Ultraaktuellt 30 september 2019
Ju längre ultratävlingar, desto äldre brukar deltagarna vara. I helgen fick vi se en 18-åring vinna Uka Pains längsta distans, 100 km, och två 26-åringar blev bäste man respektive kvinna i Obbola Backyard. Axel Svärdhagen, Mai Bui och Jonatan Nordebo är namn att lägga på minnet för framtiden. Vi rapporterar dessutom från Runneby Backyard Ultra, Lerum 6-timmars, Värmdö Ultra och Skogsmaran.
Uka Pain
“Uka pain” är älvdalska och betyder “vilken möda”. Det startade som ett MTB-lopp i Älvdalen för fem år sedan. För att göra skäl för namnet skapades en utmanande bana som tog de tävlande över Älvdalens tre högsta toppar Hykjeberg, Skärklitt och Väsaberget.
Förra året anordnades Uka Pain även som löptävling, med Sweden Runners som arrangör, då med en distans på 50 km. I år kunde man dessutom välja att springa två varv, vilket därmed blev 100 km. Banan erbjuder omkring 1500 höjdmeter per varv och går till större delen på stigar, med inslag av grusväg och viss asfalt, från lättlöpt till mycket tekniskt.
50 km-distansen gav 2 ITRA-poäng, medan 100 km gav 4 ITRA-poäng.
Uka Pain 100 km
23 herrar och 6 damer gav sig på den första upplagan av Uka Pain 100K.
Herrarna
På herrsidan blev det en överraskande seger av Axel Svärdhagen från Falun, nyss fyllda 18 år! Han hade aldrig tidigare sprungit så långt. Förra året bröt han Black River Run 50 miles efter 50 km. I början av sommaren sprang han 12 varv (50 miles/80 km) på Älvdalen Backyard Ultra. I övrigt har det bara blivit ett par kortare tävlingar, bland annat med en andraplats i Vildmarksloppet i Bjursås (32 km) för tre veckor sedan.
- Jag är väldigt nöjd över min egen insats, klart över förväntan. Eftersom jag aldrig sprungit såhär långt förut i ett svep så hade jag inte direkt några förväntningar. Ett rimligt mål var att ta sig i mål, om jag skulle passera mållinjen under 12 timmar eller topp 10 skulle det vara extra roligt! Att jag därför lyckades vinna är för mig fortfarande lite smått overkligt, säger Axel.
Segertiden skrevs till 10.06.03, efter att han sprungit det första varvet på 4.55 och det andra på 5.05. Han låg länge ganska långt bak i fältet, men arbetade sig upppt och gick ut på det andra varvet som 3:a. Efter att ha passerat 2:an fick han med två mil kvar rapporter om att han hade 5 minuter upp till ledaren Tomas Andersson. Tomas var 2:a på Uka Pain 50K förra året, efter Roman Ryapolov, och 2017 sprang han in som 27:a på Ultravasan90 på 7.55.
Trots tunga ben och kramp i framsida lår plockade Axel in tre minuter på den kommande milen och med 6-7 km kvar sprang han ikapp och förbi Tomas. I mål var han 1.17 före Tomas Andersson och ytterligare drygt 10 minuter före Karl-Fredrik Andersson, fjolårets 3:a på Kullamannen 100 Miles. Dagen efter sprang Karl-Fredik även Isaberg Trail 31 km...
- Själva terrängen var riktigt tuff, backar som lutade riktigt brant uppåt, men även nedåt. Det kombinerat med teknisk stig gjorde terrängen väldigt krävande. Nu i efterhand känns kroppen väldigt stel, men jag ser även tillbaka på gårdagen med en härlig känsla. Ett väldigt bra arrangemang, som vanligt när det gäller Sweden Runners, säger Axel.
Så mycket till utsikt från topparna blev det dock inte, då dimman låg tät.
Nu väntar vila och återhämtning för Axel. Sommarens/höstens stora mål är avklarat, men Axel Svärdhagen är ett namn att lägga på minnet för framtiden.
- Självklart gav det här mersmark, så det är nog inte helt omöjligt att nästa stora lopp blir något liknande. Men först blir det till att ta hand om den ömma kroppen, säger Axel.
Damerna
På damsidan, med 6 startande, blev det en överlägsen seger för Anette Jonsson från Borlänge, tävlandes för Tynell Activity. Hon vann på 11.49.12 och var därmed 6:a totalt. Tvåan Frida Lind var distanserad med 1 timme och 50 minuter och trean Yann Hellman var ytterligare 4 timmar bakom.
- Jag är nöjd med vad jag presterade med tanke på att uppladdningen inte varit vad jag önskat de senaste två veckorna. Hade dock en bra känsla från start och kände mig hyfsat stark. Sjukt roligt att få vinna och att kunna göra det trots att jag inte var på topp, säger Anette.
Uka Pain 50 km
På den kortare distansen slog den dubble Ultravasan45-vinnaren Roman Ryapolov från Mora sitt eget banrekord från förra året. Då var han strax över 4 timmar, i år kom han under den gränsen med tiden 3.58.32. Det gav honom en ohotad seger, med 33 minuters marginal till tvåan Daniel Fagerlund, som i sin tur var 7 minuter före Erik Hårrskog.
På damsidan blev det jämnare, där en annan Mora-löpare, Malin Barrulf som tävlar för Team Nordic Trail Mora, var 6 minuter före Zara Lundgren. Malin och Zara var totalt 4:a och 5:a i tävlingen. Damtrea var ännu en Svärdhagen, Linn Svärdhagen.
Resultat Uka Pain 100 km, herrar
- Axel Svärdhagen, Team Svärdhagen, 10.06.03
- Tomas Andersson, Sweden Runners, 10.07.20
- Karl-Fredrik Andersson, Team Billingen X-Trail, 10.17.56
Resultat Uka Pain 100 km, damer
- Anette Jonsson, Tynell activity, 11.49.12
- Frida Lind, Jukkasjärvi IF, 13.29.49
- Yann Hellman, Ängebo IK, 17.36.20
Resultat Uka Pain 50 km, herrar
- Roman Ryapolov, IFK Mora OK, 3.58.32
- Daniel Fagerlund, Rödöns SK, 4.31.21
- Erik Hårrskog, 4.38.34
Resultat Uka Pain 50 km, damer
- Malin Barrulf, Team Nordic Trail Mora, 4.49.29
- Zara Lundgren, Nordanstigs Friidrott, 4.55.23
- Linn Svärdhagen, Team Svärdhagen, 5.43.53
Samtliga resultat Uka Pain 2019
Obbola Backyard Ultra
Utanför Umeå ligger ön Obbola. Där gick i helgen den första officiella upplagan av Obbola Backyard av stapeln (efter en testtävling i höstas). Bakom evenemanget stod Norums Måleri & Endurance Team, som startades av två målare med förkärlek till fysiska utmaningar, Mikael Söderström och Lars Kolmodin. Två andra som ibland springer för den något udda betitlade klubben är Max Själin, som i somras slog FKT (Fastest Known Time) på Kungsleden och Jonatan Nordebo, som kom att att göra en imponerande insats i just Obbola Backyard. Mer om honom senare.
75 löpare kom till start kl. 6.40 på lördagsmorgonen och tog sig två eller flera varv på de 6706 meterna på de vackra stigarna runt Obbola, uteslutande på stigar. Även om det bitvis var teknisk löpning över stenar och rötter var det inte mer än 47 höjdmeter per varv. Starttiden sattes för att det är tiden när solen gick upp och det gav exakt 12 timmar i dagsljus och 12 timmar på natten.
63 av de startande klarade en ultra, alltså minst 7 varv. 28 löpare klarade 12 varv (50 miles), 17 sprang minst 15 varv (100 km). När solen åter gick upp hade 7 löpare sprungit 100 miles.
En av dessa var Mai Bui, nyss fyllda 26 år, från Finland, men bor i Umeå och arbetar i Örnsköldsvik. Förutom att hon sprang maximala 12 varv på provlöpningen av Obbola Backyard förra året hade hon tidigare bara sprungit en enda löptävling, Umeå Trail Ultra 2018 (50 km), som hon vann… Nu blev hon bästa dam med 26 varv (173,35 km) och fyra totalt. I år är det bara tre damer - Anna Carlsson, Pernilla Otto och Diana Kämpe - som har sprungit längre i Sverige.
- Det gick bättre än förväntat! Jag tycker att backyard handlar mycket om taktik, samt att det är lika mycket psykiskt som fysiskt. Man behöver inte vara snabb heller, så jag tror att nästan alla skulle kunna genomföra loppet, vilket ju är roligt! berättar Mai.
I somras drabbades hon av “gubbvad”, så även om träningen innan dess hade gått bra bestämde hon sig för att springa Obbola Backyard först efter ett långpass en vecka innan tävlingen.
- Så länge det inte gör ont är det bara att köra, tänkte jag. Jag gillar längre distanser, då jag inte är så snabb, säger hon.
Ultralöpningsvärlden är fortfarande ny för Mai Bui, så vad som väntar framöver är hon ännu inte på det klara med.
- Jag är öppen för nya utmaningar!
En som alltid är öppen för nya utmaningar är Jonatan Nordebo, som också han är 26 även om han snart fyller 27. När först en annan ume-kille, Lars Hänström som var 3:a på Trans Scania 246 km förra året, gav upp efter 30 varv stod finalen mellan Jonatan Nordebo och Sven-Anders Bergström från Holmsund.
Sven-Anders var 4:a på Kullamannen 100 Miles förra året, 12:a på Ultravasan90 2017 (på 7.23) och har varit både 2:a (2015) och 6:a (2018) på High Coast Ultra.
Jonatan hade hemmaplan i dubbel bemärkelse, han är från Umeå och tävlar för Norums Måleri & Endurance Team. I somras gick han i över 74 timmar när han blev fyra i fotrallytävlingen Maratonmarschen. Förra året blev han tillfrågad att representera Norums Måleri & Endurance Team när han gjorde sin första backyard, då han sprang 12 varv på Trosa Backyard Ultra. Andra utmaningar på CV:t är Lapland Ultra 100 km, BAMM 70 km, Kullamannen 100 Miles och skidtävlingarna Kungsledenrännet, Tavesjörännet, Skittentind rando och en Svensk Klassiker.
Sven-Anders steg av efter 32 varv och assisterade därmed Jonatan till seger på 33 varv (221,3 km).
- Jag är såklart nöjd. Träningen har gått bra i sommar så jag hoppades att jag kanske skulle kunna komma en bit över 30 timmar. Det är en ganska tuff och trevlig bana, med några knöliga partier med stenar och rötter, berättar Jonatan Nordebo.
Jonatans taktik var att göra varven på 56-57 minuter, en strategi som han hade testat under Trosa Backyard Ultra och för vilket Maratonmarschen gav god erfarenhet. Han sällar sig därmed till en skara med bland annat Rickard Andersson och Olof Torbrand som har tagit sig över 30 timmar genom betydande inslag av gång.
- Jag känner mig trygg med en sådan strategi. Om det inte är något utöver det vanliga att göra så har jag inga problem med att hinna och äta och dricka utan att stressa. Och så kan man ju ta saker i händerna och äta medans man går, säger Jonatan.
Hans strategi gör också att det inte finns tid för någon sömn under pauserna, något som andra ofta nyttjar för att motverka sömntrötthet efter många timmars löpning. Men med 74 timmars promenad under Maratonmarschen är Jonatan van att vara igång länge utan sovpauser.
- Sömnbrist hade inte hunnit bli ett problem på fotrallyt. Så det ska nog gå länge innan jag känner att jag behöver ta sovpauser för att fungera, funderar han.
Men mycket mer än 33 timmar vet han inte om han hade klarat på Obbola Backyard.
- Det kändes stabilt ända upp till 30 timmar, men de sista timmarna började jag bli väldigt trött muskulärt. Så det var nog tur för mig att Sven-Anders klev av då, säger Jonatan.
Om bara fem veckor väntar Kullamannen, där han ska ta revansch efter att ett knä tvingat honom att bryta efter 11 mil förra året.
- För nästa år är ingenting bestämt än, men jag är sugen igen på fotrally. Och nu så är jag nog tvungen att försöka försvara Obbola Backyard-titeln, säger Jonatan Nordebo.
Resultat Obbola Backyard 2019
- Jonatan Nordebo, 33 varv
- Sven Anders Bergström, 32
- Lars Hänström, 30
- Mai Bui, 26
- Per-Anders Persson, 25
- Fredrik Engström, 24
Samtliga resultat Obbola Backyard Ultra 2019
Runneby Backyard Ultra
I Brunnsskogen i Ronneby gick helgens andra backyard ultra-tävling. Det var den andra upplagan av Runneby Backyard Ultra, den första gick i april tidigare i år. Med omkring 140 höjdmeter per varv och en teknisk första halva är det en av de tuffare backyard-banorna i Sverige. Höjdmetermässigt är den dock jämförbar med dagbanan på Big’s Backyard Ultra.
87 deltagare kom till start. Henrik Bengtsson från Falkenberg drog det längsta strået, efter att Kristoffer Enemans vänsterben inte ville mer efter 18 varv. Ett varv tidigare hade Niklas Bratt gett upp i nattregnet. Med 19 varv var Henrik ett varv från Christian Malmströms banrekord från tävlingens första upplaga. Medan Christian gick större delen av den första halvan för att springa snabbt under andra halvan gjorde Henrik tvärtom - snabb start, för att ganska snart ta det lugnt hela vägen runt och på de flesta varven komma i mål bland de sista.
- Jag hade inte väntat mig en så tuff bana. Jag gillade dock banan och den passade nog mig som gammal orienterare rätt så bra. Att jag hade tävlingens i särklass bästa serviceteam genom Frida och Mattias Andersson underlättade så klart, säger Henrik, som gärna hade sprungit ännu längre för att testa sina gränser.
Henrik Bengtsson är orienterare från början, men främst löpare sedan 6-7 år. Han var så bra som 3:a i det första Ultravasan45 2014 på 3.07.40. 2017 var han 3:a på The Ultra Easy - The Big Easy Marathon på Nya Zeeland.
- Jag gillar att tävla mycket och ska man springa ett längre lopp så får man "offra" många andra roliga lopp, men får kanske omvärdera det nu, säger Henrik.
Av tjejerna kom Malin Gustafsson och Christine Johansson längst med 10 varv.
Resultat Runneby Backyard Ultra 1.2
- Henrik Bengtsson, 19 varv
- Kristoffer Eneman, 18
- Niklas Bratt, 17
Värmdö Ultra
Den gångna helgen var tydligen ö-tävlingarnas helg. Utöver Lidingöloppet och Obbola Backyard kunde man för första gången även springa en ultratävling på Värmdö i den stockholmska skärgården. “På Värmdö får du dubbla njutningen för halva penningen” Värmdö är en plats för att leva och njuta!” skriver arrangörerna av Värmdö Ultra, den ideella föreningen FOKA Ultralöpning, på sin webbsida.
Fredrik Lindblad, Ola Brorsson, Kristina Paltén och Anders Lundh är gänget bakom Värmdö Ultra, vars förnamnsinitialer också bildar just FOKA.
Banan mätte 60 km och kunde antingen springas individuellt (utan uppdelening i damer och herrar) eller som en stafett med 6 sträckor. 87 deltagare startade i den individuella tävlingen, varav 83 tog sig i mål. Snabbast var Kristoffer Sjöberg, som med tiden 5:22:04 var 1:20 före Georgij Efremov (5:23:”4). Trea kom David Stillberger på 5:29:40. Även om det inte fanns någon separat damklass var Michelle Nyström bästa dam som total-6:a på 5:52:40.
Resultat Värmdö Ultra 2019
- Kristoffer Sjöberg, 5:22:04
- Georgij Efremov, 5:23:24
- David Stillberger, 5:29:40
- Andreas Mathson, 5:37:57
- Ken Hakata, 5:46:22
- Michelle Nyström, 5:52:40
Samtliga resultat Värmdö Ultra 2019
Lerum 6-timmars
I Lerum var det dags för en annan premiärtävling. Runt Stenkullens 400-metersarena, eller Stonehill som de kallade det, kunde man springa i 1, 3 eller 6 timmar i Lerum 6/3/1-timmars. Evenemanget gick i regi av Team Ultrasweden LK, med Reima Hartikainen som tävlingsledare och Peter Eriksson bakom tidtagningssystemet.
En 3-timmarstävling brukar sällan innebära en ultra. Men den här gången måste vi börja med att nämna den finfina insatsen av Tobias Nilsson, Lerum Friidrott, på just 3-timmars. Han nådde 42,42 km, ett halvt varv över marathon, vilket innebär ett snitt på 4:14 min/km.
I 6-timmarstävlingen sticker damsegrarinnan Therese Fredriksson, SOK Knallen, ut mest. Med 67,55 km gjorde hon ännu en 6-timmarstävling strax under drömgränsen 70 km, som hon ännu inte kommit över. 2:a i damklassen var Cecilia Larsson med 53,81 km.
För två veckor sedan tampades Fredrik Larsson och Mikael Blomqvist i The Bridge Backyard Ultra. Då kom Mikael längst, med 35 varv mot Fredriks 30. I helgen tog Fredrik revansch och vann med 68,37 km mot Mikaels 63,48. Daniel Theander ordnade en trippelseger för Dark Trail Runners med sina 62,87 km.
Resultat Lerum 6-timmars, damer
- Therese Fredriksson, SOK Knallen, 67,55 km
- Cecilia Larsson, 53,81 km
- Karolina Petersen, 47,10 km
Resultat Lerum 6-timmars, herrar
- Fredrik Larsson, Dark Trail Runners, 68,37 km
- Mikael Blomqvist, Dark Trail Runners, 63,48 km
- Daniel Theander, Dark Trail Runners, 62,87 km
Samtliga resultat Lerum 6/3/1-timmars
Skogsmaran
En tävling som i strikt mening inte är någon ultra, men då den springs i terräng med ett gäng höjdmeter ändå omnämns här, är Skogsmaran. Tävlingen går längs Vildmarksleden från Skatås i Göteborg till Hindås. Klara segrare både för damer och herrar, men tajt om båda bronsmedaljerna.
På den längre distansen var Sofia Smedman snabbast av damerna, som uppladdning inför Kullamannen (dagen efter var hon 2:a på Isaberg Trail 31 km). Hon vann på tiden 3:35:30, före Camilla Berggren, Herkules, på 3:42:57. Trea var Jenny Hedborn, Stenungsund på 3:47:58, bara 42 sekunder före Frida Christiansson. Totalt 54 damer tog sig i mål.
Av de 157 herrarna som sprang hela sträckan var Sofia Smedmans klubbkompis Viktor Stenqvist den ende som tog sig under tre timmar, med tiden 2:58:14. Även för Viktors del blev det ett bra genrep inför Kullamannen. Dagen efter vann han för övrigt även Isaberg Trail 31 km.
Han var 7,5 minuter före Elias Björnsson, LK SpringÅmål, som hade ytterligare 8,5 minuter till bronsmedaljören Max Hedenbergh. Bara 16 sekunder från pallen kom Marcus Lindgren.