Ultraaktuellt 11 november 2019

0

Det svenska utomhusultraåret fick en värdig avslutning i helgen. Linus Wirén slog svenskt och nordiskt ultramaratonrekord på 6-timmars, hemma i Borås. En dryg timme längre sydväst hölls Sätila Trail. Vi nämner i detta Ultraaktuellt även de övriga ultradistanserna på förra helgens Kullamannen.

Sponsorer

Vi börjar utomlands. I Spanien vann Johanna Nilsson Doñana Trail Marathon, en tävling på 70 km med start i Sevilla. Johanna var femma på Ultravasan 90 2018 hade hoppats springa även i år. När hon inte kunde delta såg hon sig om efter ett likvärdigt lopp och fick tips om Doñana. Med tiden 5:54 vann hon överlägset och slog det tidigare banrekordet med en halvtimme.

– Jag trodde aldrig att jag skulle vinna, jag är chockad, säger Johanna.

Borås 6-timmars

I Borås var det deltagarrekord och slutsålt sedan en månad tillbaka. 146 herrar och 97 damer kom till start för att springa i sex timmar på den 1 892 meter långa banan på packad grus runt Byttorpssjön. SOK Knallen var arrangör.

Herrtävlingen

Det skulle inte bara bli rekord i antalet deltagare. Borås-sonen Linus Wirén, som numera tävlar för Hälle IF, lämnade de övriga bakom sig från det första steget. På de första kilometerna låg han i 3:40-tempo, han passerade marathondistansen på 2:42:39 och varvade de många deltagarna gång på gång.

Linus Wirén tog kommandot direkt. Foto: Camilla Nordin.

Efter sex timmar mättes hans resultat till 91 536 meter, vilket därmed var nytt svenskt och nordiskt ultramaratonrekord. Det var 1 336 meter längre än André Rangelinds tidigare rekord från 2016. På 6-timmars noteras inga officiella svenska rekord av Svenska Friidrottsförbundet, däremot för Svenska Friidrottsförbundets kommitté för Ultradistanslöpning (KUL) listor över svenska ultramaratonrekord.

– Det känns fantastiskt bra. Var en dröm att slå på det på hemmaplan, riktigt gott att det gick vägen, säger Linus.

En nöjd Linus Wirén. Foto: Erik Wickström.

Han är den enda i världen någonsin som har gjort två 6-timmarstävlingar över 90 km samma år. Hans resultat är det sjunde bästa i världen genom tiderna och det bästa på sju år. 

– Det var väl lite efter 6-timmars i Nürnberg i våras, där jag ju endast var typ 160 meter från rekordet, som man blev lite extra taggad på det. Och det passade fint att köra Borås 6-timmars på hemmaplan. Fick slita ordentligt, gick ut rätt hårt i början, men lyckades väl hålla uppe det och sedan öka lite på slutet igen, berättar Linus.

Förra året blev hans svensk mästare på 100 km. I år blev han tvåa, men bara strax efter Elov Olsson och på en tid som placerar honom som delad åtta i världen i år.

– Det känns så klart riktigt häftigt och stort att ha tagit rekordet. Men alla de tre loppen är jag väldigt nöjd och glad över.

Efter Linus följde ytterligare två hemmalöpare, som dessutom tävlar för arrangörsklubben SOK Knallen. Anton Wilson slog personligt rekord med 76,86 km, liksom Daniel Assarsjö med 73,56 km. Ytterligare tre tog sig över 70 km.

Damtävlingen

Damtävlingen höll mycket hög klass, med totalt fyra tjejer över 70 km och två strax därunder. Alla de sju främsta slog personliga rekord!

Lina Karlsson och Jennifer Honek höll sällskap i ungefär 46 km, innan Lina drog ifrån. De passerade maran på 3:18:25, vilket var sex minuter före Jessica Svärd. Men från det tillfälle när Jennifer släppte Lina tog Jessica stadigt in omkring 5-10 sekunder per kilometer.

Med cirka 45 minuter kvar att springa passerade Jessica Jennifer. Men Lina Karlsson höll undan och vann på 73,70 km, 220 meter före Jessica Svärd. Jennifer Honek var ytterligare 260 meter bakom som trea.

Hemmalöparen Therese Fredriksson tog sig efter många försök till slut över 70-kilometersgränsen och blev fyra på 70,50 km. Även Sofia Johansson slog personligt rekord med 69,60 km och Beatrice Taavo gjorde sin blott andra ultratävling och blev sexa på 69,03 km.

Resultat Borås 6-timmars

Damer

 1. Lina Karlsson, En av tre, 73,70 km
 2. Jessica Svärd, Sweden Runners, 73,48 km
 3. Jennifer Honek, LSG Karlsruhe, 73,22 km

Herrar

 1. Linus Wirén, Hälle IF, 91,54 km
 2. Anton Wilson, SOK Knallen, 76,86 km
 3. Daniel Assarsjö, SOK Knallen, 73,56 km

Sätila Trail

Sydväst om Borås och sydöst om Göteborg ligger samhället Sätila. Det är basen för OK Rävens arrangemang Sätila Trail, som i år gick fjärde gången. Totalt var det 533 anmälda på de fem distanserna 5 km, 10 km, 22 km, 43 km och 85 km. Det var ett stort antal internationella deltagare, främst från Danmark, men även flera andra länder.

På den långa distansen, Lygnernslingan 85 km, blev det dubbelseger för Umara Sports Club. Johan Olsson vann på 8:01:30, bara två norrmän förra året har sprungit snabbare. En kvart efter kom fjolårstrean Viktor Samuelsson, medan det skiljde ytterligare en halvtimme ner till Mattias Nilsson, Uppsala. 

Johan Olsson. Foto: Sätila Trail.

– Sätila Trail är ett väldigt gemytligt arrangemang med fantastiska funktionärer och god stämning. Banan i sig är rätt tuff, kändes som det väntade en rejäl utmaning bakom varje hörn. I år var det dessutom väldigt blött på stigarna, säger Johan Olsson.

– Jag tänkte öppna i ganska bra tempo för att se hur länge det håller. Det gick bra ända fram till sista 15 km, då det började bli väldigt jobbigt. Men det ska det väl vara på en sådan bana.

57 av 65 herrar tog sig i mål. Sex av deltagarna var från Danmark, tre från Storbritannien, en från Kanada, en från Litauen, en från Frankrike och en från Kroatien.

På damsidan blev det dansk seger genom Louise Marhauer på tiden 10:00:22, bara 2:34 före Antonia Ramböl Bryntesson, Solna. Även på tredje och fjärde plats var det danskt, genom Karin Peters och Pia Sandberg, medan tjeckiskan Anna Søgaard Hanusova blev femma. Av femton deltagande damer var hela sex stycken från Danmark.

Louise Marhauer, till vänster och Antonia Ramböl Bryntesson. Foto: Sätila Trail.

För Louise Marhauer var det den fjärde ultratävlingen, men första gången längre än 60 km.

– Det var en riktigt fin tur runt i det vackra landskapet. Det var superstämning under loppet och det var riktigt trevligt att möta andra danskar. Alla frivilliga gjorde ett jättebra jobb, så att vi löpare kunde ha en fantastisk upplevelse, säger Louise, som är nöjd med sitt eget genomförande.

Resultat Sätila Trail

Damer

 1. Louise Marhauer, Randers RV, Danmark, 10:00:22
 2. Antonia Ramböl Bryntesson, Solna, 10:02:55
 3. Karin Peters, Birkerød, Danmark, 11:01:57

Herrar

 1. Johan Olsson, Umara Sports Club, 8:01:30
 2. Viktor Samuelsson, Umara Sports Club, 8:16:52
 3. Mattias Nilsson, Uppsala, 8:46:31

Samtliga resultat

Kullamannen Sprint Ultra 109 km

Vi har rapporterat ingående om herrarnas och damernas 100 miles under Kullamannen förra helgen. Men det fanns också två andra ultradistanser. Den som skulle heta Crazy 88, med fyra tuffa varv runt Kullaberg, blev ett par veckor före start hastigt och lustigt Sprint Ultra 109 km istället. Skälet var att Länsstyrelsen inte tillät fler löpare i Kullabergs naturreservat än tidigare år.

De som skulle sprungit Crazy 88 fick välja mellan att byta till 100 miles, Sprint Ultra 109 km eller spara sin plats till kommande år. Det gjorde att antalet deltagare inte blev lika många, med 24 startande herrar och 6 damer. Starten gick samtidigt som 100-milesloppet och 13 herrar och 5 damer tog sig hela vägen till målet i Mölle, efter nästan ett helt varv runt Kullaberg.

Överlägsen totalvinnare var Lena Trillelv, som med tiden 11:42:47 pulveriserade allt motstånd och var 2,5 timmar före första kille, Per-Erik Johansson. Lena var positiv till bytet från 88 km på Kullaberg till längre men bara ett varv på Kullaberg.

Lena Trillelv före dam- och herrsegrarna på 100 miles, Sofia Smedman och Magnus Rabe. Foto: Kullamannen.

– Jag hade inte sprungit så långt på elva år och springer mycket på flacken. Så det passade mig bättre att köra längre fast lite lättare och ändå inte bli “snuvad på konfekten”, säger Lena.

Förutom Fjällräven Classic för elva år sedan var detta hennes första enskilda tävling längre än 45 km. Dock var hon tvåa i Tour De Fjällmaraton i juli och det är just fjällmaror hon främst har sprungit. Hon vann dock Ecotrail Stockholm 45K i somras, hennes enda tidigare ultraseger.

– Jag älskar att hålla på länge och nöta! Har gjort Ironman några gånger och då får jag nöta länge. Men vill helst springa och springa och springa, säger Lena, som antyder att vi därmed lär få se henne på fler längre distanser framöver.

För övrigt var även både andra och tredje kvinna snabbare än andra respektive tredje man.

Resultat Kullamannen Sprint Ultra 109 km

Damer

 1. Lena Trillelv, Salomon Running Elit, 11:42:47
 2. Hanna Alfredsson, Edsbyns IF Friidrott, 16:51:37
 3. Ida Johansson, Team Nordic Trail, 17:41:37

Herrar

 1. Per-Erik Johansson, IF Kville, 14:10:08
 2. Maciej Truszczybski, 16:33:30
 3. Tony Rasmusson, Ha bygg, 18:03:19

Samtliga resultat

Kullamannen Dubbeldöden 44 km

Om nu 109 km kallades för Sprint Ultra så kanske två varv på Kullaberg knappt ska kallas för ultra. Men de som har sprungit på berget känner till dess utmaningar och Dubbeldöden gör skäl för sitt namn.

Dubbeldöden hade lockat många elitlöpare, där norrmannen Jo Forseth Indgaard tog en övertygande seger på imponerande 3:32:57. Den norske elitorienteraren vann premiären av Tour De Fjällmaraton i somras. 

Tvåa blev Fredrik Bakkman, distanserad med nästan 14 minuter. 5,5 minuter senare tog Patrik Lindegårdh hand om bronsplatsen. Fredrik vann därmed även premiären av Trailrunning Sweden Store Trailtour.

På damsidan gick segern till Karin Nilsson, Ullevi FK, på tiden 4:21:56. Hon var bara en dryg minut före Maja Falk, Ulricehamns OK. Emy Thorén, Solvikingarna, blev trea på 4:30:25. Pallen blev densamma i Trailrunning Sweden Store Trailtour, även om Karin och Maja slutade på samma antal poäng.

Resultat Kullamannen Dubbeldöden 44 km

Damer

 1. Karin Nilsson, Ullevi FK, 4:21:56
 2. Maja Falk, Ulricehamns OK, 4:23:11
 3. Emy Thorén, Solvikingarna, 4:30:25

Herrar

 1. Jo Forseth Indgaard, Frol IL Orientering, 3:32:57
 2. Fredrik Bakkman, 3:46:35
 3. Patrik Lindegårdh, 3:52:00

Samtliga resultat

Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar