Nu är det äntligen dags för Sveriges ultrafestival i Skövde. Det här året är tävlingen som vanligt också värd för riksmästerskapen i 24-timmarslöpning.
I ultrasammanhang finns det tre mästerskapsdiscipliner: ultratrail, 100 km och så 24-timmars. Bland dessa är det bara 100 km som har SM-status. Men för den som verkligen är intresserad av ultraaspekten på löpning, att springa långsamt och komma ofattbart långt, är det 24-timmars som är nyckelgrenen.
Så, vem är bäst? Landslaget till EM 2018 bestod av Anna Grundahl, Sandra Lundqvist, Maria Jansson, Dan Välitalo och Johan Steene. Men ingen(!) av dessa återfinns på startlistan för RM. Uttagen till årets VM är dessutom Ivan Bretan, fjolårets RM-vinnare, men inte heller han springer i Skövde.
Ett elitnamn som dock planerar komma till start är André Rangelind, André satte 2016 svenskt rekord på 6-timmars med 90,2 km, men har numera avslutat sin elitsatsning. André säger själv att han bara är där för att faktiskt genomföra ett 24-timmars någon gång i sitt liv och om han springer 100 miles så har han överpresterat. Vi är dock övertygade om att André kommer komma betydligt längre än 16 mil den här gången, men till pallen bör det inte räcka.
De som kommer till start behöver verkligen inte ursäkta sig för att de har möjlighet att göra upp om medlajerna. Det finns många problem att bemästra i ultra och ett av dem är verkligen att ta sig till start. Och i Sverige finns det numera bara två 24-timmarstävlingar att välja mellan, Skövde Ultrafestival och Personliga Rekordens Tävling (PRT) i december.
Damerna
På damsidan gör Sofia Smedman en väldigt intressant debut. Sofia satsar numera hårt på ultratrail, men har en erfarenhet av alla typer av lopp och har bland annat sprungit imponerande 74 km på 6-timmars. Sofia avslöjade i Pace on Earth podcast att hon varit sugen på att testa länge, och nu när det är på hemmaplan och hon blev tvungen att bryta tävlingen i Spanien så blev det för lägligt för att inte ta chansen.
Kvinnan att slå är dock mycket mer rutinerad i långa tidslopp: Kristina Paltén. Kristina har svenskt rekord på 6-dagars (722 km) och en RM-titel från 2017 (188 km). Men egentligen är hon mest känd för sina äventyr som att springa ensam genom Iran eller hem till Sverige från Turkiet. Vi tror att Kristina kan springa över 20 mil och i så fall blir det tufft för vem som helst att rubba henna.
– Jag är egentligen inte så extremt förberedd, säger Kristina.
– Till exempel är jag långsammare än förr, men jag hoppas kompensera det med erfarenhet. Mitt resultat från 2017 tycker jag att jag borde slå, och jag har lite förhoppningar, sen får vi se om det blir tävlingen eller distansen som blir det mest intressanta i utmaningen.
För Kristina kommer det dessutom handla om familjelöpning, läs mer om hennes tankar på marathon.se.
På damsidan är det annars Anna-Maria Trollsfjord (PB 161 km), Anna Kim-Andersson (22 timmar på Trosa Backyard Ultra och totalsegrare på Avesta Jernverks Varvultra) och Lisa Amundsson (PB 177 km) som vi förväntar oss stabila resultat ifrån, och vi tror hela den här trion kommer klara 100-milesgränsen.
Herrarna
Herrtävlingen kommer garanterat domineras av Martin Scharp. Han står på gränsen till landslaget och sprang 23,3 mil på en tävling i Danmark i våras. Nu är siktet tydligt inställt på drömgränsen 24 mil, vilket också är riktmärket för att bli uttagen till VM (bara 7 svenska herrar har någonsin varit över 240 km).
– Tro det eller ej men jag har ett schema ????. Jag vet inte om det räcker till vinst men jag ska slå mitt personliga rekord. De där 24 milen är lite besvärliga och allt måste klaffa. Det känns tryggt att ha Lotta Thörn som support. Hon kommer att vara viktig.
Utmanarna till Martin är lite svårare att plocka fram.
Oscar Sjölander är ett nytt namn i ultrakretsar som vi misstänker kan uträtta en hel del i det här sammanhanget. I april vann han Aktivitus Trail Race 100 miles och nyligen gjorde han kanske sitt prestationsmässigt bästa lopp på Laugavegar Ultra Marathon när han kom åtta på det 55 km långa bergsmaratonet på Island.
– Det blir 24-timmarsdebut och min ambition är löjligt hög, men också ödmjuk. Det finns en tabell på ultradistans som förutser mitt resultat till lite över 20 mil. Men jag hoppas på att jag är lite oförutsägbar. Så vägen till målet är lite planerad till en början, men jag håller det mer öppet mot slutet för där har jag aldrig varit tidigare.
Men 24-timmar på en 400-metersbana har knäckt lovande ultratrail-löpare förr, så det ska bli spännande att se hur det går för Oscar.
Till andra pallkandidater utnämner vi Staffan Blixt och Mikael Gottberg. Staffan är rutinerad i de här sammanhangen och potentialen är hög. Hans personliga rekord på 225 km är från 2016, men han har länge jagat drömgränsen 240. Får han en fullträff den här gången blir han självklart livsfarlig till och med i guldstriden. Mikael är lite mer en dark horse i sammanhanget och även hans längsta erfarenheter är från 100 miles trail. Men vi vet att han har tränat bra och är i finfin löparform så det är inte alls otroligt att han är med där uppe och tampas.
Det finns fler riktigt pålitliga ultrarävar på startlistan på herrsidan, men om någon annan ska lyckas ta sig till pallen krävs det förmodligen en överprestation samtidigt som flera andra fallerar.
Fast det är ju ultralöpning, så vi kan var säkra på att bli överraskade.
1 kommentar
Pingback: Allt om ultralöpning - ultramarathon.se | Ultrarunning Academy SE