Ultraaktuellt 8 juli 2019

0

Det var en mästerskapstät ultrahelg i Sverige. SM på 100 km, RM i ultratrail och en Golden Ticket-tävling i Backyard Ultra. Dessutom Kolmården Trail Marathon, KebClassic och skärgårdsultran SMIR. Och så fick vi två nya FKT (Fastest Known Time) på svenska leder i helgen.

För dem som bara vill springa långt utan att tävla ordnas allt fler organiserade långpass. Av ett 100-tal som startade Hornstull-Järna sprang drygt 30 hela sträckan på 57 km.

Men det var som sagt också mästerskapstävlingar. SM på 100 km skriver vi om i ett separat inlägg. 

Riksmästerskap i Ultratrail

Det andra riksmästerskapet i Ultratrail var i år en del av GIFT (Genarps IF Trail). Tävlingen gick två varv på en bana på ca. 27,5 km i de vackra omgivningarna runt Romelåsen, med totalt ca. 1 200 höjdmeter.

På herrsidan tog de båda huvudfavoriterna kommandot direkt. Carl Johan Sörman, Sveriges bäste ultralöpare på de allra längsta distanserna, hade kommit “hem” från Italien, där han bor sedan 2,5 år. Från Norge kom det nya svenska ultrastjärnskottet Julius Strömberg, som hade missat att anmäla sitt deltagande i Norska Mästerskapen som han vann i april och därför blev av med den guldmedaljen.

Carl Johan Sörman före Julius Strömberg. Foto: Daniel Westergren

Carl Johan ledde hela det första varvet, med Julius i hasorna. 

– Han hade lätt steg och bra isättning, så jag bara följde hans steg för att se hur länge jag klarade. Min akilleshäl på de ultror som jag har sprungit nu på våren har varit att jag har väggat runt 35-40, så nu tänkte jag att hålla igen i alla fall tills då. 

Men när Carl Johan stannade vid varvningen för att plocka på sig nya gels passade Julius på att sticka ifrån. Under några kilometer hade Carl Johan fortfarande Julius i sikte, men till slut blev benen för tunga för att orka hänga med. Han blev trots allt 5:a i Lavaredo Ultra Trail (120 km, 5 750 höjdmeter) bara en vecka tidigare…

– 12 mil i benen från förra veckan skakar man nog inte av sig så lätt. Jag kom bara hit för att springa med lite svenska löpare på Romelåsen. Det går mycket snabbare att springa här än de miltiderna jag springer på lopp i bergen, säger Carl Johan Sörman, som även har gjort milen på 32 minuter och halvmaran på 1:10, även om det är på de längsta distanserna han har sin största styrka. 

Julius vann till slut med 7 minuter. 12 minuter bakom Carl Johan sprang Peder Enoksson in på en väntad tredjeplats, med klubbkompisen Oskar Henriksson 17 minuter efter som fyra.

– Det är stort att vara mästare, det tror jag aldrig att jag har varit förut. Så det känns bra, säger Julius, som ska springa Vemdalens fjällmaraton och Icebug Xperience i augusti och steg för steg närmar sig de längre ultradistanserna.

De tre medaljörerna på herrsidan, Carl Johan Sörman, Julius Strömberg och Peder Enoksson. Foto: Daniel Westergren.

På damsidan hade Lisa Eneroth aviserat att hon skulle gå ut hårt. Bakom henne var det något överraskande Åsa Bergman som länge låg tvåa, med Colette Coumans som trea och Eva Öhlund på fjärde plats.

– Jag kände mig så himla jagad. Min mor och min moster stod vid ett par ställen och klockade och berättade hur långt jag hade till tvåan, säger Lisa, som ett tag mådde illa efter en gel. 

Lisa Eneroth. Foto: Daniel Westergren

Lisa höll hela vägen och vann till slut med betryggande 8 minuter, före förhandsoutsidern Eva Öhlund som gjorde ett starkt andravarv. Colette Coumans sprang in som trea. Mozart 100 från mitten av juni satt säkert kvar i benen.

– Det känns skitbra. Att vinna på den här banan är ju extra stort. Det här är den banan jag springer på alltid, För mig som har haft som mål detta året att vinna en ultra är detta väldigt stort. Nästa är TDS och den kommer jag inte vinna, skrattar Lisa.

Damernas prispall: Eva Öhlund, Lisa Eneroth och Colette Coumans. Foto: Daniel Westergren.

Resultat, herrar

  1. Julius Z. Strömberg, Hälle IF, 4:16:23
  2. Carl Sörman, Genarps IF, 4:23:24
  3. Peder Enoksson, IF Malmö Löp, 4:35:16
  4. Oskar Henriksson, IF Malmö Löp, 4:52:27
  5. Jimmy Iby, IK Hakarpspojkarna, 5:08:09
  6. Toru Shingai, IS Göta, 5:10:16

Resultat, damer

  1. Lisa Eneroth, Malmö Löp, 5:09:26
  2. Eva Öhlund, IK Hakarpspojkarna, 5:17:31
  3. Colette Coumans, Härlövs IF, 5:28:19
  4. Åsa Bergman, Västerås LK, 5:37:29
  5. Mervi Heiskanen, Aktivitus Sports Club, 5:59:50
  6. Hanna Kronberg, Söderåsens FK, 6:22:53

Samtliga resultat

Backyard Ultra Sydkusten

Backyard Ultra Sydkusten (BUS), i Trelleborg, arrangerades av Sweden Runners för tredje gången. Det hade valts ut till en så kallad Golden Ticket-tävling, där vinnaren skulle få en plats till Big Dog’s Backyard Ultra i oktober. Det var måhända anledningen till att rekordmånga sprang långt i det temperaturmässigt löparvänliga vädret, men med en del regn framför allt under lördagen, och blåst som gjorde att tält blåste ner.

Golden Ticket-plaketten. Foto: Daniel Westergren

Så många som 80 löpare sprang 12 varv (50 miles), 52 sprang 15 varv (100 km), 14 löpare som sprang 24 varv (100 miles) och 9 sprang 27 varv. Antalet startande, 227, var också det fler än på Älvdalen Backyard Ultra, som tidigare var världens största backyard ultra.

Pernilla Otto var sista kvarvarande dam, men då hon inte kom runt det 29:e varvet på under 60 minuter slutade hon på 28 varv, samma antal som Diana Kämpe, som därmed slog danskt rekord.

12 löpare gav sig ut på varv 25. Foto: Daniel Westergren

Ut på det 30:e varvet var det fortfarande fem löpare: 

  • Niclas Gällentoft (vinnare av BUS 2017 med 26 varv och Backyard Ultra Sölvesborg 2019 med 29 varv och erfaren på långa ultralopp)
  • Per Skallefell (vinnare av Trosa Ultra Backyard 2019 med 28 varv, i övrigt inga nämnvärda ultrameriter)
  • Mikael Antonsson (3:a på BUS 2018 med 26 varv, men med ultrameriter i övrigt som inte sticker ut)
  • Magnus Migdal (10:a på ÄBU med 20 varv, i övrigt bara sprungit ett enda ultralopp på 50 km)
  • Peter Jordow (17 varv på Lomma Backyard Ultra 2019 och med fyra ultratävlingar på 100 miles och två på 100 km, med ok resultat).

Statistiken visar alltså att det inte är meriter på ultratävlingar som är det viktigaste för att springa långt i backyard ultra.

Per Skallefell. Foto: Daniel Westergren

När först Magnus och Peter och på varvet efter även Per gav sig stod kampen mellan de båda kompisarna Mikael Antonsson och förhandsfavoriten Niclas Gällentoft. Men det kunde slutat annorlunda… Niclas väcktes av en påpasslig funktionär under en nattpaus och sprang in i startfållan med bara sekunder tillgodo…

– Jag fick bra sömn under natten men hade en rejäl dipp vid 25 varv. Otroligt låg på energi och var långt ner i graven. Åt allt jag kom över mellan varv 25-26. För mycket mat i magen på varv 26 men full av ny energi vid 27. Sen var jag med i spelet igen och trodde mer på mig själv igen, säger Niclas som hyllar sin support i form av föräldrar och Mats Niklasson.

Mikael Antonsson. Foto: Daniel Westergren.

När Mikael Antonsson till slut gav sig efter 35 varv blev det alltså den guldbiljett till USA för Niclas som han hade drömt om.

– Kändes sjukt häftigt att nå ännu ett mål på två månader. Jag skulle ta hem Sölvesborg då det är hemmaplan och jag hade bestämt mig för att åka till Laz och kuta på hans bakgård och det gick hem detta också. Tacksam mot kroppen och mitt pannben att detta gick hem. Har inte riktigt fattat det ännu bara, säger Niclas.

Niclas Gällentoft. Foto: Daniel Westergren

Stockholm Multi Island Run (SMIR)

I SMIR springer man i lag om två och två genom hela Stockholms skärgård: 75 km från Arholma till Utö. Till skillnad från swim-run åker man dock båt mellan öarna, vilket även ger en sällskaplig touch på loppet. På sista ön, Utö, springer alla lagen tillsammans och får samma tid. Loppet hölls för andra året i år, och det arrangeras av Challengize.

Vid starten på fjärde ön Möja. Foto: Jonas Erlandsson.
Vid starten på fjärde ön Möja. Foto: Jonas Erlandsson.

Plats: Stockholms skärgård
Antal deltagare: Startande: 3 lag med kvinnor, 18 lag med män, 4 mixade lag. I mål som lag: 17/25.
Hemsida: https://www.stockholmmultiislandrun.com/
Facebook: https://www.facebook.com/SMIR.challengize

Jonas Erlandsson och Victor Lundqvist ansökte solo, vilket betyder att arrangören ansvarar för att para ihop personen med en annan löpare. Det lustiga är att de båda deltog i Göta Kanal Run – som deltagare och arrangör – och bara en mil in på det äventyret fick de veta att de skulle springa ihop på SMIR. Och det gick bra, de sprang in på en andraplats.

Jonas och Victor i laget Victorius Von Platen.
Jonas och Victor i laget Victorius Von Platen.

– Vi var båda rörande överens om att det var en fin känsla och löparglädje under hela loppet som skulle vara i centrum, säger Victor.

– Det lyckades vi fint med. Vi pressade oss inte för mycket och var fräscha och vid gott mod hela loppet och vid målgång, fortsätter han.

– Däremot vill man ju alltid göra bra ifrån sig, och allt eftersom började vi förstå att topp tre nog skulle vara möjligt, men det var fortfarande känslan som var i fokus, säger Jonas.

Resultat, män:

1. Team Anypace, 5:42:42 (banrekord)
2. Victorius von Platen, 6:00:09
3. Team rågudden, 6:05:50

Resultat, kvinnor

1. Karlstad tösers, 6:20:37
2. Irrlöparna, 6:27:58
3. Team Axelsson, 6:38:18

Resultat, mixat

1. Team fysiopepp, 6:16:16
2. Coach Gurten, 6:28:28
3. Team Draken, 6:52:44

KebClassic

Keb Classic Sommar är ett bergsmaraton som är ett årligt återkommande maratonlopp vid STF Kebnekaise Fjällstation. Start och målgång sker på STF Kebnekaise fjällstation. Banan går runt Kebnekaisemassivet, som utsikt längs banan har man glaciärer, fjällsjöar och oändlig utsikt på fjälltoppar och flera är över 2000 meter höga. Banan är extremt krävande och bjuder på varierad terräng och mycket teknisk löpning. De 43 km och 1300 höjdmetrarna ställer höga krav på deltagarna.

Anna Carlsson springer i mål vid Kebnekaise fjällstation.

16 män och 6 kvinnor ställde upp. Som första dam i loppets historia tog Anna Carlsson hem totalsegern på tiden 4:54:29 före Daniel Dyrander på 5:13:53.

– Väldigt förvånad, men glad totalvinnare. Älskade mixen av snö (ok, inte de gånger den gick upp till midjan..), sten, obanat de första milen och det är ett av de mest tekniska lopp jag sprungit. 43 km är ju lite av en skräckdistans för mig som inte gillar att bli andfådd (därav hellre längre distanser) men förutom tunga ben i uppförsbackarna är jag nöjd med dagen! sammanfattar Anna Carlsson.

Resultat herrar

  1. Daniel Dyrander, 5:13:53
  2. Per Eriksson, 5:21:32
  3. Patrik Mäler, 5:25:29

Resulta, damer

  1. Anna Carlsson, 4:54:29
  2. Hedda Björck, 5:33:00
  3. Åsa Davidsson, 6:53:47

Samtliga resultat

Kolmården Trail Marathon

Vårt mål och syfte är att erbjuda ett arrangemang med den där genuina känslan i familjär och härlig lantlig miljö samt ge alla – elit som motionär, gammal som ung – en möjlighet att uppleva och upptäcka den härliga och unika natur som Kolmården ger!

Kolmården Trail Marathon är en del av KolmårdsRundan, som erbjuder distanser från 2 till 42 km. 66 herrar och 24 damer startade på marathondistansen, 61 respektive 20 kom i mål.

Malin Gibrand vann damklassen. Foto: Kvarsebo IK.

Resultat, herrar

  1. Oskar Lund, IK Vista, 3:27:04
  2. Thibault Duval, Adidas Runners Stockholm, 3:39:22
  3. Henrik Sandén, Länna Löp och CK, 3:43:24

Resultat, damer

  1. Malin Gibrand, FK Studenterna, 4:14:22
  2. Hanna Höckert, 4:21:50
  3. Annica Gustafsson, Länna Löp och CK, 4:30:31

Samtliga resultat

Fastest Known Time på Kungsleden och Bergslagsleden

Förra året satte Emelie Forsberg en uppmärksammad snabbaste-tid på hela Kungsleden, från Abisko till Hemavan. I helgen slog Max Själin den tiden med 7 timmar. Den nya rekordtiden lyder på 4 dygn, 14 timmar och 33 minuter.

Samtidigt sprang Filip Andersson och Leonora Johnson hela Bergslagsleden (280 km) på den snabbaste kända tiden, 75 timmar, 7 minuter och 7 sekunder.

Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar