Ultramarathon.se

Ultraaktuellt 3 september 2019

av Daniel Westergren
14 min läsning
Ultraaktuellt 3 september 2019

I veckans Ultraaktuellt: tio ultratävlingar i Sverige de senaste två helgerna, ett världsrekordförsök som trollband ultra-Sverige i sex dagar och ytterligare två svenska tjejer som har slagit sig in i den internationella eliten under UTMB-veckan.

Det blev inget Ultraaktuellt förra veckan, då fokus istället låg på Johnny Hällnebys världsrekordförsök på 6-dagars. Men vi nämner här de senaste två helgernas svenska ultratävlingar, som har dominerats av fjällmaror och med ultradebuter av tidigare världsmästare i skidskytte och längdskidor.

Utblick

Det har också varit den kanske mest intressanta ultraveckan under hela året på den internationella arenan. I Pettit National Ice Center i Milwaukee, Wisconsin, samlades många av världens nu bästa 6-dagarslöpare för att slå den omöjlige Yiannis Kouros’ världsrekord från 2005, på 1036,8 km. Samtidigt har världens blickar riktats mot Chamonix och UTMB-veckan, eller World Summit of Trail Running som de kallar det.

Six Days in the Dome - the Redux

Det blev inte den rekordfest under Six Days in the Dome som många hade hoppats på, men väl en dramatisk tävling. Johnny Hällneby hade världsrekordambitioner, men redan tidigt i tävlingen kände han att något inte var som det skulle. Det ledde till slut till en “krasch” efter 2,5 dygn, med tankar på att ge upp helt och hållet. Men Johnny valde ändå att fortsätta, tog sig sakta men säkert tillbaka in i tävlingen och slutade på 822 km, vilket innebar en fjärdeplats.

Vann tävlingen gjorde Joe Fejes, USA, på 857,2 km, 4 km före Bob Hearn, USA, med David Johnston, USA, på tredje plats med 843,45 km.

Den som vill läsa mer kan läsa uppdateringarna som gjordes under tävlingen i Facebook-gruppen “Follow Johnny at 6 Days in the Dome”. Snart kommer det dessutom en ordentlig genomgång och analys i ett poddavsnitt med Pace on Earth.

UTMB - TDS - CCC

UTMB är en av världens mest prestigefyllda ultratävlingar. Där samlas större delen av världseliten och att komma på pallen är bara de allra bästa förunnat. I den kategorin kan vi nu infoga 35-åriga Kristin Berglund, svenska som bor i Österrike. Hon gjorde sitt livs tävling och blev 2:a efter Courtney Dauwalter, för svenskar bekant som den som pressade Johan Steene till att behöva springa i 68 timmar för att vinna Big’s Backyard Ultra förra året. Courtney var totalt 21:a och bara två placeringar och några minuter från att bli bäste amerikan... 

När stjärntrion från Moonvalley-gänget, Ida Nilsson (skadad), Emelie Forsberg (inte hunnit träna ikapp ännu efter barnafödande och bröt CCC) och Mimmi Kotka (som länge var med i toppen av UTMB, men kraschade och gick i mål som 20:e) inte kunde leverera presenterade sig alltså en ny svenska på allvar för den internationella ultrapubliken.

Bryon Powell på iRunFar gjorde en intervju med Kristin efter tävlingen: https://www.irunfar.com/2019/09/kristin-berglund-post-2019-utmb-interview.html">https://www.irunfar.com/2019/09/kristin-berglund-post-2019-utmb-interview.html</a

Presenterade sig på den internationella arenan gjorde även Anna Carlsson, som gjorde sin första fullständiga ultratävling utomlands (DNF på Transgrancanaria i februari). Trots stavbrott, strul med pannlampa och felspringningar tog sig Anna i må som 4:a på TDS, den näst längsta distansen under UTMB-veckan. Elisabeth Borgersen var 45 minuter efter Anna på en finfin 6:e plats.

- Jag är så himla nöjd med fjärdeplatsen men otroligt besviken över själva loppet så det är dubbelt. Men det är kul att se att en pallplats finns inom räckhåll även på ett sådant här lopp med bättre förberedelser och mer träning i den här typen av miljö. Jag har ju inte riktigt trott på det tidigare, säger Anna Carlsson.

Nämnvärd är också Carl Johan Sörmans 20:e-plats på CCC och Patrik Verme som blev 24:a på TDS.

Världsrekord på 50 km, 100 miles och 12-timmars

Tre nya ultravärldsrekord har slagits den gångna veckan. Först ut var Zach Bitter som under Six Days in the Dome, men innan 6-dagarslöparna startade, slog imponerande världsrekord både på 100 miles (11:19:13) och 12-timmars (168,8 km). Ryssen Oleg Kharitonov, coach åt Ultravasan-vinnaren Alexandra Morozova, hade det tidigare rekordet på 100 miles från 2002 (11:28:03).

Under VM på 50 km i Rumänien slogs ännu ett världsrekord, av brittiskan Alyson Dixon som gjorde sitt första ultramarathon. Det nya världsrekordet på 50 km för damer lyder på 3:07:20 och Dixon raderade därmed ut det 30 år gamla rekordet med en dryg minut.

Svenska ultratävlingar

Icebug Xperience West Coast Trail & IX Ultra

I Bohuslän har det sprungits i dagarna tre, med IX Ultra i lördags som den enskilt längsta distansen, men också sträckan uppdelad som en tredagars etapptävling på totalt 74 km.

65 löpare, 50 herrar och 15 damer, sprang den 50 miles (80 km) långa IX Ultra, eller Icebug Xperience Ultra. På herrsidan vann norrmannen Steffen Brufladt på 7:08:28, 13 minuter före Magnus Rabe, Gubbsen Laufclub, med Per Roslund, TwinPeaks Triathlon, på tredje plats. Bland damerna var Mervi Heiskanen, Forest Femmes, först på 8:53:36. 14 minuter efter kom brittiskan Jackie Stretton, sprang fel, kom ikapp, men tappade igen på de tekniska partierna på slutet. Trea kom Ulrika Sjöwall, Jonas Joggande Jäntor.

- Jag hade en väldigt bra dag! Målet var att disponera krafterna klokt och att komma i mål men det visade sig att bli mycket bättre än så. Fick mycket hjälp av att springa med andra och att det fanns många bekanta med på loppet och organisationen gjorde mycket. För mig blev det ett socialt och härligt lopp! säger Mervi Heiskanen.

Etapptävlingen, med totalt 190 startande, vanns på herrsidan av Sven Kilander, Heming IL, (totaltid 5:23:40), 5 minuter före Julius Z. Strömberg, Hälle IF, med Jens Wängdahl, IFK Göteborg Orientering, som trea. Nämnvärt är att forne landslandsskidåkaren Emil Jönsson Haag, Anna & Emil Sportklubb, var fyra. 

På damsidan vann Johanna Widarsson Norbeck, Forest Femmes, på 6:20:!4, 14,5 minuter före Therese Bergling, Mölndals AIK, med norskan Elisabeth Tangen Haug som trea.

http://icebugx.com/results/">Samtliga resultat Icebug Xperience 2019

The Hill Marathons

The Hill Marathons är ett koncept skapat av Remy Brändefalk, som tidigare var med och höll i Arctic Ultra. Av namnet kan man förstå inspirationen från The Barkley Marathons, något som också känns igen i Barkley-gimmicks som en kopia av den berömda grinden, registreringsskyltar och en "That was easy"-knapp för dem som inte fullföljde.

Platsen är Sulvik utanför Arvika och numera erbjuds endast den längre distansen på 50 miles (med omkring 10 000 höjdmeter). Årets bana bestod av två backar, som inleddes med 72 varv på en brant runda på 690 meter, följt av 30 varv på en 1 km lång slinga i kuperad obanad terräng.

11 personer kom till start, varav 7 fullföljde. Bland herrarna vann Viktor Stenkvist på 14:58, över två timmar före Jonas Brännmyr, som hade ytterligare 50 minuter till trean Filip Andersson.

Bland damerna var Leonora Johnson snabbast av de två som tog sig i mål, på tiden 18:53. Malin Vestli blev tvåa på 21:30.

Sofia Smedman och Jesper Flink var snabbast efter de inledande 50 kilometerna, men fullföljde inte hela distansen.

https://blogg.mittmedia.se/konditionsbloggen/2019/09/02/racerapport-the-hill-marathons-2019/">Läs mer om tävlingen i Jonas Brännmyrs tävlingsberättelse

Buff Fjällmaraton Bydalsfjällen

Samma organisation som anordnar fjällmaratonveckan i Åre höll för en vecka sedan också i Buff Fjällmaraton Bydalsfällen. Det innebar en tuffare bana i en annan typ av fjällmiljö, där ultradistansen mätte 50 km och avverkade 2720 höjdmeter. Både sett till distans och antalet höjdmeter är det den tuffaste tävlingen med “fjällmaraton” i namnet.

På ultradistansen 50 km upprepade båda fjolårssegrarna sina bedrifter. Jennifer Asp, Åre, som dessutom också vann 2016, vann igen på damsidan och Andre Vollan Johansson, Ammarnäs, på herrsidan. 

Marginalen ner till dam-2:an Åsa Wiklund, Östersund, var 28 minuter, med förre skidskyttedrottningen Helena Ekholm, Team Power Woman, ytterligare 8 minuter efter som 3:a. Helena, som med Buff Fjällmaraton genomförde sitt livs hittills största löputmaning, är numera personlig tränare med fokus på uthållighetsidrott. 

- Har nog inte varit så stolt över mig själv sedan VM- guldet 2011, skriver Helena Ekholm om sin första ultratävling.

Kanske får vi se Helena Ekholm på fler ultratävlingar framöver...

- Inte i år, men man vet aldrig vad som händer framöver, säger Helena.

29 av 38 startande damer tog sig i mål.

Andre Vollan Johansson förbättrade sin fjolårstid och kom i mål på 5:13:14, knappt 6 minuter före Olle Olsson-Bad, Hallkutarna, med Björn Gund, STF Blåhammaren, som 3:a. 160 herrar tog sig i mål, av 182 startande.

Samtliga resultat Buff Fjällmaraton Bydalsfjällen 2019

2XU Idre Fjällmaraton

Förra helgens andra fjällmaraton gick i Idre, med 45 km och 1490 höjdmeter. 

På damsidan tog Karin Nilsson, Ullevi FK, en fin skalp genom att med tiden 4:24:33 vinna över Johanna Bygdell, landslagslöpare i ultratrail och tävlandes för Öbacka LK, med dryt 4 minuter. Trea var Johanna Widarsson, Forest Femmes. Totalt 99 av 102 damer tog sig i mål.

På herrsidan vann Robbin Kantarp, Finspångs AIK Friidrott, på 3:49:08, 9:33 före Jonas Djurback, Hoka One One, med ytterligare 9 minuter ner till 3:an Jonathan Kandelin, Örebro AIK. Jonas Buud, IFK Mora, sprang också och blev 9:a.

283 herrar startade, 275 tog sig i mål.

Samtliga resultat 2XU Idre Fjällmaraton 2019

Bagheera Fjällmaraton Sälen

OK Skogsmårdarna var arrangör för den förra helgens tredje fjällmara, Bagheera Fjällmaraton Sälen. Banan mätte 42 km och 950 höjdmeter. Segrare på herrsidan blev Anders Kleist, IK Akele, på 3:02:18, 4:28 före Johannes Eklöf, IF Hallby SOK och 21:09 före Andreas Magnusson, Solvikingarna på tredje plats. Totalt 168 herrar tog sig i mål.

Bland damerna tog Jenny Björnberg, Falu IK Friidrott, en övertygande seger på 3:35:35, en dryg kvart före Malin Barrulf, Team Nordic Trail och 27 minuter före Carolina Edwall, Fredriksberg. 78 av 79 damer tog sig i mål.

Samtliga resultat Bagheera Fjällmaraton Sälen 2019

Hovfjället Trail Run

För första gången kunde man i lördags springa en ultradistans under Hovfjället Trail Run, eller skogsultra som de själva kallar det. Det innebar hela 27-kilometersbanan fram och tillbaka.

Segrade bland herrarna gjorde Clarens Olsson, Sweco Adventure Team, på 4:44:31, bara 2:26 före Thomas Fällgren, KFUM Arvika, med mer betryggande 44:40 till Jonas Collén, Westeros Trail Running Society, på tredje plats. Totalt 13 av 14 startande herrar tog sig i mål.

Tre damer startade, med Sandra Lundqvist, Hälle IF, som segrare på 6:00:47, 8 minuter före Sofia Finnkvist, med Marie Frödén, Molkom, på tredje plats.

Samtliga resultat Hovfjället Trail Run 2019

Gerilla Backyard

En backyardtävling i det mer småskaliga formatet gick för första gången i helgen. Malmö Gerillalöpare anordnade Gerilla Backyard på Bulltofta. Evenemanget var gratis och ingenting utöver bana och snitsling tillhandahölls av arrangören.

För dem som inte deltog i själva backyard ultra-tävlingen kunde man även hänga på ett eller flera varv under dagens gång. Detta faktum gjorde att tävlingen inte räknas som en officiell backyard ultra, då det inte är tillåtet med icke-tävlande löpare på banan.

Bara en kilometer hemifrån vann Martin Scharp på 16 varv, ett varv mer än Simon Fröh. Lisa Engström kom längst av damerna, med 13 varv.

Storvretaklassikern

Storvretaklassikern är ett terränglopp för alla åldrar, med distanser för både barn och ungdomar och för alla från 6 till 50 km. Endast fyra löpare, två herrar och två damer, ställde upp på ultradistansen 50 km.

Noterbart är att de båda damerna var snabbast, med Gunilla Axelsson, Uppsala LK, som segrare på 4:40:37, 12 minuter före Pernilla Lagergren, Uppsala multisport. På herrsidan var Christer Tinnerholm, Bålsta IK, först över mållinjen på tiden 5:08:06, 8 minuter före Simon Johnsson.

Samtiliga resultat Storvretaklassikern 2019

Runneby 6-timmars

Runneby är ett koncept utvecklat av eldsjälen Thomas Dahlgren. Evenemanget innehåller flera olika distanser, från 5,5 km upp till maraton och så Ultraloppet, en 6-timmarstävling.

Tre löpare startade i 6-timmarstävlingen. Malin Gustavsson kom längst mer 56,7 km, före Fredrik Hedlund på 49,5 km och Anita Jönsson, 33,5 km.