Ultraaktuellt 7 oktober 2019
I helgen avslutades Svenska Cupen i Backyard Ultra med premiären av Kvinnersta Backyard Ultra. I Dalarna sprangs Ultra Caballo Blanco Suecia till minne av Micah True (kallad “Caballo Blanco”), som många blev bekant med genom boken Born to run. Och i Gotlands Ultra Marathon slogs banrekord på både herr- och damsidan.
Kvinnersta Backyard Ultra
I helgen avslutades den första årgången av Svenska Cupen i Backyard Ultra. Med en tävling per årstid har man kunnat samla poäng i cupen, med början i mars med Säfsen Vinterbackyard. I slutet av maj gick Örebro Backyard Ultra och i början av augusti var det dags för Säfsen Sommarbackyard. Med samma start- och målområde som Örebro Backyard Ultra, men med en annan bana, avslutades cupen alltså i helgen med premiären av Kvinnersta Backyard Ultra.
48 damer och 49 herrar kom till start.
Damerna
Till skillnad från de “officiella” backyard ultra-reglerna finns det i Svenska Cupens backyardlopp separata dam- och herrklasser. På damsidan hade Linda Bengtsson tagit ett starkt grepp genom seger i de tre första deltävlingarna. Leonora Johnson skulle vara tvungen att vinna och Linda fick inte vara bättre än 13:e för att Leonora skulle ta hem totalcupen.
På startlinjen fanns bland annat också ultralandslagslöparen Frida Södermark, som testade på backyard ultra för första gången.
Linda Bengtsson hade dock jobbat natten före tävlingen och skulle jobba igen natten till söndagen. Hon steg därför av efter 9 varv. Då 20 damer klarade av 10 varv eller mer hade Leonora Johnson alltså plötsligt chansen till totalseger. Frida Södermark, som hade 35 varv som sitt A-mål fick dessutom problem med magen och tvingades ge upp efter 11 timmar.
- I ärlighetens namn var jag inte jättetaggad inför loppet, det har blivit lite för många backyards i år och fokus låg bara på att ha en bra känsla med från årets sista backyardlopp, berättar Leonora.
Men stämningen i spåret var god, hon hade bra support av pojkvännen Filip Andersson och familjen, som också sprang, och hon tyckte det var kul att springa. En andraplats skulle också ge en andraplats i totalcupen, en poäng bakom Linda Bengtsson.
- Så det var en bra morot under de sista varven när krafterna började tryta. Oavsett placering uppnådde jag målet med att gå ur loppet med en positiv känsla och det är jag glad över! Att vinna kändes roligt och överraskande, säger Leonora.
Det var den femte backyardtävlingen i år för 23-åringen från Karlskoga. Som längst har det blivit 24 varv i Vinkbo Backyard Ultra. I juli var hon tillsammans med pojkvännen Filip Andersson de första i raden att under sommaren slå FKT (Fastest Known Time) på Kungsleden.
Näst längst bland damerna kom Maria Thomsen med 19 varv, följd av Ulrika Granfors med 17 och Elin Engström med 16. Elin tog därmed hem tredjeplatsen i Svenska Cupen.
Herrrarna
På herrsidan stod kampen om totalsegern i Svenska Cupen mellan Daniel George, som vann Säfsen Sommarbackyard med 35 varv, och Andreas Falk, som vann Säfsen Vinterbackyard.
När Christer Broström gjort sitt efter 20 varv återstod fem löpare: förutom de båda ovan nämnda även Krister Hägg, Fredrik Sundberg och Pontus Wedell.
Pontus var den förste att stiga av, efter 25 varv i sin backyarddebut. Efter 26 varv ringde Fredrik i klockan för nytt personligt distansrekord, men sprang ytterligare ett.
Efter 29 varv var det dags för Krister Hägg att ringa i klockan för nytt distansrekord. Det varvet blev också det sista för Andreas Falk, som steg av under varv 30. Då var det också klart att Daniel George hade vunnit totalcupen.
Krister fullföljde det 30:e varvet, men inför det 31:a gratulerade han Daniel, som för andra gången fick springa det sista varvet själv och gå i mål som vinnare efter 31 timmar.
- Det är förstås jättekul att det har gått så bra. Efter att jag lyckades placera mig på första deltävlingen (3:a med 22 varv i Säfsen Vinterbackyard), fick jag lite mer självförtroende och då vågade jag satsa mer även i följande lopp, berättar Daniel George.
Hade det inte varit för Johnny Hällnebys oväntade backyardinhopp i Örebro hade det till och med blivit tre raka segrar för Daniel, som berömmer Kvinnersta-banan och tävlingsledaren och mannen bakom Svenska Cupen i backyard ultra, Ola Nordahl.
- Ola hade som vanligt lagt en trevlig bana med mycket grus och stig. Det var också en del backar där man efter några timmar fick jobba med sin ödmjukhet. Men det fina höstvädret och den ännu finare ultrafamiljen gjorde jobbet lättare, säger Daniel George.
Då han i april även sprang 24 varv på TEC Backyard blev det, liksom för Leonora Johnson, den femte backyard ultratävlingen under 2019 för den 43-årige Daniel från Danderyd.
- Så just nu känner jag mig lite mätt. Men backyard är ett kul sätt att umgås på och samtidigt få röra lite på sig så jag hoppas att detta inte blir min sista, säger han.
Resultat Kvinnersta Backyard Ultra 2019
Damer
- Leonora Johnson, Karlskoga, 20 varv
- Maria Thomsen, IF Linnéa, 19
- Ulrika Granfors, DRT Kungsbacka, 17
- Elin Engström, Umara Sports Club, 16
- Amanda Nylén, Degerfors OK och Emma Grenestam, Borensberg, 15
Herrar
- Daniel George, Danderyd, 31 varv
- Krister Hägg, Team Hägg-Lahti, 30
- Andreas Falk, Åkersberga SK, 29
- Fredrik Sundberg, Kristinehamn Multisport, 27
- Pontus Wedell, Norrjärns IF, 25
- Christer Broström, OK Denseln, 20
Samtliga resultat Kvinnersta Backyard Ultra 2019 och Svenska Cupen i Backyard Ultra 2019
Ultra Caballo Blanco Suecia 50 miles
För ett beskriva Caballo Blanco Memorial Run (CBM) och Ultra Caballo Blanco Suecia (UCBS) behöver vi gå tillbaka tio år i tiden. 2009 kom boken “Born to run” av Christopher McDougall. I boken berättas om folket Tarahumara (eller Raramuri som de kallar sig själva), där löpning över långa distanser var en del av kulturen. Ett antal år tidigare hade Christer Schapiro sett en TV-dokumentär om Raramuri.
I “Born to run” beskrivs också sökandet efter den vite mannen som levde bland Raramuri, Micah True, även kallad Caballo Blanco (Vita Hästen). Caballo Blanco hade startat en ultratävling för att hjälpa Raramuri att behålla sina löpartraditioner.
Christer Schapiro fick sedermera kontakt med Caballo Blanco och efter en del pusslande lyckades han få honom att komma till Sverige 2011, i anslutning till helgen för Lidingöloppet. I samband med besöket sprang de bland annat en runda på 11 km runt Christers hem i Persbo, ute på landsbygden nära Avesta och Hedemora. Efter att Micah True/Caballo Blanco omkom under en löprunda i mars 2012, troligen på grund av ett dolt hjärtfel, startades flera “Memorial Run” i USA.
- Jag följde ju detta och bestämde mig för att det vore passande om datum och plats vore de som den enda gång han sprang i Sverige, runt lidingöloppstid och de 11 km som vi sprang ihop. Så det första Caballo Blanco Memorial Run (CBMR) gick den 22 september 2012, berättar Christer Schapiro.
Då kunde man välja att springa 1-4 varv på 11km-slingan. 36 löpare kom till start första året. Större delen av anmälningsavgiften gick till stöd för Micah’s ultralopp i Mexiko. När kommunen nu har tagit över loppet stöds istället ett lopp för barn.
I år var andra gången som man även kunde springa en distans på 50 miles, samma distans som originaltävlingen i Mexiko. Christer hade varit engagerad i att ta fram en 75 km lång MTB-bana som låg till grund för 50-milestävlingen som kallas för Ultra Caballo Blanco Suecia (UCBS). 10 löpare ställde upp första året och Gustaf Sjösvärd vann. Tävlingen går parallellt med Caballo Blanco Memorial Run, som nu har distanserna 1, 2 eller 4 varv på 11km-slingan.
Även i år kom 10 tappra löpare till start i UCBS, 4 damer och 6 herrar. Laila Öjefelt vann damklassen för andra året i rad och placerade sig som 2:a totalt på 8:36:55. Sofia Attelind var 2:a på 11:19:24.
- Fin varierad bana. Och i lördags var det ju fantastiskt väder också. Alldeles frostigt fram mot lunchtid. Det gnistrade i skogen när solen gick upp. Och sen när solen kom, ljuset genom lövverket och alla gula och röda löv på backen, beskriver Laila Öjefelt sin upplevelse.
Landskapet beskriver hon som ett “tavel-landskap” med små tjärnar och sjöar och rullande landskap.
- Funktionärerna är otroliga! Sitter ute i ingenstans för så få löpare och är så glada och peppande. Och Christer som anordnar är ju en eldsjäl. Synd att inte fler upptäcker loppet. Jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att det måste vara Sveriges vackraste 50-mileslopp, säger Laila.
Även på herrsidan blev det en upprepning av fjolårssegern av Gustaf Sjösvärd, som också slog sitt eget banrekord med nästan en halvtimme.
- Det kändes bra! Jag gick på ganska hårt och det gick bra att trycka på genom hela loppet. Sista 15 km kunde jag hålla nära eller strax under 5:00 min/km, vilket ju känns sjukt bra, säger Gustaf.
För bara två veckor sedan vann han Black River Run 100 miles och om tre veckor är siktet inställt på Kullamannen 100 miles.
- Ibland hamnar jag i ett läge där det känns som att jag kan springa hur hårt som helst utan att bli andfådd och då är det som att den enda parametern att ta hänsyn till är huruvida jag står ut med muskeltröttheten eller inte och just det är något jag utvecklat i sommar, säger Gustaf.
På de fyra varven runt 11km-banan, alltså 44 km, kom två damer och fem herrar till start. På herrsidan blev det en tät kamp där Anders Björk vann på 4:31:33, bara 35 sekunder före Magnus Nilsson och ytterligare knappt tre minuter till Jonas Wincent. Maria Gabriels var enda dam i mål på 5:11:43.
Resultat Ultra Caballo Blanco Suecia 2019
Damer
- Laila Öjefelt, 8:36:55
- Sofia Attelind, 11:19:24
- Inga-Sarah Lindholm, 11:24:17
Herrar
- Gustaf Sjösvärd, 7:16:46
- Krzysztof Michalski, 9:28:07
- Olle Berg, 11:19:21
Samtliga resultat Caballo Blanco Memorial Run 2019
Gotlands Ultra Marathon
I Hallshuks hamn på norra Gotland gick i lördags morse starten för det sjätte Gotlands Ultra Marathon (GUM). 51 km längs Gotlands nordvästra klintkust med mål i Visby väntade de 111 löparna (28 damer och 83 herrar) som kom till start på den fulla distansen (man kunde även välja att springa 27 km).
Det blev nya banrekord både på dam- och herrsidan. Tidigare var Stina Blomberg den enda dam som hade sprungit under 5 timmar (4:55:50 2017). I år blev det två, där Lena Lönnemark från Solna är ny innehavare av banrekordet på 4:40:02. Även Helena Öhrvik, Uppsala, tog sig med tiden 4:56:25 under 5 timmar. Om tredjeplatsen blev det en sekundstrid där Caroline Turkowitch från Kalmar med tiden 5:12:13 var sekunden före hemmalöparen Petra Mårtensson, Fårösund.
På herrsidan var tävlingens tre snabbaste tider innan årets tävling från 2018. Två löpare sprang då under 4 timmar, men det var fjolårstrean Stefan Ehrin, Gävle, som kom att slå Sebastian Pokornys banrekord. Stefans rekordtid lyder 3:50:55, en dryg minut bättre än vad Sebastian hade förra året. På andra plats kom Sebastian Westberg, Nacka, på 4:04:56 och trea Mikael Furu, Stockholm, på 4:05:03.
Resultat Gotlands Ultra Marathon 50 km 2019
Damer
- Lena Lönnemark, Solna, 4:40:02
- Helena Öhrvik, Uppsala, 4:56:25
- Caroline Turkowitch, Kalmar, 5:12:13
Herrar
- Stefan Ehrin, Gävle, 3:50:55
- Sebastian Westberg, Nacka, 4:04:56
- Mikael Furu, Stockholm, 4:05:03
https://race.se/races/6189/result">Samtliga resultat Gotlands Ultra Marathon 2019