Ultraaktuellt 23 september, del 2: Black River Run 100 Miles – damerna

0

Rekordmånga damer kom till start på Black River Run 100 Miles. Foten stoppade Johanna Bygdells rekordtempo och Patrizia Strandman sprang på känsla till tävlingens näst bästa tid någonsin.

På Kullamannen 100 Miles 2018 gick 12 damer i mål, på TEC 100 Miles i april var de rekordmånga 17 som sprang hela distansen och på Black River Run 100 Miles fick 14 av 21 glädja sig åt en 100-milesfinish. Det blir alltfler damer som ger sig på ultra (på Ultravasan45 var det till och med fler damer än herrar!) och även de längre distanserna.

Liksom på herrsidan blev det en händelserik tävling, även om det till slut var en överlägsen hemmalöpare som fick stiga högst upp på prispallen. 

Foten stoppade snabbfotad Johanna

Bara ett par dagar före start anmälde sig Johanna Bygdell, när ett sent återbud gjorde en plats tillgänglig till den slutsålda tävlingen. Det skulle bli ett test inför den verkliga comebacken, Kullamannen 100 Miles, efter fotskadan förra hösten.

Johanna startade i ett rasande tempo. De första fyra varven (40 miles/64,4 km) gick på 1:19-1:23 per varv, dvs. runt 5 min/km. Men sedan började foten göra sig påmind, den fot som hon skadade på Härnö Trail för ett år sedan, när någonting gick igenom skon. Efter det hade hon löpuppehåll från oktober till januari.

– Jag har inte sprungit så här långt i år, jag har känt av foten lite då och då efter att jag slarvat med rehab/prehab. Så det var verkligen ett test igår. Fötterna har blivit väldigt stela efter förra årets skada så det är det jag jobbar med, säger Johanna.

Johanna Bygdell. Foto: Ilich Vera.

Efter halva loppet, 50 miles/80 km, valde Johanna därför att kliva av. Då hade hon varit ute i 6:57:54, över 22 minuter snabbare än gällande banrekord på 50 miles för damer och med bara en 50-mileslöpare före sig i mål, herrsegraren Marcus Nilsson.

– Det kändes bra. Foten känns bra idag så jag tror det var klokt att kliva av eftersom smärtan var eskalerande under sista varvet jag sprang. Huvudmålet är Kullamannen så nu är det rehab/prehab in för det, säger Johanna.

Patrizia sprang som en klocka utan klocka

Fältet var därmed öppet för hemmalöparen från Västerås LK, Patrizia Strandman. Hon skulle inte tävla, utan bara springa på känsla, öva på att ta det lugnt, ha roligt med sina ultrakompisar och testa material inför Kullamannen. Det var uppenbarligen ett recept som fungerade alldeles utmärkt för att prestera på topp.

Patrizias inre klocka gav henne varvtider på 1:35-1:46 de första 7 varven. I depån efter just det sjunde varvet passerade hon den slutlige herrtrean Andreas Järlstig. I mål var hon totaltrea, en av tre som sprang under 18 timmar och fick med tiden 17:51:51 den näst bästa damtiden någonsin på Black River Run 100 miles.

– Är det så? Coolt. Jag är ju grym. Jag hade ingen klocka, ingen telefon, sprang bara på känsla. Pressade aldrig, pigg och fräsch hela loppet. Helt amazing, säger Patrizia.

Patrizia Strandman. Foto: Ilich Vera.

Det gav med andra ord ett fantastiskt kvitto inför huvudmålet Kullamannen om 6 veckor. Men vissa bryderier fick hon ändå efter loppet.

– Efter loppet fick jag ta en sväng in till dropp-leverantören. Sjukt lågt blodtryck, trots exemplariskt mat- och vätskeintag. Behöver smälta detta innan jag funderar på Kullamannen, funderar Patrizia.

Kampen om silvret

I det som kom att bli kampen om silvret tog Gunilla Axelsson ett tidigt grepp, före norskan Inger Haugland. Inger snubblade dessutom på en grusväg i början av det tredje varvet och skrubbade upp ett knä och en armbåge och fick avsätta en hel del tid till att rensa och plåstra om såren.

– Då trodde jag att loppet var kört för min del. Men ut på varv fyra kom jag in i en fin rytm som jag följde resten av loppet, berättar Inger.

Inger Haugland. Foto: Ilich Vera

Halvvägs in i loppet var Inger dock fortfarande en halvtimme efter Gunilla. Det var först på det åttonde varvet som hon kom ikapp och sprang förbi. I mål hade Inger 19:23:55 och var 15 minuter före Gunilla. Upp till segrande Patrizia var avståndet 1:32. Av totalt 11 löpare under 20 timmar var det alltså tre tjejer.

– Jag fick aldrig någon “pain cave” och det blev aldrig särskilt tungt. Ett bra första möte med distansen! Och även om banan var relativt platt var den långt mer varierad än jag hade förväntat mig. Partierna med stig i början och backarna på slutat gav en fin variation, säger Inger.

Gunilla Axelsson fick alltså återigen se sig passerad av en norska i slutet av ett 100-mileslopp, efter den snöpliga felspringningen på Gax i somras. Men den här gången var det tröttheten som sänkte tempot på den andra halvan. 

– Det var varmt på dagen, men svalare på natten. Det kändes ganska stabilt – lite trött i kroppen efter mycket tävlande under sommaren. Men överlag skön och social höstlöpning, säger Gunilla. 

Gunilla Axelsson. Foto: Ilich Vera

Hon gläds också åt det faktum att så många tjejer kom till start.

– Det händer något på damsidan och det är riktigt bra!

En intressant observation är också depåtiderna. Vinnaren Patrizia Strandman hade totalt 22,5 minuter i den stora depån vid varvningen, Gunilla hade 37 minuter och Inger hela 62 minuter (varav 16 minuter för omplåstring efter det tredje varvet).

Övriga

Ner till fjärdeplatsen skiljde nästan tre timmar. Annika Johanson öppnade dock lugnt och var 9:a vid första varvningen och 6:a efter den andra. På det tredje varvet passerade hon Kim Öberg (som bröt efter 40 miles) och när Johanna Bygdell sedan bröt efter 50 miles var hon uppe på den fjärdeplats som hon höll in i mål, trots tröttare ben i mörkret. Sluttiden blev 22:25:23.

Efter DNF på SM på 100 km och The Gax 100 Miles fick hon därmed revansch.

– Jag fick bita ihop och kämpa de sista fyra varven. Trött, kall och låg på energi. Men det hör ju till. Väldigt nöjd med att ha genomfört, och väldigt nöjd med min 4:e-plats bland damerna, säger Annika.

Även Annika Askengren-Berg tog sig under 24 timmar, efter att herrfyran Tommy Carlsson efter lite sömn sprang ytterligare ett 16-kilometersvarv för att pacea sina klubbkompisar Annika och Sofia Kay, som kom in på en tid strax över 24 timmar.

14 av 21 startande damer tog sig i mål, vilket var rekord både i antal startande och antal som gick i mål. Kiki Solender sprang in på 25:01 och fick ta emot västen för The Swedish 100 Miles Challenge, efter att under ett år ha genomfört fyra 100-mileslopp, ett under varje årstid.

Resultat Black River Run 100 Miles 2019, damer

  1. Patrizia Strandman, Västerås LK, 17:51:51
  2. Inger Haugland, Folldal IF, Norge, 19:23:55
  3. Gunilla Axelsson, Uppsala LK, 19:38:57
  4. Annika Johanson, Lonesome Runners, 22:25:23
  5. Annika Askengren Berg, LK TV88, 23:44:02
  6. Sofia Kay, LK TV88, 24:07:13
  7. Marianne Nesje, Romerike Ultraløperklubb, Norge, 24:12:43
  8. Mari Torkkeli, Samba Trail Running Club, Finland, 24:26:48
  9. Kiki Solender, Folksam, 25:01:18
  10. Eva Berg, Mölndal Outdoor IF, 26:08:39

Samtliga resultat

Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar