UTMB träning, dag 1

2

Tåstatus: Fortfarande svullen och missfärgad/blå.

Så. Första juni har jag sedan länge satt som startdatum för seriöst UTMB-fokus. Det var dock inte meningen jag skulle gå in i den här fasen med begränsad funktionalitet. Men jag har bestämt att jag skall fokusera på vad jag kan göra, istället för på vad jag inte kan. Jag tror på huvudstrategin att dedikera de kommande månaderna åt starkt målmedveten träning. Så den planen ligger fast.

Träning dag 1

Uppvärmning:
Nike Training Club – Vida Cirklar

Kommentar: Jag har egentligen aldrig använt den här appen, men den har intressanta program som jag helt enkelt är nyfiken på att testa. Rösten var väl inte speciellt inspirerande, men det var rörlighetsövningar och det var huvudsaken.

Huvudpass – tester

 • Plankan
 • Chins
 • Ingemars knäböj
 • Baksida lår flexibilitet

Kommentar: Jag gillar att mäta. Vill gärna ha med MAF-test och något maxtest på löpband uppför också. Men det fungerar inte just nu. Jag har försökt välja tester som både motiverar mig på olika sätt, och är mer eller mindre relevanta i sammanhanget.

Resultat: Plankan i 3 minuter var inte riktigt i nivå med vad jag gjort förut, men bra anledning att aktivera coremuskulaturen igen. 4 stycken chins var klart över förväntan. Det var också resultatet på Ingemars knäböj ”step-down”. Jag gjorde 100 st på varje ben innan vaderna började signalera för krampkänning. Baksida lår flexibilitet är inte mycket att säga om. Icke existerande och ett reellt problemområde jag behöver ta tag i.

Övrig träning
30 min cykel på trainer, varav 20 min 1 min intervaller med ett ben i taget.

Kommentar: Jag har sannerligen ett behov av att röra på mig lite också. Och den här träningsvarianten känns dessutom extremt nyttig.

Dela.

2 kommentarer

 1. Hej!

  Jag planerar nu när jag ska springa mitt första 100 miles och funderar på om det kan ske redan i höst på BRR, eller om jag ska vänta till TEC. Jag springer nästan uteslutande på asfalt och på raksträckor och skulle vilja ha så lätt bana som möjligt, och gärna varvbana så att man kan ha sina grejer på ett ställe och slipper släpa med sig mer än några gels kanske. Tror du BRR skulle kunna passa, eller har du andra förslag?

  Det är ju inte så lång tid kvar till loppet och skulle även vilja ha nåt typ av träningsprogram att följa fram till BRR om jag nu ska springa det. Har du något tips på hur jag ska träna som du vill dela med dig av?

  • Hej Hannes! Kul att du funderar på 100 miles – det är en lagom lång utmaning…! Men att det är lätt kan du fetglömma. ;D Oavsett hur platt bana du hittar. Vare sig BRR eller TEC är några asfaltsbanor. Möjligt att TEC är lite mer stig, men BRR har å andra sidan några backar som märks. Jag är dock själv lite förtjust i BRR (har en speciell personlig relation till det loppet) och jag gillar att det är blandad terräng med långa sträckor som är relativt platta och löpbara. Att sikta på ett lopp med varvbana är helt klart smart, då slipper du i alla fall några logistiska pusselbitar.
   Men vill du ha så lätt bana som möjligt så skall du satsa på tex Personliga Rekordens Tävling eller Bislett. Det går alldeles utmärkt att ha som mål på en 24h tävling att komma 100 miles.
   Vad gäller träningsprogram behöver man inte göra det så komplicerat. Ett träningsprogram för maraton är bra i grunden, sedan kan man minska på intensitetspass och utöka långpassen. Jag brukar ha en tumregel om att det kan vara bra att ha gjort ca 1/3 av sträckan/tiden man siktar på i träningssammanhang. Ett bra tips är förstår att vara med på #ultraintervalchallenge nu den 22 juli. Det blir ett givande långpass…
   För övrigt är det ofta för mycket fokus på den fysiska träningen. Det är oftast inte därför man misslyckas med ett 100 miles lopp, utan det beror snarare på energiproblem eller mental trötthet. Så träna på det.
   Och vad gäller det fysiska så glöm inte att träna tävlingsspecifikt. Skall man springa en mara behöver man träna maratontempo. Och skall du springa 100 miles så behöver du träna ultratempo. Det kan betyda superlångsamma träningspass varvat med promenad, men det är väldigt dumt att låta kroppen vara oförberedd på den rörelsen.
   Lycka till!!!

Lämna en kommentar