Vilka Altra?

0

Vilka Altra skor skall jag välja? Det är hög tid att testa lite skor igen, och nu är siktet tydligt inne på kungen bland ultralopp: UTMB, så frågan är väldigt konkret. Att jag älskar Altra-skor är ingen hemlighet. Deras smått genialiska kombination av nolldropp, bred tåbox, och dämpning, är något som har varit väldigt viktigt för mig i ultralöpningen. Visst, jag hade väldigt gärna haft fötter och en kropp som klarat av att springa hur länge som helst utan dämpning, men riktigt där är jag inte.

Altra i tält

Dags att ta på Altra Torin 3.0 igen. Ett återkommande tema på 6-dagarsloppet i Grekland.

På mina 6-dagars strapatser har valet varit väldigt enkelt. Torin har funkat finfint i alla modeller. Det är en ganska robust sko, med för mig väldigt mycket dämpning, som har varit guld värd i dessa extraordinära sammanhang. Det har också kommit att bli en riktig vardagsfavorit. Det är helt enkelt skon jag oftast tar på mig då jag skall ta en runda. Om man skall stå ut med sina skor 6 dagar i sträck är det säkert ett jättebra tecken.

Altra på trail

På trail-sidan har jag haft mer problem. Jag var störtkär i gamla Lone Peak 1.5, som ofta fick kritik för att den var för styv, men ute i terrängen var detta aldrig något problem, bara en fördel. Däremot har jag inte blivit lika övertygad över senare uppdateringar av den skon. Jag har också sprungit lite i någon gammal variant av Superior utan att bli överförtjust. Inte helt rätt känsla för mig, och inte det bästa greppet.

När det gäller terrängskor har därför valet allt oftare hamnat på Inov-8 modeller. Visst, greppmässigt har jag provat Icebug som varit helt oslagbara, förutom då kanske av orienteringsskorna med ståldubb från VJ, men när det gäller kombinationen löpkänsla och funktionalitet i terräng så har det engelska fellracing märket oftast tagit hem spelet. Men så var det det där med bred tåbox, och nolldropp, och lite dämpning… När man nu räknar med att vara ute nåt dygn eller två så gör sådana parametrar stor skillnad.

Varvning BRR Lone Peak

Altra Lone Peak 1.5 in action. Här på 100 miles, BRR i Västerås. Skorna är egentligen utslitna för flera år sedan, men jag kan inte sluta springa i dem.

Just nu tittar jag mest på King. Borde väl passa en ultrakung…? 😉 Den sägs dock inte ha så mycket dämpning, men jag tror det är mer relativt andra Altra än relativt sandaler, Fivefingers eller barfotalöpning… Och framförallt har den en Vibram yttersula som kanske gör att greppet är svinbra? Tja, jag måste testa i alla fall.

För rätt sko gör väl att man klarar UTMB?

 

Extralänkar:

Läs gärna Ellens race report från Ultra Trail du Mont Blanc 2016

Kolla in Ginger Runners recension av trailskon Altra King MT, och vad han tycker om kardborreband…

 

Dela.

Lämna en kommentar