Börja med ultralöpning

Har du funderat på att börja med ultralöpning? Definitionen är att springa mer än 42 195 meter men att vara ultralöpare är så mycket mer. Här kommer våra bästa tips!

8 tips för att bli en ultralöpare

  1. Sätt upp ett mål
  2. Spring skonsamt
  3. Sov
  4. Minimera stress
  5. Ät för att stärka kroppen
  6. Träna styrka
  7. Ät och spring
  8. Spring längre än 42 195 meter
Att börja med ultralöpning ger hopp.
Att börja med ultralöpning kan innebära att tappa fotfästet ett tag

Motiverar rörelse

Mål i ultralöpning är viktigast för träningen och planeringen.

Målet bör vara mätbart och inom en rimlig tidshorisont. Men att börja med ultralöpning behöver inte handla om att springa 50 km innan årets slut – målet är ett verktyg för att motivera dig för träning så det kan lika gärna vara att kunna logga 100 km under 1 månad på jogg.se – fortsätt att sätta upp mål som sporrar så kommer du nå målet.

Ultralöpning handlar om att komma till start

Skonsamt är nyckeln. För att springa länge är det livsviktigt att kroppen håller ihop. Både när det gäller att få till kontinuerlig träning och i själva ultraloppen. Två trick är att springa med låg puls och hög stegfrekvens. En tumregel när det gäller pulsen är att den inte skall vara högre än 180 – din ålder, stegfrekvensen bör vara cirka 180 steg per minut.

Träning är stress plus återhämtning

Sov. Sömn är grunden för återhämtning och hälsa, så därför också för all träning.

Läs mer om träning för ultralöpning här.

Ultralöpning och stress

Stress är ultralöparens värsta fiende. Och kroppen gör inte skillnad på olika typer av stress, det kan vara från arbetslivet, familjen eller på grund av tuffa intervallpass. Vi vill inte slita på kroppen, var snäll mot din kropp så är den snäll mot dig och kan ta dig med på ultramaraton. Meditation är ett knep som inte bara minskar stress utan också ger många andra tränings- och hälsofördelar.

Mat är hälsa

Mat är hälsa. Vill du bygga ett riktigt stabilt, snyggt och funktionellt hus gäller det att använda högkvalitativt byggmaterial. Detsamma gäller självklart kroppen.

Ultralöpning handlar inte om målet – utan om resan.

Överkapacitet

Styrka. Överkapacitet för att klara påfrestning på ultradistanser.

Att börja med ultralöpning med ett 100 miles lopp

När Johnny Hällneby skulle börja med ultralöpning valde han Black River Run 100 miles (16 mil) som sitt första ultralopp. Det finns såklart kortare alternativ.

Energi för ultralöpning

Ät och spring. Träna på att fylla på med energi under löpning. Träna på att springa direkt efter middagen. Men träna också på att springa på morgonen med tomma energidepåer, detta ökar kroppens förmåga att hålla sig i rörelse även när du går tom på energi.

Det är enkelt att börja med ultralöpning

Spring längre än 42 195 meter. Så. Nu är du ultra.

För en spännande berättelse om hur det kan vara att börja med ultralöpning rekommenderas Johnnys Race Report från Black River Run 2013.

Definitionen på ultralöpning är allt över maratondistansen. Men de flesta är överens om att vara ultralöpare snarare är ett state of mind än ett visst antal meter.


Gå till ultramarathon.se – Ultralöpning med Pace on Earth