Ultramarathon.se

Ultraaktuellt 29 juli

av Johnny Hällneby
8 min läsning
Ultraaktuellt 29 juli

Ännu en het svensk ultrahelg är till ända. Skövde Ultrafestival var värd för riksmästerskapen i 24-timmars, ett av Sveriges få etapplopp har avslutats och på Hallandsåsen krossade en skidåkare allt motstånd.

Av störst intresse i helgen var förstås sommarens tredje riksmästerskap, det på 24-timmars. Liksom flera år tidigare skedde det under Skövde Ultrafestival, där man även kunde springa 6-timmars, 12-timmars, backyard ultra och ytterligare ett par kortare tidslopp. 

I tisdags startade åtta löpare för att under fem dagar springa Bergslagsledens 280 km från Kloten i norr till Stenkällegården vid Vättern i söder.

Den tredje ultratävlingen var Bjäre Trail, där 19 löpare sprang tre varv (totalt 51 km) på den kuperade banan utanför Båstad.

Skövde Ultrafestival

RM i 24-timmars

Det som gav allra störst avtryck på årets ultrafestival var nog värmen. Det som gav näst störst intryck var att Martin Scharp trotsade vädrets makter och fortsatte att springa i ett imponerande tempo för att ta hem totalsegern och riksmästartiteln. 

- Det blev väldigt svårt i värmen, säger Martin. Jag siktade egentligen på över 24 mil, men marginalerna försvann efter 19 timmar och jag kunde inte ha gjort mer idag än jag gjorde. 

Martins segerresultat blev 232,75 km och det är andra gången han är över 230 km inom två månader. Vi är säkra på att få se honom över drömgränsen i framtiden.

Trots debut på distansen gick Oscar Sjölander in i tävlingen med en optimistisk plan: 

- Det var inte så lätt att hålla planerade varvtider när magproblem och energidippar inte var med i planeringen.

- Jag har ingen bra löpekonomi vid lufs men hittade en strategi efter ca 10 mil. Körde 300 meter tuff löpning 100 meter rask gång och när det var dags att dricka 200/200. 

Strategin räckte ända till  207,98 km och en silverplats. 

Och äntligen kan André Rangelind bocka av 24-tmmarslopp på sin att göra-lista. På köpet fick han med sig en bronsmedalj med sina 197,55 km.

-Ja, det var oväntat, säger André.  De 7 sista timmarna var riktigt tuffa med yrsel, illamående och betongben. Men riktigt skönt att ha klarat av det.

På damsidan blev Kristina Palténs segerresultat 171,12 km. Betydligt sämre än hennes segerresultat från 2017, men ändå starkt i dessa förhållanden. Hon blev enda dam över 100 miles. Tvåan Anna Kim-Andersson lyckades nästan med bedriften, men stannade på 160,12 km. Trea kom Lisa Amundsson på 155,48 km.

Detta var Lisas fjärde medalj i riksmästerskapssammanhang. Tidigare ett guld, ett silver och ett brons och nu alltså ytterligare en bronspeng.

Värd att nämna är också blott 19-åriga Rebecka Nylén, som slog distansrekord med 4 mil och blev RM-fyra på 131,37 km.

Tävlingens mest intressanta start gjordes kanske av elitsatsande Sofia Smedman, men det är bergen hon siktar mot, och det här 24-timmars testet kom kanske för snart inpå det tuffa loppet i Baskien, Ehunmilak för två veckor sedan, som hon tvingades bryta?

- Ja, kroppen var nog inte redo att springa så långt, svarar Sofia. Det gick bra till en början. Jag höll igen på tempot och försökte hitta min fart så tidigt som möjligt.  Men fick väldigt ont i benet det kändes som att jag hade en del vätska i benet och det kändes svullet. Så motivation fanns inte för att fortsätta 11 timmar till. Jag har ju en del kvar att göra denna säsongen så gjorde ett aktivt val att inte pressa för hårt.  Men 12 mil är ju inte så dåligt det heller.

Resultat herrar

  1. Martin Scharp, 232,75 km
  2. Oscar Sjölander, 207,98 km
  3. André Rangelind, 197,55 km

Resultat damer

  1. Kristina Paltén, 171,12 km
  2. Anna Kim-Andersson, 160,16 km
  3. Lisa Amundsson, 155,48 km

För en fullständig resultatlista, se: ultrasweden.se.

6-timmars och 12-timmars

Under Skövde Ultrafestival kunde man även springa kortare distanser, bland annat 6-timmars på dag eller kväll, och 12-timmars under natten.

Finländaren Jyrki Kukko imponerade med 133,91 km på 12-timmars. 19-åriga Amanda Nylén vann damklassen på 83,18 km.

På 6-timmars fick vi se två damresultat över 60 km, Erica Andersson 64,39 km och Ingrid Björk, 61,40 km.

Av herrarna lyckades John Persson med sina 69,20 km precis passera Lars Emanuelsson som var snabbast på dagen med 68,82 km.

Bergslagsleden på 5 dagar

I sommar har Fastest Known Time på Bergslagsledens 280 km slagits vid två tillfällen, först av Filip Andersson och Leonora Johnson och senast av Lars Drageryd med tiden 62 timmar och 26 minuter. Rekordet som de slog var det som förre landslagsåkaren på skridsko, Johan Röjler, och Peter Knoblach slog 2016 och som gav upphov till tävlingen Bergslagsleden på 5 dagar.

Johan och Peter sprang på 85 timmar och 33 minuter. Kärleken till stigarna, naturen och äventyret gjorde att de ville göra leden tillgänglig för fler och 2016 kunde man alltså springa det första “Bergslagsleden på 5 dagar”.

Större delen av sträckan går på stigar, men även med kortare avsnitt grusvägar och asfalt. Evenemanget är “all inclusive”. I avgiften ingår övernattning, frukost, lunchpaket och middag, samt support längs vägen.

Åtta löpare startade i tisdags, sex av dem tog sig hela vägen till målet. Vann gjorde belgaren Tom Van de Wiele, som bara sprungit maraton tidigare, på totaltiden 37 timmar 52 minuter och 36 sekunder. Det är drygt 5 timmar efter Pär Bjelkmars tävlingsrekord från 2018. Tom hade den snabbaste tiden på samtliga etapper. Tvåa kom 56-årige Bengt Wallner från Uppsala på 42 timmar 59 minuter, medan det norska paret Marit Strengen och Stig Laursen delade tredjeplatsen.

- Det som gör den här tävlingen speciell är ögat för detaljerna och viljan att göra löpupplevelsen ännu bättre genom att lyssna på löparnas önskemål. Den inställningen skapar en organisation som är nära nog perfekt. Den lilla gruppen deltagare resulterade i en väldigt tajt grupp och starka vänskaper, säger Tom Van de Wiele. 

Bjäre Trail

På Hallandsåsen på Bjärehalvön, utanför Båstad,, gick det fjärde Bjäre Trail av stapeln i lördags. Även om man även kan springa 10, 17 och 34 km är det ultradistansen på 51 km som vi nämner här. Det är en tuff bana på 17 km med över 500 höjdmeter som springs tre varv.

Tävlingsledare är Sven Lindeberg, bror till löpmagasinet Springs BG Nilensjö.

Fjolårssegraren och tvåan i RM i ultratrail, Carl Johan Sörman, startade även i år. Men även om han tog kommandot direkt gjorde en förkylning att han tvingades bryta efter två varv. Då hade redan skidåkaren Erik Wickström, som också varit 13:e i Ultravasan90 och förra året blev SM-fyra på 100 km, dragit ifrån. Han vann i överlägsen stil och är den förste att springa tävlingen på under 5 timmar. Tvåan var nästan 53 minuter efter.

Av 15 startande herrar och 4 damer kom 9 respektive 2 i mål.

Resultat herrar

  1. Erik Wickström, 4.55.38
  2. Mattias Malviker Wellermark, 5.48.24
  3. Adam Ekstedt, 5.50.50

Resultat damer

  1. Lisa Engström, 7.24.06
  2. Fia Jobs, 7.35.05