! Allt föll på plats som jag har drömt om, säger tävlingsledaren Miranda Kvist från Team Nordic Trail.

Foto: EcoTrail Stockholm.

EcoTrail Stockholm 80 km

Den längsta distansen, 80 km, ingår i Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR. 29-årige Kristoffer Sjöberg, Team Våning Tretton, var den som startade mest optimistiskt. Kristoffer har sedan tidigare bland annat en 5:e-plats från Kullamannen 100 Miles 2018 och i år en 2:a-plats i Sandsjöbacka Trail 50 km i januari, samt segrar i Ursvik Ultra 45 km i mars och i det portugisiska etapploppet Peneda-Gerês Trail Adventure i april 2019. Dessutom innehar han banrekordet på Black River Run 50 miles från 2017, en tävling som han sprang bara åtta månader efter sin tävlingsdebut i löpning (som för övrigt var Blåfrusen Ultramarathon…).

Bakom honom var det först 32-årige Björn Morén, IK Akele (med finfina fjolårsmeriter som 1:a Tjörnarparen 50 Miles, 2:a Bergslagsleden Ultra, 3:a på norska Krsultra 60 km, 4:a på franska Grand Trail De La Vallée D’ossau och 7:29 som 18:e på Ultravasan90, samt 71:a på CCC 2017) och mindre meriterade 36-årige Conny Forne, Vattudalens LDK (dock 21:a på Ultravasan90 2018 på 7:36) som sprang tillsammans. Vid Granholmstoppen efter 45 km kom dock Conny tillsammans med 33-årige Daniel Henriksson, Linköping (1:a Black River Run 50 Miles 2016).

Conny och Daniel sprang länge tillsammans, men mellan 56 km (Hagaparken) och 64 km (Stora Skuggan) drog Conny ifrån. I gengäld närmade sig Björn igen. Mellan 64 och 72 km (Kaknäsparken) drog Björn ifrån Daniel och tog in minut för minut på Conny.

Men ställningen stod sig in i mål. Kristoffer Sjöberg, som hade haft en ledning på som mest 16 minuter, var i mål 9 minuter före Conny Forne, ytterligare 1:21 före Björn Morén, och ytterligare tre minuter ner till Daniel Henriksson.

– Kändes som att farten fanns i kroppen, men direkt jag försökte öka takten eller när det blev kuperat kändes det som att jag skulle koka över, säger Kristoffer Sjöberg om den varma tävlingen.

– Så resultatmässigt är jag nöjd, men prestationsmässigt finns det mer att hämta! säger Kristoffer, vars nästa A-mål är VM i swimrun, ÖTILLÖ, och senare Kullamannen i november.

Foto: EcoTrail Stockholm.

Bland damerna var 38-åriga Emeli Grafström (3:a EcoTrail Stockholm 45 km 2018 och 4:a Sörmland Ultra Marathon 2018) snabbast inledningsvis. 31-åriga nyblivna mamman (!!) Anna Louise Klintman (som gjorde sin första ultra i Sverige, tidigare bland annat fina resultat, med tre segrar, i brittiska ultralopp) skuggade några minuter bakom, som mest uppemot 5 minuter. Men vid ungefär 50 km passerade hon Emeli och lämnade sedan aldrig ifrån sig ledningen.

Emeli behöll andraplatsen, 12 minuter bakom i mål, och på en stabil tredjeplats höll sig hela loppet igenom Camilla Bloss, 28 (7:a Laugavegur Ultra Marathon på Island 2018, 30:e OCC 2017, 7:a norska Krsultra 2018, 9:38 som 26:a på Ultravasan90 2016). Dessa tre stod i en viss särklass.

– Jag hade inte utgått från att knipa förstaplatsen, då jag var osäker på min form efter att ha fött barn för endast 10 veckor sedan och jag har sprungit mycket sparsamt den senaste månaden och ingenting de första sex veckorna efter förlossningen, säger Anna Louise Klintman, som nyligen flyttade tillbaka till Sverige, efter 14 år i England.

– Jag känner min kropp väl och har lärt mig vad jag behöver vad gäller vatten, salt och socker. Jag ser till att få i mig den rätta balansen av detta och det verkar även ha fungerat i lördags! säger Anna Louise.

Framöver tänker hon sig en blandning av lite “lättare”, mindre tekniska ultratävlingar och lite svårare som kan efterlikna de mer tekniska och krävande ute i Europa.

– Det skall bli spännande att se vad Sverige har att erbjuda!

EcoTrail Stockholm 45 km

På den kortare ultradistansen 45 km tog 33-åriga Lena Trillelv, Team Salomon (3:a på KIA Fjällmaraton 2018) tidigt kommandot på damsidan. Jennifer Asp, Vivobarefoot (som var placeringen före Lena på KIA Fjällmaraton) var dock inte långt efter. Men minuterna blev allt längre för Jennifer och efter dryga två och en halv timmes löpning bröt hon.

Lena Trillelv tog därmed en klar seger på nya banrekordet 3:47:06, nästan 24 minuter före Johanna Svalstedt, Sundbybergs IK, och ytterligare 37 minuter ner till Malin Hedlund, Team Nordic Trail Karlstad, som spurtade till sig tredjeplatsen någon sekund före Anneli Dahlin, Stockholm, som hade klättrar upp genom fältet under hela loppet.

Danskan Karin Louise Joubert, Full Performance (som vann Ecotrail Madrid 52K i november) låg 3:a så sent som nästan 4 timmar in i loppet, men kraschade ner till en 10:e-plats i mål.

– Idag var dagen när alla bitarna föll på plats där ute på stigarna. Jag hade roligt! Och min kropp var stark, mitt huvud var stark, men värmen var också stark, skriver den nya banrekordhållaren Lena Trillelv på Facebook.

Foto: EcoTrail Stockholm.

På herrsidan var det Markus Living, Hechmann Mikkeller RC, som gick loss tidigt, med Sebastian Pokorny, segraren från TEC 100 miles, på andra plats. Stockholmaren Oscar Olsson startade optimistiskt och låg trea vid första kontrollen efter ca. 40 minuters löpning. Oscar blev snart passerad av bland annat Jacob Arén, Team Nordic Trail, som låg trea så sent in i loppet som vid passeringen i Kaknäsparken efter 37 km. Där hade, med 8 km kvar att springa, Oscar Söderlund, Uptown Runners, stadigt arbetat sig upp till en 7:e-plats, 8 minuter efter Jacob.

Markus Living och Sebastian Pokorny höll första- och andraplatsen hela loppet igenom, i mål var Markus drygt 16 minuter före. Men med ett smart uppläg tog sig Oscar Söderlund hela vägen upp till tredjeplatsen, 34 minuter efter och dryga två minuter före Johan Nylund och Anders Boström, som också passerade en tröttnande Jacob Arén.

Totalt gick 111 av 129 herrar och 26 av 29 damer i mål på 80 km. På 45 km gick 110 av 115 herrar och 46 av 48 damer i mål.

Resultat 80 km damer

 1. Anna Louise Klintman, Kullavik, 8:15:32
 2. Emeli Grafström, Attunda OK, 8:27:40
 3. Camilla Bloss, Ärla IF, 8:46:16

Resultat 80 km herrar

 1. Kristoffer Sjöberg, Team Våning Tretton, 7:24:00
 2. Conny Forne, Vattudalens LDK, 7:33:14
 3. Björn Morén, IK Akele, 7:34:35

Resultat 45 km damer

 1. Lena Trillelv, Team Salomon, 3:47:06
 2. Johanna Svalstedt, Sundbybergs IK, 4:10:48
 3. Malin Hedlund, Team Nordic Trail Karlstad, 4:47:36

Resultat 45 km herrar

 1. Markus Living, Hechmann Mikkeller RC, 3:28:50
 2. Sebastian Pokorny, Uptown Runners, 3:45:03
 3. Oscar Söderlund, Uptown Runners, 4:02:48

Samtliga resultat EcoTrail Stockholm 2019

Jättelångt Terrängultramaraton

Jättelångt Terrängultramaraton är en av de äldsta av de nu aktiva ultratävlingarna i Sverige. I år var det den 11:e upplagan och det var varmare, krångligare och härligare än någonsin. Banan är ca. 70 km och följer Roslagsleden mellan Grisslehamn och Norrtälje.

Ingen formell organisation står bakom, utan i huvudsak fem eldsjälar, tillsammans med Häverödals Skidskytteklubb.

Daniel Nilsson har de fyra snabbaste tiderna, genom sina segrar 2014, 2016, 2017 och 2018. Hans banrekord är från 2017 och lyder på 5:10:00. Eva Lindskog har den snabbaste tiden för damer, när hon 2014 med tiden 6:19:44 slog Kerstin Rosenqvists tidigare rekord med 16 sekunder.

I år fullföljde 52 av 69 herrar och 17 av 22 damer. Det finns även en stafett, där hela sträckan delas upp på fem sträckor på 9 till 21 km.

av Jonas Ek

Årets väderprognoser har träffat ovanligt mycket fel och den 15 juni var inget undantag. Det utlovades 18-23°C men det blev istället knappt 30°C. Fuktigt dessutom. Alfrida dukade fram en vildsint buffé av vindfällen, ris, kaos och allehanda fällor. Terrängen var bitvis svår och utmanande, mer än vanligt.

Herrvinnaren i Jättelångt, Lars Håkan Sandvik. Foto: Christer Schapiro/Redhorse Photo.

Räddningen för många var de välriggade depåerna. Vid Älmsta fick man en sval, blöt svamp att svalka sig med. Vid en annan depå överraskades löparna med krispig vattenmelon och kommentarerna från löparna var ”den absolut bästa melonen de någonsin ätit”. För visst frestade det på ordentligt att vara ute på den vackra Roslagsleden just denna dag.

Trots detta tog sig majoriteten i mål. Glada, trötta och många stolta ansikten fick de som hejade se. För en del var Jättelångt det absolut längsta loppet de sprungit. Och stafettlöparna var inte sämre.

Stämningen i mål var oslagbar! Applåder och peppande hejarop avlöste varandra och när den yngsta löparen i Jättelångts historia närmade sig mål var känslan väldigt speciell. Tioåriga Cajsa som sprang det längsta hon någonsin sprungit, sista sträckan i straffen på 1,5 mil. Vilken stjärna!

Dagen blev helt fantastisk trots värmen och fina kommentarer från löpare som”välarrangerat, peppande, familjärt och vackra vyer” trillade in under morgonen efter.

Johanna Gelfgren, bästa dam i Jättelångt 2019. Foto: Christer Schapiro/RedHorse Photo.

– Kul lopp precis som förra året, även om det var helt vansinnes varmt! Gällde bara att tuffa på i ett behagligt tempo och hade tur med att jag fick hem vinsten på så vis, säger damsegraren Johanna Gelfgren.

Topp 3 damer

 1. Johanna Gelfgren, Täby, 6:56:42
 2. Helene Pratt, Happy Runners, 7:52:46
 3. Karin Frimodt, IF Linnéa, 8:26:27

Topp 3 herrar

 1. Lars Håkan Sandvik, Attunda Orientering, 6:17:20
 2. Johan Liljeqvist, Tjust Bike & Running Club, 6:23:10
 3. Deri Thomas, Club Running Sweden, 6:48:34

Samtliga resultat från Jättelångt 2019

Öland Ultra Trail

Öland Ultra Trail på nordligaste Öland gick i år för fjärde gången. Tävlingen arrangeras av Ida Nilssons moderklubb Högby IF, under namnet Öland Running, med Calle Nilsson som tävlingsledare.

Banrekordet innehas av Patrik G. Björkqvist, som 2016 sprang på 3:18:55, i en hård duell mot Elov Olsson. Ida Nilsson sprang alla de tre första upplagorna, men var inte med i år. Hon har banrekordet för damer på 3:44:52.

Det var flera 90-talister i topp i år. 29-årige Viktor Helander vann sin ultradebut överlägset på herrsidan, medan 27-åriga Kerstin Wetterberg fick en något tuffare kamp mot 5 månader äldre Linn Bescher, även hon ultradebutant, på damsidan.

av Andy Ekberg, deltagare på 50 km

Meteorologerna hade tidigare i veckan utlovat 19 grader vid lunchtid, vilket kändes helt perfekt som löparväder. Men det skulle dock visa sig att det inte riktigt var sanningen.

Banan startar i Böda Sand, på den enorma och mycket fräscha campingen där, för att sedan ta sig på en blandning av stigar, grusväg och cykelvägar ca 12 km över till västra sidan av Öland. Det började redan nu bli varmt och inte utan att man såg fram emot att komma fram till Byarums raukar där banan vänder uppåt precis utmed havet, där fläktar det ju alltid.

Nästa 17-18 km går precis utmed havet eller på stigar några 100 meter in från stranden. Det är en väldigt vacker sträcka, där det som sagt alltid fläktar… förutom denna dag, då det var helt vindstilla och temperaturen var nu över 25 grader. Så nu började man känna sig varm och ingen skugga att finna.

Trollskogen under Öland Ultra Trail. Foto: Maria Skirmark.

Någon kilometer ovanför Byxelkrok vänder man tillbaka mot Bödabuktens norra ände, på vägen passeras trollskogen, sedan följer man Bödabukten ända tillbaka till Böda Sands camping på stigar med sand eller grus.

Loppet är mycket välsupportat med vätskekontroll med lite tilltugg var femte kilometer och banan har endast några hundra höjdmeter totalt, vilket gör loppet till utmärkt val för sitt första ultralopp. Att det dessutom är varierande och mycket vacker natur gör ju det förstås inte sämre! Det finns även en 25-km-variant av loppet.

Resultat 50 km kvinnor

 1. Kerstin Wetterberg, Tjörnarp, 4:51:49
 2. Linn Bescher, #Blidittbästajag, 4:59:23
 3. Kajsa Pernbert, Sweden Gym, 5:04:41

Resultat 50 km män

 1. Viktor Helander, Eksjö Södra IK, 3:36:20
 2. Johan Nordström, Kalmar, 3:58:14
 3. Martin Kling, FIK Färjestaden, 3:59:34

Samtliga resultat från Öland Ultra 2019

The Alpaca Race

av Emmy Karnerud, deltagare i The Alpaca Race

The Alpaca Race är ett lopp skapat av Anders Sandegård som drog upp en slinga under sina förberedelser inför UTMB 2017. Slingan, i form av en Alpacka, skulle ha ungefär samma förhållande mellan höjdmeter och kilometer som UTMB. 2018 gjorde Anders ett lopp av löprundan.

Loppet är en varvbana på 10,6 km och drygt 600 höjdmeter, flest varv vinner. Men det är egentligen fel att skriva ’bana’ – det låter liksom lätt. Och det är allt annat än lätt.

2019 startande 46 personer. Det vi fick uppleva var en knixig, brötig och galet teknisk slinga. Det finns inga lättsprungna delar och som grädde på moset var det riktigt varmt, redan 15 grader när vi startade kl 7 och uppåt 28-29 under dagen. Det hade regnat mycket under natten så luftfuktigheten var hög. Vi var många som tyckte en liter vätska per varv var för lite. Det säger en hel del om snittiderna på varven.

Johanna Tornvall Michaelsson och Erik Michaelsson, på väg upp mot banans högsta punkt. Foto: Niclas Gällentoft.

Hela loppet präglas av en riktigt mysig känsla, Anders har lagt ner mycket kärlek i  loppet, vid varje tvär sväng inför branta uppförsbackar stod en fin skylt med en bild på en galen Alpacka och ett ’peppande’ citat, som ”Pain? Don’t make a fuss about it”, “Run Forest run”, “undvik onödigt spring”, “det går inte att backa ur en backe”, “du är min favoritlöpare”.

Det grillades korv och bjöds på godis, chips, läsk och en massa kärlek vid varvning. Loppet har alla möjligheter att bli en junitradition – det ligger perfekt som ett sista tufft träningslopp inför sommarens utmaningar.

Vinnare 2019 var Mikael Blomqvist med 9 loopar (95,4 km och 5 490 höjdmeter) på 19 tim 2 min och Helen Eriksson, 5 loopar (53 km och 3 050 höjdmeter) på 10 tim 42 min.

Totalt sprangs det 1441,6 km och 82960 hm i en Alpaca-form i Hisingsparken under 15-16:e juni.

Samtliga resultat från The Alpaca Race 2019

Film av Marcus Kjellberg från The Alpaca Race 2019

Indalsledenloppet

Indalsledenloppet, som följer Indalsälven genom kommunerna Ragunda, Sundsvall och Timrå, arrangerades för 28:e året i följd. Tävlingen är i första hand en stafett över hela eller halva distansen. Men man kan även springa hela eller för första gången även halva ultran individuellt. Ultran har anordnats sedan 2010.

Den långa ultran, ca. 85 km, hade endast en deltagare till start. Det var dock inte vem som helst, utan svenska rekordhållerskan på 6-timmars och landslagslöparen på 100 km, Sophia Sundberg. Hon tog sig igenom banan på tiden 6:44:37. Det är banrekord för damer och bara 2,5 minuter långsammare än Johan Steenes snabbaste tid. Johan vann nämligen Ultran fyra år i rad, 2012-2015, det sista av de åren tillsammans med Frida Södermark.

Sophia Sundberg efter målgång. Foto: Gustav Rautila.

För Sophia, som har haft en tuff tid både löpmässigt och privat, var loppet som hon sprungit i stafettform många gånger, en del i vägen tillbaka. Sophia skriver på sin Instagram:

– Banan är otroligt vacker och tuff när man tar ca 1000hm uppför, varav de flesta första 42km. Att få göra detta själv betyder mycket för mig och efter en tuff vår med många veckor borta från löpning samt en personlig jobbig sak som varit svår att ta mig igenom är jag stolt över att ta banrekordet med mina 6h 44 min.

För första gången ordnades även en kortare variant på 41 km, även där med en löpare till start. Maria Bueno Pinto sprang på tiden 4:39:36.

Samtliga resultat Indalsledenloppet 2019

Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar