Planera tävlingssäsongen
Bli en ultralöpare – planera tävlingssäsongen
Att välja och planera inför sitt första ultralopp, eller faktiskt inför varje tävlingssäsong, kan vara väldigt spännande och inspirerande. Men det är inte lätt att välja rätt, eller veta hur man ska tänka för att lägga upp en bra plan. Det är oftast rimligt att välja en stor utmaning att sikta mot som ligger en bit fram i tiden. Men det innebär inte att man inte ska göra några andra tävlingar på vägen, fast det behöver göras med sunt förnuft och en tydlig strategi.
Först och främst bör man inte ha för många stora viktiga lopp under en säsong, inte ens eliten i långdistans brukar ha mer än 2-3 ”A-lopp”, som vi brukar kalla dem. En enkel klassificering för att kunna hjälpa till med den mentala inställningen till lopp kan vara så här:
- A-lopp – säsongens viktigaste händelse, all träning och förberedelse går ut på att prestera så bra som möjligt. Schemat anpassas för att kroppen ska vara så stark som möjligt på tävlingsdagen och under tävlingen kan man ta ut alla reservkrafter som finns för att klara målet, så efter tävlingen kan det behövas en längre period av återhämtning.
- B-lopp – träningsschemat anpassas i stort sett inte så mycket för dessa lopp, man kanske tar det lite lättare på 1-2 pass innan tävlingen och 1-2 pass efter tävlingen. Men ändå såpass viktigt att om man har en bra dag så är det definitivt läge att testa hur långt krafterna räcker i tävlingssammanhang.
- C-lopp – bara för skoj skull, ingen anpassning i träningsschema och man låter loppet ligga på en relativt låg ansträngningsnivå. Som ett träningspass, eller socialt pass, fast i ett strukturerat sammanhang.
Det finns en hel del frågeställningar att tänka på när man väljer vilka tävlingar man vill göra:
- Varför vill jag göra det här loppet?
- Hur påverkar den här loppet uppbyggnaden till mitt A-lopp?
- Kan jag få önskad ”träningseffekt” på något annat sätt?
Det är helt ok att göra lopp bara för att ens bästa kompis vill ha sällskap, eller vad som helst, men det är bra att vara medveten om varför man väljer som man gör, och i vissa fall är det bättre att fokusera enbart på det man känner att man behöver träna på än att göra en stor tävling bara för sakens skull.
Hur ofta och hur tätt man kan ha mellan tävlingar beror på vilken typ av lopp vi pratar om. C-lopp kan man ha hur många och hur tätt som helst (eftersom det egentligen bara är ett vanligt träningspass).
B-lopp är det rimligt att absolut ha minst 1-2 veckor innan nästa, gärna 3.
A-lopp kanske man helst bör ha 8-12 veckor emellan så att det finns tid både för återhämtning och för att bygga upp för nästa. Och vanligt när det gäller ultra är att man kanske har max 2 st A-lopp under ett år.
Varje tävlingstillfälle är sedan en möjlighet att träna på någon aspekt inför det viktiga A-loppet. Det kan handla om att testa någon mental teknik, energiplan, springa i mörker, vad man mår bra av att äta dan innan, etc etc.
Därför är det extra viktigt att vara noga med att dokumentera vad som händer. Ha gärna en anteckningsbok, eller dagboken, till hands vid tävlingstillfället för att kunna skriva ner så mycket erfarenheter som möjligt i närtid. Här bör man också anteckna hur förberedelserna var, hur utrustningen fungerade, erfarenheter från aktuell energiplan och även vad man kan göra annorlunda till nästa gång.
Det är när saker ställs på sin spets som vi verkligen har tillfälle att lära oss något, och tävlingar med noggranna analyser är ett fantastiskt tillfälle för att bättra på den egna utvecklingen.