Ultraaktuellt 23 juli 2019
Sandallöpare dominerade i söder, tjejer och krigare från Markstridsskolan var i topp i norr och snabbaste varvet avgjorde för första gången en backyard ultra. Här är veckans Ultraaktuellt.
Fem ultratävlingar med tydlig gräsrotsprägel avgjordes i Sverige den gångna helgen. På Österlen i söder var det både The Gax 100 Miles och Full Moon Race på halva Gax-banan. I norr var det Swedish Alpine Ultra och för första gången även Swedish Alpine Ultra Double, från Abisko till Nikkaluokta och tillbaka till Abisko. Dessutom den första backyard ultra-tävlingen i Borlänge, där man inte kunde springa mer än 25 varv.
The Gax 100 Miles
Vi börjar längst ner i söder, närmare bestämt i Ystad. Där var både start och mål för The Gax 100 Miles, Sveriges äldsta 100-milestävling, som i år gick för tionde gången. Vi kommer att skriva mer ingående om Gax i ett särskilt inlägg. Här i Ultraaktuellt nöjer vi oss med en kort sammanfattning.
Den varma solen gick hårt åt de flesta av de rekordmånga 69 startande (maxantalet är 70). Två av de tre huvudfavoriterna tvingades bryta, David Rydstedt på grund av en rygg som återigen satte stopp och Daniel Ljungdahl som spydde tills det inte längre fanns någon energi kvar i kroppen. När även Mikael Hedman, som ledde med 10 minuter vid första vätskestationen efter 43 km, inte kunde behålla någon energi kom andra halvan av tävlingen att handla om tre löpare.
Halvvägs i Haväng ledde Victor Lundqvist, som inte har gjort mycket väsen av sig på ultratävlingar tidigare, före två sandallöpare, den tredje huvudfavoriten Gustaf Sjösvärd och Matteo Mellquist. Efter att Stenshuvud passerats efter 90 km gick Gustaf upp i täten, en position han höll in i mål.
Gustaf Sjösvärd vann på 18.17.45, den fjärde bästa tiden någonsin på Gax. Matteo Mellquist blev tvåa på 19.20.30, drygt 10 minuter före Victor Lundqvist.
På damsidan blev det en dramatisk avslutning. Förhandsfavoriten Gunilla Axelsson hade lett hela loppet när det bara var ett par kilometer kvar till mål. Då följde hon några pilar i marken över på fel sida järnvägen och in i ett villaområde. Hon uppskattar att hon förlorade uppemot 30 minuter innan hon kom rätt igen. Det gjorde att 52-åriga norskan Randi Edvardsen kunde gå förbi och vinna på 22.33.10, 8 minuter före Gunilla.
Sofia Kay och Annika Askengren Berg delade tredjeplatsen på 24.18.20.
Resultat
Herrar
- Gustaf Sjösvärd, 18.17.45
- Matteo Mellquist, 19.20.30
- Victor Lundqvist, 19.30.59
Damer
- Randi Edvardsen, 22.30.10
- Gunilla Axelsson, 22.41.10
- Sofia Kay & Annika Askengren Berg, 24.18.20
Swedish Alpine Ultra
Längst upp i norra Sverige gick en annan tävling med låg profil. Roland Engström håller i trådarna för Swedish Alpine Ultra, som för första gången fick se en kvinnlig totalsegrare.
Swedish Alpine Ultra går på Kungsleden från Nikkaluokta till Abisko, 106 km. För första gången kunde man i år också springa en “double”, alltså från Abisko till Nikkaluokta och tillbaka till Abisko. Av de fyra som ställde upp i Swedish Alpine Ultra Double tog sig endast Said Enayatie i mål, på tiden 55:15.
I den “vanliga” Swedish Alpine Ultra stod överraskande nog tvåfaldige SAU-vinnaren Tobias Johansson på startlinjen. Han drog iväg i ledning direkt, men fick bryta efter Kebnekaise på grund av en dålig fot. Det lämnade leden öppen för Anna Carlsson, som bor i Abisko. Trots att hon tränar mycket på Kungsleden och har sprungit SAU två gånger tidigare lyckades hon springa fel. Men segern var ohotad och bara bröderna Jonas och Tobias Johansson har sprungit snabbare än Annas segertid 11:27:18.
- Jag är inte i nån superform just nu och fokus var bara att göra ett stabilt lopp från start till mål och fokusera på mig själv vilket jag tycker jag lyckades med hyfsat bra. Sen har jag ju ytterligare ett års träning bakom mig, säger Anna, som dessutom lyckades med konststycket att springa fel bland de fjäll där hon tränar.
Bara fyra löpare hade på de 8 åren innan tagit sig under 13 timmar. I år lyckades fem stycken med detta. Tre av dem dem gjorde ultratävlingsdebut. På herrsidan blev det en spurtduell mellan två av de tre kollegorna från Markstridsskolan som alla gjorde sin första ultratävling. Plutonchefen Birger Andersson drog det längsta strået och var fyra sekunder före idrottslärarkollegan Mikael Windahl. Denna spurtduell skedde dock över en timme efter att Anna Carlsson mötts av sin hund Scout vid målet.
- Jag ser det som en andraplats! Men är självklart både stolt och nöjd över slutresultatet, säger Birger Andersson.
De tre 25-åringarna från Markstridsskolan - Birger Andersson, Mikael Windahl och Andreas Kyrk - hade tränat för Swedish Alpine Ultra i ett halvår. De hade ambitionen att springa ihop så länge alla kunde röra sig framåt i ett acceptabelt löptempo. Mikael var den första att behöva gruppens stöd ganska tidigt i loppet, vilket vände när gruppen hade avancerat upp till en total tredjeplats uppe på Tjäktjapasset.
Men strax därefter gjorde sig en skada påmind för Andreas, som ändå kämpade på länge och väl. De kom ifatt Johanna Gelfgren, som hade legat tvåa efter Anna Carlsson. När Johanna hade fått släppa blev problemen för Andreas övermäktiga och det beslutades att Birger och Mikael skulle fortsätta själva när det var ungefär 20 km kvar.
“Efter ytterligare ca 5 km började Mickes brist på styrketräning göra sig påmind och låren var nu helt slut på ork. Birger hade en bra dag och kunde på ett föredömligt sätt peppa så tempot var ok i den steniga terrängen.”, skriver de i sin tävlingsberättelse.
Birger drog som sagt det längsta strået och blev totaltvåa på 12.32.10, 4 sekunder före Mikael Windahl.
- Jag har tidigare presterat ganska bra på lopp med lite mer muskelkrävande karaktär, som t.ex. Tjurruset. Jag tränar till vardags ganska brett, löpning, crossfit, fotboll, skidor, rullskidor och mountainbike. Jag tror att crossfit-träningen ger mig den styrka som krävs för ett mer krävande lopp, funderar Birger.
Att de var tre som gjorde detta tillsammans lyfter han också fram som en framgångsnyckel, liksom ett par styrkebesked veckorna innan, bland annat ultrastafetten Ragnar, som gav självförtroendet extra kraft.
Fjärdeplatsen delades mellan Fredrik Engström och ytterligare en ultradebutant, Anton Mikko på 12.57.04. Johanna Gelfgren och Andreas Kyrk höll ihop till målet och delade den totala sjätteplatsen på 13.09.02. Två av de uttalade förhandsfavoriterna, Jonas Brännmyr och Eva Öhlund, gjorde också fina lopp och tog sig båda med god marginal under 14 timmar som 8:a och 9:a.
Resultat
1. Anna Carlsson, 11.27.182. Birger Andersson, 12.32.103. Mikael Windahl, 12.32.144. Fredrik Engström & Anton Mikko, 12.57.046. Johanna Gelfgren & Andreas Kyrk, 13.09.028. Jonas Brännmyr, 13.24.179. Eva Öhlund, 13.38.0110. Jakob Bökman, 14.11.52
Full Moon Race
Full Moon Race är 50 miles som går på den andra halvan av Gax-banan, längs den skånska östkusten från Haväng, via Sandhammaren till Ystad. Fjolårstvåan Antonio Navarro från Malmö tog tidigt ledningen och ut från vätskekontrollen i Sandhammaren efter drygt 5 mil ledde han med 25 minuter före Per-Erik Johansson som genom ett snabbt depåstopp passerat Christopher Andersson.
Trots en stark avslutning av Christopher var Antonios seger aldrig hotad och han vann på tiden 8.24, 18 minuter före Christopher med Per-Erik ytterligare 8 minuter efter på tredje plats.
Annika Rosell var snabbaste dam på tiden 11.30. Totalt kom 17 av 21 startande i mål, varav tre damer.
Borlänge Backyard Ultra
Aldrig tidigare har en backyard ultra-tävling avgjorts genom snabbaste sistavarv. I det första Borlänge Backyard Ultra hade man dock valt att sätta 25 varv som max och där det snabbaste slutvarvet skulle avgöra om flera deltagare fanns kvar.
Banan utgick från Gammelgården i Borlänge, där bland annat Jussi Björlings hem finns. Löparna sprang kring Dalälven genom naturreservatet Älvravinerna och Borlänges äldsta stadspark, Föreningsparken.
Efter att ha klarat av 100 miles, 24 varv, fick tre löpare ställa om löpsteget på det 25:e varvet för att springa så snabbt som möjligt. Snabbast av dessa var Magnus Migdal Lilleeng, som gjorde sin tredje backyardtävling på fem veckor. 20 varv i Älvdalen blev till 30 varv på Backyard Ultra Sydkusten (BUS). Två veckor efter BUS blev han alltså historisk segrare genom att springa det 25:e varvet på 37:17, två minuter före Stefan Lydén och tre minuter före Jerker Sterneland.
- Jag tror att jag hade snabbaste varvtiderna ganska många gånger under natten/morgonen och det kändes jättebra, men jädrar vilka hjärnspöken jag fick när Stefan Lydén hängde på mig dom första 2 km på sista varvet. Och vilken inbördes kamp jag fick resterande 4,7 km för att behålla avståndet, berättar Magnus.
- Jag sprang absolut max hela sista varvet för att inte lämna något åt slumpen och det funkar ju bara när man vet att det finns en bortre gräns. Ett väldigt kul upplägg mot det traditionella backyard och väldigt publikvänligt.
Mia Forsgren sprang längst bland damerna och slog personligt distansrekord med 17 varv, 114 km. Kristina Broman stannade på 16 varv.
Totalt 86 löpare startade, 17 av dem sprang 15 varv eller mer.
Resultat
- Magnus Migdal Lilleeng, 25 varv
- Stefan Lydén, 25
- Jerker Sterneland, 25
- Daniel Hellmark, 22
- Johan Falk, 21
- Fredrik Olsson, 20
https://www.qrtiming.com/backyard/results">Samtliga resultat från Borlänge Backyard Ultra 2019