Ultraaktuellt 9 december 2019

1

En specialbackyard för insamling till Musikhjälpen var helgens ultrabegivenhet i Sverige. Förra helgen arrangerades dessutom två ultratävlingar i Stockholmstrakten, November Ultra Trail Södertörn (NUTS) och Hammarby Alpin Marathon.

Sponsor

ANNONS – LIREMA

Men vi börjar återigen utomlands. I Kapstaden i Sydafrika avslutades årets Ultra-Trail World Tour. På den 100 km långa banan med 4 300 höjdmeter sprang Linus Wirén smart. Många bröt, men Linus avancerade till slut till en 12:e-plats i herrklassen. Tiden 11:49 var fyra timmar längre än vad den nye svenske rekordhållaren på 6-timmars hade sprungit i en enskild tävling tidigare. Johan Lantz kom aldrig till start, efter magproblem natten innan tävlingen.

November Ultra Trail Södertörn (NUTS)

Strax söder om Stockholm arrangerade Nynäshamns Långdistansklubb November Ultra Trail Södertörn (NUTS), ett ultralopp längs den lätt snötäckta Sörmlandsleden från Haninge till Nynäshamn. 

Tättrion. Foto: Thomas Nindjja Gottlind.

Det var den femte upplagan av tävlingen. Första gången var det dock ett socialt evenemang, med gemensam löpning från pendeltågsstationerna Tungelsta, Hemfosa, Segersäng och Ösmo ner till Nynäshamn. Andra året lades den nuvarande ultradistansen till, 55 km från Rudan till Nynäshamn, och det blev tillåtet att springa själv.

Tredje året, 2017, utökades servicen till löparna med nummerlappar och depåer med dryck och energi. Det året sprang Lisa Ring på vad som förmodligen är den snabbaste damtiden hittills.

Men det var först förra året som officiell tidtagning tillkom, då Daniel Nilsson (5:00:36) och Helena Dalivin (6:27) vann på gällande banrekord.

I år erbjöds två distanser, 29 km och 55 km.

Damsegrarinnan Linda Andersson. Foto: Peder Lindqvist.

Av 67 startande på ultradistansen tog sig 56 i mål (10 damer och 46 herrar).

Johan Segerström, Team Anypace Sweden, tog hem segern bland herrarna på tiden 5:40:31, knappt 20 minuter före Adam Persson. Ner till Cameron Westlake på bronsplats skiljde bara ytterligare 1:25.

Herrsegraren på 55km-distansen, Johan Segerström. Foto: David Pyring.

Av damerna sprang Linda Andersson snabbast och vann på 6:40:43, en kvart före en annan Linda, Linda Wiese, med Frida Hedman ytterligare knappt fyra minuter efter.

Samtliga resultat

Hammarby Alpin Marathon

I den beryktade Hammarbybacken i Stockholm höll Stockholm Multisportklubb i trådarna för det 9:e Hammarby Alpin Marathon. Första året, 2010, kallades tävlingen för RBTmaran (vilket betyder Rogers Bergstävling). Föreningen Sömnlös 24H höll i tävlingen fram till 2016. Förra året återuppstod tävlingen i Stockholm Multisportklubbs regi.

Namnet på tävlingen anspelar på Swiss Alpine, den klassiska ultratävlingen i Davos, Schweiz.

Hammarby Alpin Marathon. Foto: Lasse Stenström.

För den längsta distansen, som innebär strax över maratondistansen, måste man springa 22 varv med totalt omkring 1 885 höjdmeter. De kallar det själva för microultra eller Sveriges sannolikt långsammaste marathon.

69 av 79 startande löpare tog sig runt alla de 22 varven för helmaratävlingen (15 damer och 54 herrar). 

Damernas maratonklass vanns av Malin Hjalmarsson, Försvarsmakten på 4:08:13, drygt 4 minuter före swimrunexperten och fjolårssegrarinnan Jenny Ramstedt, XC Sthlm och ytterligare 5 minuter till trean Elin Tengbert.

Damsegrarinnan på den långa distansen, Malin Hjalmarsson.

Av herrarna drog Simon Axelsson, Ärla IF, ifrån efter ett par timmar och vann på 3:20:48, knappt tre minuter före Oscar Andersson. Ner till trean Kasper Westman, Västerås SOK, skiljde ytterligare 17 minuter.

Herrsegraren på maratondistansen, Simon Axelsson, i gult. Foto: Lasse Stenström.

Simon Axelssons tid var bara ett 20-tal sekunder från André Jonssons banrekord från 2014. 2014 var dock varvet något längre, med ytterligare en bestigning.

Samtliga resultat

Musikhjälpen Backyard Ultra Fagersta

I Fagersta anordnade Jens Andersson, Jul- och Midsommarjoggen, en backyard ultra till förmån för Musikhjälpen. Löparna betalade valfri summa till Musikhjälpen.

Flest varv på den tuffa banan sprang Manne Stenström med 13 stycken, efter att Mikael Blomqvist nöjt sig efter det 12:e. 12 deltagare sprang minst ett varv.

Share.

About Author

Instagram: @ultrawestis

1 kommentar

  1. Trevlig läsning.
    Det var roligt att vara starter på Hammarby Alpin Marathon, från att ha arrangerat den tidigare. Lite knäbesvär gjorde att jag inte var med och sprang i år.

Leave A Reply