Ultramarathon.se

Ultraaktuellt 3 februari 2020

av Daniel Westergren
7 min läsning
Ultraaktuellt 3 februari 2020

Två väldigt olika ultratävlingar avgjordes i helgen. I Karlstad sprang 68 löpare i sex timmar runt ett varv på 194 meter, i den tolfte upplagan av Karlstad 6-timmars. Tvärs över Skåne tog sig tre löpare an den första vinterupplagan av Trans Scania, där trängseln längs de 246 kilometerna var något mindre påtaglig. Dessutom får ni läsa mer om Sveriges två bästa ultralöpare på de längre bergsdistanserna.

Ultrahelg på Bosön

På Bosön, Lidingö, samlades större delen av den svenska ultraeliten i helgen. Föreningen Ultradistans hade årsmöte och Svenska Friidrottsförbundets Kommitté för Ultradistanslöpning (KUL) samlade landslagsgruppen för utveckling, inspiration och träning, med god uppslutning.

Utblick

Då det var några veckor sedan det förra Ultraaktuellt börjar vi med att nämna Vibram Hong Kong 100, som avgjordes för två veckor sedan. Där stod 2019 års två bästa svenska ultralöpare på de längre, kuperade distanserna för första gången på samma startlinje, i årets första deltävling i Ultra-Trail World Tour. Carl Johan Sörman, som bor i Toscana i Italien, och Petter Restorp som bor i Chamonix, Frankrike, skulle till slut göra upp om vem av dem som faktiskt är bäst. 

Själva hade de säkert inga sådana avsikter och dessutom var formen inte toppad, eftersom det inte är tävlingssäsong. 

- Min mentalitet är att jag inte tävlar mot mina medlöpare, utan vi tävlar tillsammans, hjälper varandra till bra tider och resultat. Det är tack vara varandra som vi blir bättre, säger Carl Johan ödmjukt.

Carl Johan var den som startade mest optimistiskt och låg halvvägs på tredje plats, 20 minuter före Petter som medvetet tog det lugnare. Carl Johan kände dock att något var fel i kroppen och med 20 km kvar bonkade han. Det visade sig att han hade råkat ut för rabdomyolys. Den ovana värmen, jet-lag och mat är några förklaringar som han själv kan komma på.

- Då jag känner till faran med detta så tvingade jag mig själv att sluta tävla, och bara lunka i mål. 

I mål kom han till slut som nionde man, en halvtimme efter Petter Restorp.

- Gick ju egentligen inte alls som jag hade hoppats. Men det var väldigt trevligt ändå. Roligt att springa i en helt annorlunda miljö än vad jag är van vid, säger Carl Johan.

Carl Johan Sörman, som tävlar oerhört flitigt, har för övrigt redan hunnit med att vinna Penne Trail Run hemma i Italien den gångna helgen. Men det var bara 33 km med 1 650 höjdmeter. Nästa stora ultramål blir Transgrancanaria i början av mars, en tävling som också ingår i Ultra-Trail World Tour (UTWT).

- I år är det fullt fokus på UTWT. Kommer springa Transgrancanaria, 100 miles of Istria, Lavaredo Ultra och UTMB i år. Detta blir såklart mina fokustävlingar, och övriga lopp ser jag mer som en del av min träning, berättar Carl Johan.

Men Petter Restorp gick alltså vinnande ur den första kampen mellan de båda och slutade på en total sjätteplats, fem minuter efter amerikanen Jared Hazen (som var tvåa på Western States 2019 när han gick under Jim Walmsleys tidigare banrekord). Pallplatserna gick till Kina, med Peiquan You som överlägsen vinnare på nytt banrekord på fantastiska 10:00, och fjärdeplatsen till Hong Kong.

- Var osäker på formen eftersom det inte riktigt är tävlingssäsong. Ville få till ett lopp där jag inte kände mig helt trasig när jag passerade mållinjen, och det lyckades jag med, berättar Petter, vars insats ändå är bland de bästa tävlingarna som han har gjort.

Även Petter kommer att springa ytterligare några tävlingar i Ultra-Trail World Tour. På Lavaredo Ultra Trail och UTMB kommer vi få se båda alpsvenskarna på samma startlinje igen.

http://results.racetimingsolutions.com/Results.aspx?CId=16387&RId=6327">Resultat Vibram Hong Kong 100

Videosammanfattning av livesändningen: https://www.facebook.com/watch/?v=1284917905051561">https://www.facebook.com/watch/?v=1284917905051561</a

Karlstad 6-timmars

Tillbaka till Sverige, där det efter ett par veckor utan ultratävlingar i helgen var dags för årets andra 6-timmarstävling inomhus. Den här gången var det en sanktionerad 200-metersbana för friidrott (där banan innanför den första doserade mätte 193,72 m) som var platsen för den tolfte upplagan av Karlstad 6-timmars. 2010 sprang Jonas Buud sin enda 6-timmarstävling här och hans banrekord på 89,334 km lär vara svårslaget.

Efter segern i Marieberg Galleria 6-timmars aviserade André Rangelind att det inte skulle bli några fler 6-timmars i år. Men när det var hemmaplan kunde han ändå inte hålla sig borta. Andrés segerresultat skrevs den här gången till 80,06 km. Det är förvisso bara är hans tredje bästa resultat i Karlstad 6-timmars (och det sjätte resultatet totalt över 80 km i tävlingen), men desto mer imponerande då han inte längre elitsatsar.

-  Det var för svårt att hålla sig från hemmaborgen. 80+ var oförtjänt bra. Men kul att klara förstås! säger André.

Fem herrar tog sig över 70 km, där de övriga båda pallplatserna gick till Johan Segerström, Team Anypace Sweden, på 75,87 km och David Blecko, Råda IK, på 75,39 km.

På damsidan slog Karolina Biwall Hellman, Västerås LK, personligt rekord och vann på 65,99 km, före Hanna Wallman, Långviks Löparsällskap, på 61,54 km. Starkt avslutande Nina Eibring, Team Altra, knep bronsplatsen på 60,61 km, bara 50 meter före arrangerande IF Göta:s Sofie Leo.

Resultat Karlstad 6-timmars 2020

Trans Scania Winter

Efter påtryckningar från femfaldige Trans Scania-deltagaren Peter Bengtsson övertalades arrangörerna att för första gången även anordna en vinterupplaga av tävlingen som går från den västra sidan av Skåne till den östra och tillbaka igen. 

Tre deltagare kom till slut till start i fredags morse. Peter Bengtsson själv gav upp i Brösarp.

- Ösregn och motvind hela vägen upp från Haväng tog pannbenet ur mig. Så när jag passerade Brösarps gästis och såg att de dukade upp - vem kan motstå en hotellfrukost?! Kommer nog somna mot ett element efter ett par dessertvåfflor, skrev Peter om sin sorti.

Hela vägen till mål tog sig dock både segraren från sommarens Trans Scania, Pål Andersson, och Tommy Carlsson, som förstås inte kunde motstå att springa när en ny lång ultrautmaning aviserades.

Pål tog ännu en seger, på tiden 38:28, och Tommy tog sig i mål på 45:25.

- Jag tyckte mörkret var den störst skillnaden. Det blev mer än 22 timmar med pannlampa och lägg där till en del regn som stundals gjorde leden svårsprungen, berättar Pål Andersson.

- Temperaturen var helt perfekt. Jämfört med sommarupplagan var det bättre, då var det lite för varmt.

Resultat Trans Scania Winter 2020