Ultraaktuellt 9 september 2019

0

Det var inte de stora ultratävlingarnas helg, men likväl en backyard ultra, en 6-timmarstävling, två trailultror och en trailmara. Dessutom ännu ett FKT.

Utblick

Helgen efter UTMB går en annan lång bergsultratävling i Alperna, Ultra Tour Monte Rosa. Med bland annat Matterhorn i blickfånget går den utmanande tävlingen längs den schwezisk-italienska gränsen. Tävlingen startades av Lizzy Hawker, som sprang där som förberedelser inför UTMB.

Som så ofta högt upp i bergen spelade dock vädret spratt i år. Huvuddistansen på 170 km fick avbrytas ungefär halvvägs. Då var Petter Restorp på tredje plats och på väg uppåt. Jonas Buud var en knapp timme efter Petter på nionde plats. Linn Erixon låg på femte plats bland damerna.

Sverige

Ännu ett FKT på Bergslagsleden

Tidigare i sommar har vi skrivit om när först Leonora Johnson och Filip Andersson sprang Bergslagsleden på snabbast kända tid, FKT (Fastest Known Time) och strax därefter Lars Drageryd. I helgen var det dags för ännu en rekordputsning, när Josef Snellman från Kristinehamn sprang den 280 km långa Bergslagsleden på 57 timmar och 44 minuter. 

Josef Snellman på Bergslagsleden.

– Planen för sommaren var egentligen att åka upp till Norrland och springa med en kompis som skulle göra gröna bandet. Han råkade dock ut för en skada så det blev inställt. Och då, som ett brev på posten, kom en notis om Drageryds FKT. Det gjorde att jag fick upp ögonen för bergslagsleden och gjorde faktiskt ett försök tidigare i somras, berättar Josef Snellman.

Men det var under sommarens hetaste vecka och utan support, så det försöket fick han avbryta.

– Jag kände dock att under rätt förhållande och med support skulle det kunna gå att putsa tiden lite, så jag ville göra ett till försök. Och jag kunde inte ha önskat bättre support än den jag fick av Karl Tiselius. Glädje och pepp vid varje etappmål!

Backyard Ultra Gävle

I Gävle arrangerades den första Backyard Ultra Gävle, med 48 anmälda deltagare. WSP:s Gävlekontor brukar årligen anordna ett välgörenhetsevenemang. I år fick de tanken att göra det i lite större skala och i formen av en backyard ultra. Hela evenemangets överskott skänks till Barncancerfonden.

Anton Berglund, 37-åring från Sundsvall som tävlar för Block Race Team, vann på 24 varv, assisterad av Mikael Malmberg, Söderhamns Skärgårds Multisportförening. Mikael klev av efter 23 varv när en tidigare höftskada gjort sig alltmer påmind. Mikael Söderström fick ge sig efter 22 varv, efter att i många varv haft strul med magen.

De tre i topp i Backyard Ultra Gävle, med vinnaren Anton Berglund till höger. Foto: Backyard Ultra Gävle

Av damerna sprang både Kerstin Vinje Björkqvist och Malin Holmgren 17 varv. Trea var Carola Snar på 10 varv. 

Nässjö 6-timmars

För fjärde gången hölls en 6-timmarstävling i Nässjö, med Mattias Sundkvist vid rodret. Tävlingen går på en flack varvbana på 1570 meter runt Ingsbergssjön, med finkornigt grus som underlag.

Starten av Nässjö 6-timmars, med blivande vinnaren i täten, Tomas Gustafsson med nummer 8.

22 deltagare tog sig an uppgiften i år och längst kom Tomas Gustafsson från Kalmar, som med 66,326 km satte nytt tävlingsrekord. Tvåa var Joe Walfridsson på 65,202 km och trea Johan Cardell på 62,302 km. Totalfyra var bästa dam, Erika Frick, som sprang 61,372 km. Tvåa i damklassen var Elin Holmstrand, 58,792 och trea Anna Wilner, 54,457 km.

Samtliga resultat Nässjö 6-timmars 2019

Östgöta Ultra Trail

En ny trailultratävling hade premiär i helgen. Östgöta Ultra Trail är ett utmanande äventyr i vackra och kuperade skogar utanför Kisa, som till största delen följer Östgötaleden. Start och mål var Tolvmannabacken utanför Kisa och banan mätte omkring 55 km.

Inför starten av det första Östgöta Ultra Trail. Foto: Östgöta Ultra Trail.

Av 26 anmälda kom 17 till start och 12 tog sig i mål. Överlägsen vinnare i herrklassen blev Jesper Larsson, Dimmans IF, på 5:07:11. Andraplatsen delades av Johan Dalenius och Martin Börjesson, båda Team Nordic Trail, på 6:02:49. Damklassen vanns av Mia Forsgren på 6:59:01, tvåa var Sara Harrysson, Team Nordic Trail på 8:33:24 och trea Lena Bjerlöw, IK Nocout.se på 8:39:00.

Umeå Trail Ultra

En tävling som har funnits längre är Umeå Trail, som tidigare hette Salomon Trail Tour Umeå. 2013 var det premiär för ultramaran, som då var 48 km. 2015 utökades distansen till 50 km. Efter ett uppehåll för ultradistansen 2017 kom den tillbaka 2018 med ny bansträckning på ca. 50 km i Umeås utkanter. Flera kortare distanser erbjuds också, inklusive barnklasser.

24 deltagare sprang ultradistansen, 19 herrar och 5 damer. På damsidan vann Pernilla Nordlund, TTGU på 5:05:08, före Anna Örmin, Swe, på 5:06:22 och Liselott Jezek, IFK Umeå som trea på 5:58:40. På herrsidan var Mårten Vänn, IKSU Multisport, först på tiden 4:36:53, med Björn Yttergren, IFK Umeå som tvåa på 4:41:05 och Martin Mettävainio, Swe, som trea på 4:58:23.

Samtliga resultat från Umeå Trail 2019

Järvloppet

Järvloppets längsta distans är visserlingen ett maraton, 42 km. Men med omkring 2 100 höjdmeter och mestadels med stigar som underlag kvalificerar loppet i det här sammanhanget. 8 herrar och 4 damer sprang maratondistansen.

Zara Lundgren, Nordanstigs Friidrott, vann inte bara damklassen, utan hela tävlingen, på 4:36:21. Hon var över 40 minuter före andra dam, Sandra Svensk, Edsbyns IF Friidrott som sprang på 5:15:05. Trea var Hanna Gäfvert, Järvsö IF, på 5:25:29.

Herrklassen vanns av Olof Sundström på 4:37:09, 48 sekunder efter Zara Lundgren. Herrtvåa var Jerker Sundin, Delsbo IF, på 4:39:56 och trea Henrik Gustafsson, Hemlingby LK, på 4:40:35.

Samtliga resultat från Järvloppet 2019

Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar