Ultraaktuellt 6 augusti 2019
Den första touren under fjällmaratonveckan i Åre, den tredje deltävlingen i Svenska Cupen i backyard ultra och ett terrängmarathon är innehållet i veckans Ultraaktuellt.
Innehåll:
- Utblick
- Tour de Fjällmaraton
- Kia Fjällmaraton
- Säfsen Sommarbackyard
- Bruksleden Terrängmarathon
Utblick
Vi börjar med två svenska segrar utomlands. Det 57 km långa Hamperokken Skyrace är huvudtävlingen under Tromsø Skyrace och är ansett som det mest tekniskt utmanande loppet i Skyrunner World Series. Kilian Jornet och Emelie Forsberg skapade detta första skyrace i Norden 2014. Det har nu blivit ett av de mest populära, med deltagare från 52 länder.
Johanna Åström visade med besked att andraplatsen från hennes skyrunning-debut i Spanien inte var någon tillfällighet. Med tiden 8:00:49 var hon nästan 14 minuter snabbare än det tidigare banrekordet. Hon var knappt 10 minuter före Holly Page, Storbritannien och 25 minuter före trean Hillary Gerardi, USA.
En annan ung Johanna, Johanna Gelfgren gjorde en lysande skyrunning-debut, bara två veckor efter Swedish Alpine Ultra, och blev 10:a av 35 startande.
I Kalifornien sprang Jonas Johansson 100-milesloppet Angeles Crest 100 (med över 7 000 höjdmeter). Med tiden 21:43:32 var han totalfyra (av 155 som gick i mål) och snabbast av de så kallade Solo-löparna, alltså dem som sprang utan någon som helst support eller pacer.
Tour de Fjällmaraton
Tour de Fjällmaraton var den stora nyheten under KIA Fjällmaraton Årefjällen. Totaltiden under de sex deltävlingarna (minus bonussekunder på vissa etapper) räknades ihop för att få fram de tävlandes totaltid.
På herrsidan tog norrmannen Jo Forseth Indgaard, som vann Fjällmaraton 43K förra året, kommandot direkt genom att vinna den första etappen, Salomon 27K (totalsexa). Han var dessutom snabbaste tourlöpare på Vertical K, sprinten och den avslutande Fjällmaraton 43K. Tvåan Linus Wirén var till slut 14 minuter efter Jo i totalen, med Elov Olsson som trea, ytterligare 5 minuter bakom.
Linus Wirén, som mest har gjort sig känd som väg- och banlöpare, fick alltså revansch från SM på 100 km på den mer trailerfarne Elov Olsson.
- Det var riktigt roliga dagar i Åre. Kul upplägg med touren, väldigt varierade lopp, många starka löpare med som pushade varandra och fin gemenskap, säger Linus, som hade det tuffast med de mest tekniska partierna och utförslöporna.
38 av de 48 herrar som sprang den första etappen fullföljde hela touren.
På damsidan öppnade Lena Trillelv starkast och var hela 7 minuter före Jennifer Asp på inledande Salomon 27K. Det sporrade Jennifer att springa extra snabbt på de återstående etapperna och med fyra raka segrar på de kortare etapperna var hon en dryg minut bakom Lena inför den avslutande etappen. Där var det dock inget snack om saken, Jennifer var totaltvåa bland damerna och vann slutligen med 20 minuter före Lena Trillelv.
- Tour de Fjällmaraton blev verkligen över mina förväntningar och jag vill definitivt göra det igen! Jag hade en väldigt dålig första tävlingsdag, så jag har fått ge allt på resterande tävlingar för att knapra in tid, vilket gjorde att den lilla tävlingsdjävulen i mig tog plats rejält, säger Jennifer Asp, som med detta närmar sig den nivå hon hade under 2016 och början av 2017, då hon även var uttagen till VM i ultratrail.
Schweziskan Ornella Poltéra var trea hela veckan, med Zara Lundgren på fjärde plats. Dessa fyra var i en klass för sig av de 13 damer som fullföljde touren (av 15 startande).
https://fjallmaraton.se/tour-de-fjallmaraton/resultat-touren/">Samtliga resultat i Tour de Fjällmaraton 2019
Kia Fjällmaraton
Den enda enskilda tävlingen under fjällmaratonveckan i Årefjällen som kan definieras som ultra är Kia Fjällmaraton. Med sina drygt 2 000 höjdmeter på 43 km är det en utmaning som lockar många deltagare. 562 löpare stod på startlinjen (537 tog sig i mål), varav 154 damer.
På damsidan blev det nytt banrekord genom fjolårssegraren Fanny Borgström. Hon tog sig för första gången under 4 timmar och stannade på 3:59:49. Tvåa blev alltså tourvinnaren Jennifer Asp, distanserad med 12:37, halvminuten före Anja Tjärdal på tredje plats.
Det var nära att det även blev banrekord på herrsidan. André Jonsson var bara 11 sekunder från banrekordet, men tog i alla fall sin första seger i Fjällmaraton med tiden 3:31:40. Han var 1:24 före starkt avslutande Joacim Lantz, som sprang under 3 timmar på 50 km för en månad sedan, och ytterligare 35 sekunder före tourvinnaren och fjolårssegraren Jo Forseth Indgaard.
https://fjallmaraton.se/arefjallen/resultat/">Samtliga resultat Kia Fjällmaraton 2019
Säfsen Sommarbackyard
Numera är vi vana vid att det är backyard ultra-tävlingar var och varannan helg. Säfsen Sommarbackyard är den tredje deltävlingen i den för året nyinstiftade Svenska Cupen i Backyard Ultra. 62 löpare stod på startlinjen.
Av de tre herrarna som toppade cupen efter de två första deltävlingarna fick vi inte se Daniel Roxvret till start, men en lång kamp mellan de båda andra, Daniel George och Andreas Falk.
Först efter 34 varv, nytt personligt rekord, gav Andreas Falk upp och Daniel George tog därmed sin första seger i en backyard ultra. De 35 varv som blev hans segerresultatet är fyra fler än det tidigare personbästat från Örebro. 42-åringen från Danderyd tangerar därmed Niclas Gällentofts svenska årsbästaresultat från Backyard Ultra Sydkusten. Bara fem svenskar har någonsin sprungit längre: Johan Steene, Tobbe Gyllebring, Emir Halalkic, Richard Andersson och Sten Orsvärn.
- Säfsen Sommarbackyard är ett fantastiskt lopp som jag verkligen vill rekommendera alla som uppskattar stiglöpning, vacker natur och en engagerad tävlingsledning. Jag tänkte innan loppet att jag kunde ha en chans på guldet men försökte strunta i det under loppet och bara fokusera på vad jag behövde för att må bra och för att kroppen skulle fungera ett varv till, säger Daniel George, som nu går upp i ensam totalledning i cupen.
Filip Andersson slog också personligt rekord och blev trea med 29 varv, liksom Jonas Brännmyr som blev fyra på 28 varv. Krister Hägg Lahti stannade på 27.
Enligt de officiella reglerna skiljer man inte på herrar och damer i en backyard ultra. I Svenska Cupens deltävlingar finns det dock olika klasser för herrar och damer. Liksom i de båda tidigare deltävlingarna var det Linda Bengtsson som kunde ta hem ytterligare en seger. Hon nöjde sig med 20 varv. Tvåa bland damerna blev Elin Engström på 16 varv, med Leonora Johnson som trea på 15 varv.
En tävling återstår i Svenska Cupen i Backyard Ultra, Kvinnersta Backyard Ultra i Örebro 5 oktober.
http://www.svenskacupenibackyardultra.se/resultat-41969685">Samtliga resultat Säfsen Sommarbackyard 2019
Bruksleden Terrängmarathon
Utanför Fagersta arrangerade Fagersta Orienteringsklubb det tredje Bruksleden Terrängmarathon. Det är kanske inte definitionsmässigt en ultratävling, men med knappt 900 höjdmeter så motsvarar det enligt ITRA:s beräkningar av “km-effort” ett platt lopp på ca. 50 km.
Andreas McConville tog en överlägsen seger av 27 startande herrar. Med tiden 3:02:39 var han nästan 28 minuter före tvåan Joel Larsson (3:30:23), med ytterligare 9 minuter ner till Sebastian Aldén på tredje plats (3:39:19).
Av de 11 damerna var Elin Tengbert snabbast med 4:03:46. Två var Åsa Bergman (4:21:09) och trea Camilla Draiby (4:41:05).
https://eventor.orientering.se/Documents/Event/49331/1/Resultatlista?fbclid=IwAR20Cj0EevVxm-ecJKR_Drgs_Jof3ZY0trQARCjbt8dntNG5ZQnO_cW5vX4">Samtliga resultat Bruksleden Terrängmarathon 2019