Ultraaktuellt 22 september 2019, del 1: Black River Run 100 Miles – herrtävlingen

0

Solen sken över Västerås och det blev rekordvarmt på Black River Run. Det blev en dramatisk herrtävling över 100 miles. Segerstriden avgjordes inte förrän en bra bit in på det sista varvet och i kampen om bronset skiljde det bara 7 minuter mellan tre löpare.

Den här veckan delar vi upp Ultraaktuellt i tre delar: två om herrarnas respektive damernas 100 miles på Black River Run och i den tredje delen övriga ultratävlingar. Vi börjar med Black River Run 100 Miles och herrarnas tävling.

Guldstriden

Kampen om segern kom till slut att handla om två personer. En som satsade offensivt och aldrig var mer än 11 minuter från täten och en som öppnade lugnare, med en andra halva som inte var mycket långsammare än den första.

Inledningsvis kom loppet att mestadels domineras av löpare som sedermera bröt. Mer om dessa längre ner. En av dem som dock var med tidigt var Mikael Öhman. Efternamnet gör han skäl för då Gotland och Åland är hans två främsta hemvister. I depån efter 4 av 10 varv (40 miles/64,4 km) gick han upp i ledningen. Men ett starkt lopp på Ultravasan90 för en månad sedan och hård träning efter det kändes redan tidigt i benen.

Gustaf Sjösvärd hade som plan att ligga några slag över sin MAF-puls och låta det styra tempot. Men även hans lår var sega efter en lång cykelrunda från verkstaden i torsdags och han hade dagarna före loppet känt att han var på väg att bli krasslig. Pulsen låg därför länge betydligt högre än vad han hade tänkt sig.

– Så jag körde hårt på socker och koffein, då jag inte kom ned i “fettförbrännande” puls, berättar Gustaf.

Medan Mikael som sagt skuggade täten hela tiden startade Gustaf desto lugnare. Han var 9:a efter 44,8 km och 7:a in till depån efter 4 varv (64,4 km). Ut från depån efter det 5:e varvet hade han avancerat till 3:e plats och strax passerade han optimistiskt startande Simon Olsson. Men upp till Mikael Öhman var det 25 minuter.

Det var först på de två sista 10-milesvarven som Gustaf närmade sig på allvar, men med ett varv kvar skiljde det ändå 14 minuter till Mikaels fördel. Med mindre än en mil kvar gick så Gustaf förbi och i mål skiljde det hela 21:33.

Mikael Öhman. Foto: Ilich Vera.

– Klart jag velat hålla undan, men när benen gav upp och jag inte kunde springa längre på slutet, så visste jag att det bara var en tidsfråga innan Gustaf skulle komma ikapp, då han brukar vara ruggigt stark på slutet. Men en andraplats är jag absolut nöjd med! säger Mikael.

Mikael hade fyra varv som var snabbare än Gustafs snabbaste och ytterligare två varv i paritet med det. Men medan Gustafs långsammaste varv, det näst sista, gick på 1:43 sprang Mikael sina båda sista på 1:52 och 2:17. Gustaf hade samtliga varv inom 13 minuter och hade en fördelning på 48,3% / 51,7% mellan första och andra halvan.

Gustaf Sjösvärd. Foto: Ilich Vera.

– Det som funkade bra rakt igenom loppet var mitt fokus, att jag aldrig tappade greppet om situationen. Men rent fysiskt kändes det riktigt skräp fram till halvvägs ungefär. Men det satte ju press på att jag skulle sköta mat och taktik efter bästa möjliga förmåga och det kan nog ha hjälpt mig i slutänden, funderar Gustaf.

Det var därmed Gustafs andra raka seger på 100 miles, efter seger på The Gax 100 Miles i somras.

Bronskampen

Även om bronset kom det att bli en tuff kamp. Andreas Järlstig gick ut tuffast av dem som till slut tog sig i mål och var strax efter Jonas Brantvall och David Rydstedt efter det första varvet. Halvvägs var han 6:a, en dryg halvtimme efter Mikael Öhman och 7 minuter efter Gustaf Sjösvärd som då låg 4:a.

Andreas Järlstig före Jonas Brantvall. Foto: Ilich Vera.

– Jag hade en sån tur att jag fick en sån bra pacer från Västerås SK, Erik Källberg som verkligen fick fart på mig i två varv (7, 8) och det gav mig en sån fin språngbräda att jag orkade lida och hålla ett riktigt bra tempo och inte bryta ihop, berättar Andreas.

Bakom hade två löpare börjat avancera. Tommy Carlsson springer normalt aldrig för att tävla, utan bara för att ha en skön och rolig upplevelse. Men plötsligt började han avancera uppåt i fältet. Han passerade de första fem varven på följande placeringar: 13-11-9-8-8. Halvvägs var han 42 minuter efter täten, 12 minuter efter Andreas Järlstig. 

– Jag sa till tjejerna [klubbkompisarna Sofia Kay och Annika Askengren-Berg]att det hade varit kul att testa att pinna på för en gång skull. Jag hade ingen aning om min placering, berättar Tommy.

En glad Tommy Carlsson sprang snabbt. Foto: Elin Hammarsten

Ännu lugnare hade lundajapanen Yoshihiro Tsunoda startat. Hans placeringar de första fem varven var 21-20-13-10-9. Vid halvvägspasseringen var han 14 minuter efter Tommy.

Tommy och Yoshihiro fortsatte att plocka placeringar. Med två varv var Tommy överraskande uppe på fjärde plats! Till Andreas Järlstig på bronsplats var det bara 2,5 minuter…. Yoshihiro Tsunoda var fortfarande 14 minuter efter. Yoshihiro tog en lång paus inför sista varvet och hade över 16 minuter upp till Tommy när han gav sig iväg. I mål skiljde det bara 2:33… Andreas lyckades hålla undan för Tommy och tog bronspengen med 4:41 i marginal.

– Jag var så jagad så jag tog ut mig helt, det blev inte alls som jag hade förväntat mig och ta det lugnt andra halvan. Tommy var så otroligt stark, säger Andreas.

Tommy Carlsson och Andreas Järlstig fick ta emot västen för The Swedish 100 Miles Challenge. Foto: Black River Run

För Tommys del var det en engångsföreteelse att springa så snabbt, även om han inte utesluter att det kan bli fler försök att nå en pallplats.

– Det var väl kul att stå på, men inte särskilt roligt. Jag föredrar upplevelse framför mjölksyra, säger Tommy.

Snabböppnare som bröt

Av dem som startade snabbast var det flera som bröt. 2018 hade Simon Olsson en klar ledning halvvägs in på The Gax 100 Miles innan han bröt. På Black River Run i år gjorde han om samma sak. Han ledde i tre varv innan han passerades av David Rydstedt och Mikael Öhman. Simon var forfarande 3:a när han bröt efter 70 miles (112,7 km), 1:03:56 efter Mikael Öhman i täten.

David Rydstedt var till och med 2:a när han bröt efter 50 miles (80,5 km), bara 6:35 efter Mikael Öhman.

– Jag valde att kliva av när jag fortfarande hade en positiv känsla. Var extremt pigg hela vägen  och även efter 50 miles. Jag fick känningar som inte hade hållit i ytterligare 50 miles. Istället för att kliva av vid 130 med helt obrukbar kropp så var detta det bästa, säger David.

Jonas Brantvall sprang länge tillsammans med David, men började tappa efter fyra varv och bröt till slut som 7:a efter 6 varv (60 miles/96,6 km), 1:06 efter täten.

En intressant comeback gjorde också Mattias Gärdsback. Mattias har gjort riktigt bra resultat 2010-2017, med bl.a. 12:e plats i Ultravasan90 2014 (7:07) och 16:e-plats 2015 (7:02), två tredjeplatser i Sörmland Ultra Marathon (2013 o ch 2014) och internationella tävlingar som Birkebeinerloppet (3:a 2015) och Swissalpine Marathon K78 (28:a 2010). Men efter en bronsplats på SM på 100 km 2017 (8:01:49) har han inte några resultat att tala om. 

Det längsta han har sprungit var High Coast Ultra 129K 2016. Med samma sträcka sprungen på Black River Run bröt Mattias efter att ha gett sig ut på det näst sista varvet som 5:a, med Andreas Järlstig och Tommy Carlsson precis framför sig.

Resten av topp 10

Förutom Tommy Carlssons oväntade “tävlande” var den största överraskningen Staffan Gereonsson på 6:e plats. Han kallar sig själv för en “vanlig motionär från Garphyttan med tjockt pannben”. Även om han har gjort många 100-mileslopp tidigare var det första gången som han verkligen visade något som sticker ut. Hans tidigare personliga rekord var 23:17 från TEC 100 Miles i april, nu sprang han på 18:33…

– Innan start har jag kollat många dokumentärer om ultralöpning och jag bestämde mig att inte börja gå under loppet. Detta gav resultat. Jag lunkade på i jämn fart och såg efter halva loppet att jag kunde prestera sub-20h, säger Staffan, som egentligen är långdistanscyklist och varvar det med lite ultralöpning.

– I slutet av augusti genomförde jag mitt tredje Paris-Brest-Paris…1230km. Detta är ultracyklisternas mest mytomspunna lopp, säger Staffan, som likt många som sprang i helgen även ska springa Kullamannen i början av november.

På övriga topp 10-placeringar kom löpare som hade omnämnts i förhandssnackat: Jesper Åström, Jonathan Wahlman, Adam Bernhoff och Mikael Hasselrot.

Långsammare tider

Totalt sprang åtta herrar under 20 timmar, förra året var det 17… Det är bara premiäråret 2013 och 2015 som färre har tagit sig under 20 timmar, trots att det i år var nästan lika många som startade som rekordåret förra året (76 herrar startade i år mot 79 förra året, 46 tog sig i mål båda åren).

Förra året var 37 herrar under 24 timmar och fick ta emot bältesspännet, i år var det 28 som klarade samma bedrift.

Sju fick ta emot västen

Samtliga sju herrar som sprang för att ta emot västen för The Swedish 100 Miles Challenge lyckades också med detta: Andreas Järlstig, Tommy Carlsson, Jonathan Wahlman, Per Rabe, Martin Kraenzmer, Rikard Prüzelius och Bernt Hedlund.

Resultat Black River Run 100 Miles 2019, herrar

  1. Gustaf Sjösvärd, Sandviken Trail Running, 16:18:49
  2. Mikael Öhman, Gotland Trail Run, 16:40:22
  3. Andreas Järlstig, Frösön, 18:01:25
  4. Tommy Carlsson, LK TV88, 18:06:06
  5. Yoshihiro Tsunoda, Momento Sports Photography, 18:08:39
  6. Staffan Gereonsson, Garphyttans IF, 18:33:37
  7. Jesper Åström, Västerås LK, 18:44:13
  8. Jonathan Wahlman, Göteborg, 19:40:53
  9. Adam Bernhoff, Stockholm, 20:09:27
  10. Mikael Hasselrot, Run Raisers, 20:40:33

Samtliga resultat

Share.

About Author

Instagram: @ultrawestis

Leave A Reply