Ultraaktuellt 6 januari 2020
Det nya årets ultralöparsäsong har i helgen dragit igång med två tävlingar av det mer udda slaget. 6-timmars i ett köpcenter i Örebro och en 100-milestävling som går i både Sverige och Danmark.
Det blir allt vanligare med ultraevenemang som är mer sociala än tävlingsinriktade. Ett sådant ärNolia 300, ett 6-timmarsevenemang av Norums Måleri & Endurance Team på en 200 m lång bana i friidrottshallen i Umeå. Men det var alltså två tävlingar som inledde 2020 års ultratävlingsår.
the gax urasunti epiphany
The gax urasunti epiphany är en tävling som lever ett lite undanskymt liv. Ändå gick den i helgen för trettonde gången. Tävlingen skapades av Stefan Samuelsson, som även grundade det mer kända The gax 100 miles. Inspirationen hämtade han från Last Annual Vol State Road Race, en av Barkley Marathons- och bakyard ultra-grundaren Gary “Lazarus Lake” Cantrells uppfinningar.
Första upplagan av the gax urasunti epiphany gick i september 2013. Från början var det en höst- och en vårupplaga per år. Vårupplagan flyttades allt tidigare och har sedan 2018 gått den första helgen på året. Som mest har 10 deltagare kommit till start, som minst en enda deltagare i mars 2017.
I år gav sig 6 löpare av från Lund i fredags kväll, för första gången med två damer. Från Hyllie tog de tåget över till Danmark och sprang sedan upp till Helsingör, där de tog färjan över till Helsingborg, för att springa tillbaka ner till Lund.
Nils van der Poel, tidigare landslagsåkare på skridsko och som tränar regelbundet med Rune Larsson, var i en klar ledning när han valde att lifta tillbaka när all energi var borta efter 137 km.
Istället blev det Peter Bengtsson som tog sin andra seger på hela sex starter. 27:38:47 visade tiden när han kom hem till Lund, efter att ha mött en bitande vind de sista milen när temperaturen gick ner under nollstrecket.
- Detta var troligen de tuffaste väderförhållandena hittills i den här tävlingen, säger Stefan Samuelsson, som håller i tävlingen tillsammans med Zingo Andersen.
Hälften av de fyra som fullföljde var damer. Först av dem var Malou Björnslätt, som sprang hela loppet tillsammans med Roger Löfström.
- Det var en riktigt bra utmaning. Att vara självförsörjande och utan depåer krävde lite annorlunda planering, men det fanns några Circle K på den danska sidan, så det gick bra, berättar Malou.
Av de drygt 29 timmar som det tog för Malou och Roger var bara 8 timmar i dagsljus.
- Från tidig lördag morgon hade vi löparjacka, regnjacka och primaloftjacka. Utan primaloftjackorna hade vi inte klarat att hålla oss varma, med en iskall stark vind, säger Malou.
- Målgång var sååå underbart! Känslan av att ha klarat av detta mentalt jobbiga lopp, gjorde mig lite tårögd.
Loppets fjärde vinnare var dess yngste deltagare, Johanna Gren.
Marieberg Galleria 6-timmars
Någon iskall vind mötte inte de löpare som sprang 6-timmars i Marieberg Galleria i Örebro. Med start kl. 19.30 på söndagskvällen sprang löparna ett kontrollmätt varv på 349 meter.
Tävlingen anordnas av if114 sport, med Ola Nordahl i spetsen. Förra året höll de i Svenska Cupen i backyard ultra. I år är det istället en annorlunda löpserie som kallas för Udda ultra. De övriga deltävlingarna är Svampen 6-timmars (i vattentornet Svampen, med ett varv på 93 meter) och Örebro Backyard Ultra i maj, Säfsen Sommarbackyard i augusti och det första Örebro 24-timmars (som bl.a. även har 6- och 12-timmars) i oktober.
- Detta är ju främst upplevelselopp men många når ju ultra. God stämning i loppet, trevliga deltagare och allt funkade bra rent organisatoriskt, säger Ola Nordahl.
Många löpare startade optimistiskt och fick senare ge upp eller sakta ner betydligt. Längst nådde den förre svenske rekordhållaren på 6-timmars, André Rangelind, som gjorde sin första 6-timmarstävling sedan han la av sin elitsatsning. Med 74,23 km var IF Göta-löparen ensam över 70 km.
- Det var annorlunda. Personligen visste jag att det skulle bli tufft, alldeles för dåligt tränad. Överpresterade dock väldigt, så blev bra ändå, säger André.
André tror att det hårda underlaget och till viss del de skarpa svängarna och ryckig löpning gjorde att många fick det tufft.
- Tycker ändå att det fungerade bra.
I sitt första tidslopp kom Robert Aronica, IF Kville, tvåa på 69,02 km, medan likaledes tidsloppsdebuterande Viktor Gustafsson, Springtime Sports Club, knep bronsplatsen på 67,79 km.
På damsidan slog Yann Hellman, Ängebo IK, personligt rekord och kom längst med 57,19 km. Ultraveteranerna Maria Broström, OK Denseln (53,66 km) och Lisa Amundsson, Strömstad Löparklubb (53,11 km) tog hand om de övriga båda pallplatserna.