Inför SM på 100 km 2025

SM-helgen i Växjö har blivit en tradition sista helgen i april. I år är det fjärde gången som VXO Ultrafest arrangeras, med SM på i både 24-timmarslöpning och för tredje gången även 100 km. Även utan internationella mästerskap i år kommer det bli starka startfält på 100 km även i år. Vi har gått igenom favoriterna.
Tre av de fyra åren som VXO Ultrafest har arrangerats har det alltså varit dubbla ultra-SM. 2023 gick SM på 100 km i Örebro. Liksom förra året kommer även SM i gång, på de längre distanserna 20 respektive 35 km, vara på samma plats.
Förra året blev det svenskt rekord på 100 km, när Olle Meijer i sin debut på distansen slog Jonas Buuds legendariska rekord och sprang in på 6:20:51. Dessutom kvalade hela dampallen till VM.
Loppet går runt sjön Trummen, med varvning vid ett målområde som delas med 24-timmarslöparna, vars bana går intill. Banan mäter 3,2 km och ska därmed springas knappt 31 gånger. Starten går kl. 8.00 på lördag morgon.
Damfavoriter
Två av de fyra svenska kvinnor som sprang VM i Indien i december kommer tillbaka. De utmanas bland annat av svenska rekordhållerskan, SM-drottningen och en landslags-wannabe.
Som huvudfavoriter i kampen om SM-guldet får ändå fjolårets tvåa och trea, Hanna Aho och Madeleine Lundell, utses.
Multitalangen Hanna Aho, Navåsens FK, debuterade på distansen med starka 7:42:30 när hon tog silver bakom Nikita Steiner förra året. Det följde hon upp med en 21:a-plats i ett kaotiskt och utmanande VM i Bengaluru, Indien. Hon genrepade med att bli tvåa i Österlen Spring Trail, på en tid som var snabbare än hennes eget tidigare banrekord.
Madeleine Lundell, Vänersborgs AIK, fick sitt stora genombrott när hon tog SM-guld på Bro galoppbana 2023, då hon tog sig just under 8 timmar. Förra året sprang hon bara månader efter att hon hade fött barn och tog brons på personbästat 7:47:26, efter att ha kämpat sig tillbaka efter magproblem mitt i loppet. Belöningen blev en VM-plats och en tävling där hon knappt fick i sig vare sig vätska eller energi, men ändå blev 29:a.
Givetvis ska man aldrig räkna bort en trefaldig europamästarinna. 46-åriga Kajsa Berg, Enhörna IF, var länge med i guldkampen på SM 2023, efter att ha gjort tävlingscomeback året innan. 2012 tog hon både VM-silver och EM-guld i samma lopp, i sin debut på 100 km. Året därpå hade hon de två bästa tiderna i världen och tog ännu ett EM-guld. När hon 2015 slog det ännu gällande svenska rekordet, 7:20:48, i Winschoten, Nederländerna, hade hon bara Camille Herron före sig i VM, men tog ett tredje raka EM-guld. Det blev även ett VM 2018 innan tävlingsskorna fick vila i några år.
Kanske kompisen Beatrice Taavos K45-rekord på 7:49:32 från förra året kan vara ett mål?
Och givetvis är SM-drottningen Frida Södermark, Tjalve FIF, på plats igen. Det blir otroligt nog hennes 13:e (!) SM-tävling på 100 km. 1-2-1-2-1-1-1-4-7-3-5-5 är en svårslagen rad. Sjundeplatsen tog hon dessutom bara ett par veckor innan hon födde barn. Hennes tid förra året, 8:09:49, var den bästa hon hade gjort sedan 2017. Personbästat, 7:51:22, satte hon när hon blev 10:a på VM 2016.
Och så har vi Matilda Gend, Ystads IF. Sedan ultradebuten med seger i Borås 6-timmars 2021 har hon sprungit åtta lopp på 100 km. Hon har närmat sig 8-timmarsgränsen. Och i förra årets SM spurtbesegrade hon Frida Södermark efter en väldigt stark avslutning, som slutade på personbästat 8:09:16. Genrepet med Österlen Spring Trail slutade med över en halvtimme snabbare tid än den som hon vann på förra året. Blir det under 8 timmar till slut?
De fem är en tydlig favoritskara, där medaljörerna högst sannolikt återfinns. Men där bakom finns också ett par intressanta åldersrekord att ha koll på. Annika Wellner, Umara SC, fyller 50 i maj och gör således sitt första år i K50. Hon gör också sitt första lopp på 100 km, efter att i Skövde 6-timmars tagit sig över 70 km. 9:31:55 är Kajsa Friströms K50-rekord från 2015, en tid som definivt lär hotas.
Eva Skog Eneroth, Scania Road Runners IF, har dragits in i ultralöpningen av dottern Lisa Eneroth Öster. Hon gör debut på 100 km, även om det bland annat blivit både 12- och 24-timmars tidigare. Det rekord hon kan sikta på är i K60, där Barbro Nilsson 2010 sprang på 11:17:44.
Herrfavoriter
Förra året satte tre svenskar, tillsammans med ett par internationella löpare, upp bra fart från start. Två av svenskarna tog sig inte i mål, men Olle Meijer sprang solo på slutet till nytt svenskt rekord på 6:20:51. Olle är inte med i år, men väl en av dem han kamperade med förra året, 2023 års svenske mästare Anton Gustafsson, Hälle IF.
Under 2022-2024 tog sig Anton i mål i 7 ultralopp, med fem segrar, en andraplats och promenad till mål efter att ha tagit spurtpris i Ultravasan. Andraplatsen var ett SM-silver i hans första trailtävling på ultradistans, vilket han följde upp med SM-guld året därpå. Det är med andra ord allt eller inget som brukar gälla för Anton. Efter att han bröt VM på 100 km i december har han haft en fantastiskt bra träningsperiod, även om en muskelbristning gjorde att det inte blev Österlen Spring Trail, utan istället SM. Det tål att upprepas alltså, det svenska rekordet lyder på 6:20:51.
Men fler kan springa snabbt! Christian Malmström, Team Blekinge LF, var sånär att för tredje gången vinna Österlen Spring Trail nyligen. Han gör sitt första 100-kilometerslopp, efter att förra året haft 7:34 som split i den 24-timmarstävling han senare avbröt. Hans mål är 10x10 km under 40 minuter, vilket i så fall skulle innebära 6:40. I så fall lär en medalj vara garanterad och inte omöjligt av den ädlaste valören.
Ett annat osäkert kort med hög kapacitet är Växjöhoppet Simon Bloss, som tävlar för IFK Växjö. Han har ofta hindrats från start på grund av sjukdom. På PRT i december testade han på distansen, men på en mycket mer svårsprungen inomhusbana. Han bröt efter 80 km. Tar han sig hela vägen denna gången är även han en definitiv medaljkandidat.
Och så har vi Alfons Enell, som gör sitt första SM för IK Akele. Den evigt unge spjuvern har nu hunnit fylla 21 år, även om han sprungit ultra i fyra år. När han äntligen fick till ett bra slutresultat på 24-timmars, när han vann PRT på 243 km, blir det nu 100 km som SM-distans. Han var bara 12 minuter från pallen när han blev femma i Ultravasan i augusti. Ett lopp i paritet kan räcka riktigt långt på SM.
Nämnda kvartett är klara pallfavoriter, även om vi vet att mycket kan hända på 100 km. Då kanske nästa kvartett kan vara med och nosa en bit där bakom.
Björn Martinsson, Vänersborgs AIK, var femma på SM både 2022 och 2023, i det senare på personbästat 7:39. Senare samma år blev han tvåa på 82,462 km i Borås 6-timmars, när Mikael Ekvall slog svenskt ultramaratonrekord.
Conny Svahn, 49-åring som i SM tävlar för AXA SC, vann PRT - Personliga Rekordens Tävling, på 7:46:56 i december. Han följde upp med en överlägsen seger på TEC 50 miles i början av april och är uppenbarligen i gott slag. Han har ett år kvar i M45.
Klivet upp till M50-klassen har precis Fredrik Sigurd däremot tagit. Även om han var tionde löpare i mål blev placeringen fyra på SM förra året. Men segern i Skövde 6-timmars på 75,9 km har gett mersmak. Kan han rentav närma sig det M50-rekord som Fritjof Fagerlund satte med 7:26:51 förra året?
Och så en joker. Exakt vad Emir Halalkic har för ambition med tävlingen vet bara han själv. Att han i sina bästa stunder kan springa riktigt snabbt har han visat många gånger. 11:e-platsen på EM i 24-timmars 2022, efter att ha legat däckad en halvtimme på gräsmattan och sedan varit med och dra fram Aleksandr Sorokin till passering av tidigare världsrekordet, är hans största merit.
Och så ska vi nämna ett intressant namn som har framtiden för sig. Hannes Rapp fyllde 17 i december. Innan dess hann han med fem ultralopp förra året, med en kalasdebut med 112 km i Sala 12-timmars.
Följ tävlingen
Liveresultat: https://my.raceresult.com/336114/
I år blir det dessvärre ingen dedikerad livesändning från 100 km. ultramarathon.se hoppas dock kunna ge någon form av rapportering, så håll utkik.