Inför SM i 24-timmars 2025

Då var det till slut dags att ta tempen på morgondagens 24-timmarslöpare. Det är alltså dags för VXO Ultrafest med bland annat SM i 24-timmarslöpning. Och som alltid är det hyperintressanta startfält som bäddar för ännu en magisk helg.
Det är fjärde gången som SM i 24-timmars går i Växjö, femte gången totalt sedan det gick från riksmästerskap till svenskt mästerskap. Och varje år har vi fått se dramatiska tävlingar. Svenskt rekord på herrsidan både av Erik Olofsson 2022 och av Tobbe Gyllebring 2023.
Två år i rad har vinnarparet hetat Therese Fredriksson och Tobbe Gyllebring. Kan de lyckas med tredje gången gillt? Kan det blir svenskt rekord igen? Hur många löpare tar sig till VM?
Damfavoriter
Damernas tävling är i vanlig ordning ett getingbo. Men mer så än någonsin förr. Ja, det finns med lite god vilja uppemot åtta löpare som kan ta SM-guld. I ett 24-timmarslopp kan ju vad som helst hända.
Och flera lär inte bara vilja kämpa om SM-medaljer, utan dessutom om en plats i landslaget till VM i Albi, Frankrike, i oktober. Dit har Therese Fredriksson redan förhandsnominerats, liksom Sandra Lundqvist, som denna gången är med som support åt Maria Hed. Den indikativa kvalgränsen är satt till 230 km och det är många med kapacitet just runt den gränsen.
Om vi börjar med de stabila korten. Nämnde Therese Fredriksson, som springer för Borås LK, har egentligen inget att bevisa. Två raka SM-guld och förhandsnominering till sitt andra VM. Men sällan gör hon dåliga lopp. Förra året var hon dessutom totaltvåa i hela tävlingen, imponerande i en SM-tävling, på personbästat 233,4 km.
Hennes landslagskollega i Taipei senast, som också var med på EM i Verona 2022, Louise Kjellson, IF Kville, är ett både tryggt och osäkert kort på samma gång. Den stora frågan är vad hon vill. Att hon kan vet vi, förra året slog hon svenskt 6-dagarsrekord och på PRT 2022 imponerade hon med det som ännu är hennes personbästa, 230,957 km.
Och så de senaste stjärnskotten i den här disciplinen. Linda Wiese, Umara SC och Hanna Bergwall, Hammarby IF, stod för imponerande debuter när de sprang på 224,896 km respektive 222,147 km på PRT i december. Båda toig med sig många lärdomar därifrån, som om det lyckas väl kan nå betydligt längre den här gången. Linda främst med segermeriter från 100-mileslopp som Gax, TEC, Black River Run och Östgöta Ultra Trail och Hanna med sina 56 backyardvarv i lag-VM, längst någonsin av en svensk kvinna.
Sedan har vi tre namn som alltid är med i medaljkamper i sådana här sammanhang. Sara Holmström Ottinge, Umara SC, tog SM-silver 2023 (223,857 km). Har kämpat mot olika krämpor i flera lopp, men när hon får till det kan det bära långt. Jessica Ström, också Umara SC, var SM-fyra 2023 och tog brons förra året (211,533 km). 2023 vann hon PRT på personbästat 212,751 km. Kan hon ta ett kliv till framåt?
Och så comebackande Madeleine Wennberg, ännu en som tävlar för Umara SC. I samma veva som hon försökte kvala till VM i Taipei ådrog hon sig en skada som tog lång tid att komma tillbaka från. PRT 2023 och en tävling i Danmark månaden efter är hennes senaste tävlingar på ultra, innan hon tidigare i år var tillbaka genom seger i Höga Kusten Winter Trail. SM-brons 2023 på 215,099 km, men med ett steg som vittnar om mer.
En väldigt intressant joker är Eleonora Olsmats, ja hon tävlar också för Umara SC. Hon har gjort Supervasan (3x90 km Sälen-Mora-Sälen-Mora på cykel, rullskidor och löpning) och tävlat i Finnkampen och nordiska mästerskapen i gång. Vann Skövde 6-timmars på väldigt starka 74,689 km, var femma på UItravasan 90 förra året och sjua på SM på 100 km. En 25-åring med framtiden för sig. Är framtiden redan här?
Norskan Miriann Andersen och spanjorskan Nicoleta Biculescu Danilov är andra som kan vilja ta sig över 200 km och en bit därtill.
Och sen kommer en hel drös med kvinnor som kan ta sig över 100 miles, en distans som för några år sedan räckte till RM-guld. Några av dem kan gå för svenska åldersrekord. Håll koll på:
- K50: Anna-Maria Trollsfjord, SOK Knallen (PB: 184,371 km, åldersrekord: 188,919 km)
- K55: Ann-Sofie Åhman, Rånäs 4H (PB: 176.119, åldersrekord: 181,843 km)
- K60: Maria Hed, Kristinehamns MSK (PB: K50-rekordet 188.919 från 2016, men 165,713 km förra året, åldersrekord: 188,142 km)
- K65: Lisa Amundsson, Strömstad LK (PB: 180,434 km och 179,229 i februari, åldersrekord: 187,043 km)
Herrfavoriter
I herrtävlingen finns det alltid tre frågor när det är SM. Vem slår svenskt rekord? Vilka kvalar till VM? Och vilka gör upp om de hett eftertraktade SM-medaljerna?
Frågor som är lika aktuella i år. Det räcker med att säga Elov Olsson för att de två tidigare svenska rekordhållarna - som också är på plats - Erik Olofsson och tvåfaldige SM-guldmedaljören Tobbe Gyllebring ska bli nervösa. Mer så om vi lägger till Magnus Rabe i ekvationen också. Även om han tränar backe inför Val d’Aran by UTMB…
Elov Olsson, Ockelbo SK, är en av Sveriges mest diversifierade ultralöpare. Han har varit sjua på VM på 100 km oh i världens största ultratävling Comrades Marathon, har svenskt 100-milesrekord och trea i världen, och har aldrig gjort ett dåligt resultat på 24-timmars. Han har egentligen bara gjort två, PRT 2014 och pandemiloppet Tärnsjö Invitational 2020. Eller okej då, han kom bara 100 miles i ett misslyckat VM 2015 och sprang planerat lika långt under Pace on Earth Invitational under pandemin.
Men nu är det fokus på VM och på vägen dit ett svenskt rekord. 285-290 km är hans A-mål, svenskt rekord som B och den indikativa VM-kvalgränsen på 260 km bara som en fallback. Det lär gå snabbt från början, så spänning lär det vara hela dygnet!
Kanske Magnus Rabe, Umara SC, är den främsta utmanaren? Även om han, till skillnad från Elov, bara springer för att ta sig till VM. Säger han. För han tränar backe inför Val d’Aran by UTMB. Två 24-timmars, båda över 250 km och det senaste med rejäla rhabdoefterdyningar, 256 km på PRT 2021.
Men givetvis finns de vid det här laget välbekanta SM-namnen också med i år. Erik Olofsson, IF Mantra Sport, har en lång rad av avbrutna 24-timmarslopp bakom sig, med sjukdom, rhabdo, värme och yrsel som har hindrat honom. Nu tror han sig ha hittat formeln. För han har ännu aldrig fått ut det han egentligen har i sig. Även om han med 72 meters marginal slog svenskt rekord på 266,587 km 2022. Och med 38 meters marginal tog sig över den indikativa kvalgränsen till VM 2023.
Ja, ni ser. Det blir alltid dramatik runt Erik Olofsson. Mer stabilt är då Tobbe-tåget, Tobbe Gyllebring, Umara SC. Trummar på med många timmars backyardlopp och tung styrka som grund när tid och kropp inte medger stora löpvolymer. Det gav SM-guld och svenskt rekord på 272,086 km 2023 och ännu ett guld i en underlig tävling förra året. Med sikte mot ännu ett internationellt mästerskap, där han ännu inte fått möjlighet att visa sin kapacitet.
Och till VM är det fler som vill! Säg Mikael Gottberg, IF Kville, och du hittar en man som under många år kämpat för att komma underfund med hur man hanterar ett 24-timmarslopp. Bättre tränad än någonsin och med erfarenheter som med ett steg på vägen gav honom SM-brons förra året.
Och säg Bill Öster, Härlövs IF, så hittar du stories om han som drabbades av hjärtproblem uppe i bergen under UTMB och fick hämtas akut med helikopter. Men du hittar också en tidigare motocrossförare som kom in i ultra genom långa FKT-försök och alltmer etablerat sig i den svneska ultratoppen. Med småbarn tillsammans med Lisa Eneroth-Öster och ett helt nytt träningsupplägg, med mindre volym men mer fokus, genom nya coachen Amanda Nilsson, kan det… ja, kanske bära till ännu ett mästerskap? EM 2022 blev misslyckat, som för de flesta svenskar.
Och så en sjunde man med landslagskapacitet! Eller? Det här är ny mark för LK Roslagens Fritjof Fagerlund, tidigare Ultravasanvinnare med fina meriter från VM på 100 km och Comrades, gjorde ett av sina numera få nedslag förra året genom att ta SM-brons och M50-rekord på 100 km. Det blir ett dygn av lärdom, som också kan ge fint resultat.
Ok, sen har vi de där sviterna. Mikael Gottberg: 5-4-3. Tomas Kvapil, Eskilstuna FI: 6-5-4. I de senaste tre SM-tävlingarna. Klarar någon av dem att fortsätta åt rätt håll eller börjar stegen gå tillbaka ett pinnhål i årets tuffa konkurrens? Tomas Kvapil har fyllt 56 och behöver i så fall antagligen också slå Martin Scharps svenska M55-rekord på 225,857 km.
Om nu inte Martin Scharp, IF Malmö Löp, gör det själv! Ja, ni hör. Ännu en tidigare landslagsman, från både gymnastik i yngre år och EM i 24-timmars 2022. Det där M55-rekordet slog han nämligen på PRT i december, när han efter ett par år av strul äntligen fick till det igen med en andraplats efter 36 år yngre Alfons Enell.
Puh. Ska vi nöja oss där? Nej, utropar säkert Kennie Pussinen, UltraUppsala LS (tvåa på PRT 2023, 225,939 km)med flera. Dubble backyard-VM-löparen Rasmus Stenemo, Axa SC, blev trea strax bakom Scharp på PRT (218 km) och har fått ordning på energiplan och siktar mot landslagsgruppen (232 km). Marcus Ringstrand, F&S Norrköping, är ett namn som varnas för. Tvåa i Skövde 6-timmars på 75,1 km, men väntar på 24-timmarsgenombrottet. Umara SC:s Enar Warfvinge kanske? Ja, det går att namedroppa många.
Och så två internationella hopefuls. Dominik Kelsang Erne från Schweiz har tävlat i EM och har personbästa på 241 km från Barcelona i december (9:a på Kullamannen 100 miles 2023). Finske Mikko Sallinen och tävlat i VM, och vill dit igen. PB på 211,9 km.
Följ tävlingen
Liveresultat: https://my.raceresult.com/336114/
Livesändning: i enklare form via https://www.youtube.com/@ultramarathonse