Ultraaktuellt 13 januari 2020

0

Medan två svenskar presterade landslagsresultat inomhus i Grekland gjorde andra upp med lera, regn och blåst när Sandsjöbacka Trail gick tillbaka till rötterna. Här är veckans Ultraaktuellt.

Utblick

Vi börjar utomlands. I Aten pågår den årliga internationella ultramarathonfestivalen, inne på en före detta flygplats. 24-timmarstävlingen avgjordes i helgen, med två svenska landslagslöpare till start, Dan Välitalo och Maria Jansson, med support av landslagsledaren Annika Nilrud.

Passande nog så annonserade Svenska Friidrottsförbundet i fredags de indikativa kvalgränser som gäller för att komma i åtanke för landslaget 2020. För herrar gäller 235 km, för damer 215 km, vilket motsvarar en nivå för att komma topp 20 i årets mästerskap. I år är det EM som gäller, 19-20 september i Verona, Italien.

Dan och Maria, som inte hade något lyckat VM i höstas, gjorde vad som krävdes för att komma över landslagsgränserna. Dan skrapade ihop drygt 236 km, Maria drygt 218 km. Det räckte i båda fallen till en andraplats i tävlingen.

Även om den första uttagningen till EM i 24-timmars inte sker förrän 20 maj sällar sig Dan och Maria till den skara som lär ligga bra till. Under 2019 sprang ytterligare tre män över den indikativa kvalgränsen; Martin Scharp med 247,898 km på PRT i december, Torbjörn Gyllebring med 246,227 km på Bislet i november och Ivan Bretan med 240,976 km i Espoo i februari. Det kan innebära ett ovanligt bra svenskt herrlag i lagtävlingen.

Sandsjöbacka Trail – tillbaka till rötterna

Sandsjöbacka Trail har etablerat sig som den helg som på allvar inleder det svenska ultralöparåret med pompa och ståt. I år var det dock mindre av pompa och ståt, när arrangörsstaben bakom Sandsjöbacka Trail valde att gå tillbaka till rötterna. De ville beskära i det som hade kommit att bli ett myller av flera olika distanser och tripplar.

– Så, vi har funderat mycket och länge på vad som är våra rötter, och har kommit fram till att det handlar om att ta sig från punkt A till punkt B på spännande stigar och fina miljöer i Sydgöteborgs periferi, att uppleva väderskiftningar, ljusskiftningar och humörskiftningar i den västkustska vintern med allt vad det innebär. Och att det handlar om utmaningen inom dig själv, det är du mot naturen, eller med naturen, men oberoende av andras hjälp och inblandning, står det att läsa på Sandsjöbacka Trails hemsida.

Det innebar i praktiken att det i år erbjöds tre distanser, med minimalt med apparat runt omkring i form av energidepåer, banmarkeringar, nummerlappar och prestationspriser. Marathon+ (i praktiken knappt 50  km), 50 miles+ (knappt 90 km) och 100 miles + (ca. 177 km) var de tre distanserna i år. Tävlingsmomentet var också nedtonat och löparna bar inga nummerlappar.

Foto: Ellen Westfelt.

100 miles+

Fascinerande nog var detta redan den andra svenska 100-milestävlingen i år, efter förra helgens the gax urasunti epiphany, också det i första hand en upplevelsetävling. 

100-milestävlingen startade vid Varbergs fästning, med en A-till-B-sträckning upp till Sockerbruket vid Röda Sten i Göteborg. Längs vägen fanns möjlighet att lämna två dropbags och det fanns ytterligare ett par vätskestationer och några platser med möjlighet att fylla på vatten eller handla egen fika. 

I övrigt var löparna lämnade åt sig själva. Navigeringen skulle visa sig bli ytterligare en utmaning som ställde till en hel del problem för flera löpare.

Starten vid Varbergs fästning. Foto: Marcus Kjellberg.

Starten gick kl. 11 på lördagen. Under stora delar av lördagen och natten omhuldades löparna av regn och blåst. Underlaget, som vissa år varit halt och hårt av minusgrader var i år ordentligt lerigt.

Inledningsvis var det en kvintett som tog täten, med norrmannen Stig Helge Westerheim (ultradebut på svensk mark), Varbergsboende kalmariten Rasmus Stenemo (vinnare av Sandsjöbackas ultratrippel 2015, 5:a 2016), Sebastian Andersson (13:e i Sandsjöbackas ultratrippel 2019, 5:a på Aktivitus Trailrace 2018), Jan Cernocky och Björn Persson. Vid omkring 35 km drog norrmannen iväg och han behövde därefter aldrig titta bakåt igen. ‘

Dropbag 1 vid Dranstugan

När solen redan hade gått ner nåddes den första dropbagstationen vid Dranstugan efter 65 km först av Stig Helge. Han hade en ledning med knappt 14 minuter före Rasmus, som hade ytterligare 7 minuter ner till Sebastian, Jan och Mikael Lindstrand som hade anslutit. 

Guidad klunga

Efter Björn Persson kom sedan den klunga som anfördes av Robert Rundqvist, vars uppdrag var att guida löparna fram till Dranstugan, med bland annat de två främsta tjejerna, Anna Ståhlkloo och Josefina Persson och sju killar. Klungan var ungefär en timme efter Sebastian, Jan och Mikael.

Foto: Marcus Kjellberg.

Dropbag 2 i Kungsbacka

Ungefär halvvägs gick Mikael Lindstrand om Rasmus och upp på andra plats. Innan dropbag 2 i Kungsbacka hade även Sebastian passerat Rasmus. Stig Helges till Mikael var nu nästan 50 minuter. 

Efter att Jan Cernocky hade tackat för sig efter ca. 91 km var dessa fyra nu i en särklass. Den minskande klungan närmade sig Björn Persson, trots några felspringningar. Klungan hade i Kungsbacka ca. 1 timme och 50 minuter upp till trean Rasmus.

Svårnavigerat vid Grönabur

Vid Grönabur efter ca. 135 km var navigeringen uppenbarligen svår. Strax före soluppgången tog Mikael Lindstand fel avtagsväg och efter en stunds letande gav han upp. Ett par timmar senare var klungan med de båda tjejerna bara någon halvminut ifrån att komma ikapp Björn Persson (som sedan bröt i Kyrkobyn Dala efter 143 km), när de tog en annan avtagsstig i Grönabur som förde dem rejält fel.

Tillbaka till rötterna, med många stigval. Foto: Marcus Kjellberg.

Segertid på över 27 timmar

Efter 27:17 blev det så norsk seger för Stig Helge Westerheim i premiären av Sandsjäbacka Trail 100 miles +. Sebastian Andersson var ungefär 1 timme och 12 minuter efter som tvåa, med en starkt spurtande Rasmus Stenemo bara fyra minuter ytterligare bakom i mål. 

Stig Helge Westerheim blev den förste segraren på Sandsjöbacka Trail 100 Miles. Foto: Sandsjöbacka Trail.

Martin Anderberg sprang ifrån den klunga som han varit en del av under större delen av loppet och var bara ytterligare sju minuter bakom som fyra i mål. 

Den decimerade klungan bestod i mål av de enda två tjejer som genomförde hela tävlingen, Anna Ståhlkloo och Josefina Persson, tillsammans med Edvard Smith och Mattias Johansson. De kom i mål efter ca. 29:28.

Av 24 startande tog sig 12, varav två tjejer, hela vägen till målet.

Film från 100-milestävlingen av Marcus Kjellberg.

50 miles+

50-milestävlingen startade tidigt på söndagsmorgonen, vid Tjolöholms slott. I Sandsjöbackatermer översattes 50 miles till drygt 85 km, med samma målgång som övriga distanser. 

Starten av 50 miles. Foto: Daniel Theander.

Ca. 8:55 tog de nio milen för Viktor Samuelsson, Umara Sports Club, och Johan Hartelius, som delade en betryggande seger, drygt 40 minuter före Fredrik Uddgren, Lonesome Runners, som hade sin namne, Fredrik Überbacher, Triathlon Väst, ytterligare knappt 20 minuter bakom.

På damsidan blev det ännu en norsk seger, genom Ranveig Hansen, på 12:00. Till tvåan Ellen Westfelt, Pace on Earth, skiljde ungefär en timme och en kvart, medan Jessica Ståhl-Norris var mindre än fem minuter bakom Ellen.

63 löpare kom till start, varav 13 tjejer. 54 tog sig i mål.

Marathon+

Inte oväntad blev det en tajtare kamp på den kortaste distansen, Marathon+ på ca. 50 km (för dem som lyckades navigera rätt hela vägen).

Kullamannenvinnaren Magnus Rabe avslutade starkt och var med tiden 4:42 17 minuter före britten Paul Raistrick, som hade ytterligare fem minuter ner till Patrik G Björkqvist. Bara tre minuter senare kom Fredrik Källström och Daniel Bränholm

Sofia Wackling och Linda Hallberg var snabbast av tjejerna och kom i mål på 5:57, med Maria Wängqvist som trea på 6:28 och Maria Frånlund ytterligare fyra minuter bakom.

Av de 149 deltagarna tog sig 143 i mål.

Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar