Ultraaktuellt 24 september 2019, del 3 - övriga tävlingar
Utöver 100-milesdistansen på Black River Run så var det förstås även fler ultratävlingar i helgen. Dramatik i damernas 50 miles på Black River Run, fulltecknad premiär av Big Shadow Backyard Ultra, 24-timmarstävling genom mossa och obanat i Mossarun och femårsjubileum av Bergslagsleden Ultra.
Big Shadow Backyard Ultra
Team Nordic Trail anordnade i helgen sin första backyard ultra, Big Shadow Backyard Ultra runt Stora Skuggan på norra Djurgården. Loppet var fulltecknat, med 200 deltagare, varav 171 kom till start. Banan går på stigar, elljusspår och grusvägar, med över 80 höjdmeter per varv. Vid varvningen möttes de av ett stort smörgåsbord av energi och mat lagad av loppets egna kockar.
De 30 löpare som klarade av minst 15 varv (100 km) belönades med en extra stor medalj. När ett dygn hade gått återstod fyra löpare: Gunnar Gradmark, Johan Segerström, Henrik Pehrson och Michael Lyngsie. Efter 25 varv och nytt distansrekord kastade Michael Lyngsie in handduken. Ett varv senare var det dags för Johan Segerström, som tidigare aldrig hade sprungit längre än 68 km (Jättelångt 2017).
Kvar var vännerna Henrik Pehrson (som bl.a. sprungit 187,9 km på 24-timmars 2015) och Gunnar Gradmark, som båda tävlar för Team Nordic Trail och är ledare i samma löpargrupp i Ursvik. Under andra halvan av varv 27 satte Gunnar in en långspurt, vilket fick Henrik att tvivla på sin egen vinnarförmåga. Henrik tappade därmed det viktigaste segervapnet i en backyard ultra och någon kilometer in på det 28:e varvet vände han tillbaka. Gunnar avslutade med sitt snabbaste varv, på under 35 minuter.
- Det var första gången jag testade på konceptet backyard ultra. Att få testa det på hemmaplan och i TeamNordicTrails regi med överflödigt bra mat och energi gjorde hela tävlingen till en enda lång upplevelselöpning. Mitt egentliga mål var att lära känna min kropp i ett dygns löpning. Att det blev några extra timmar beror på alla medtävlande och att vinnarskallen tog över när solen gick upp, berättar Gunnar.
Men hans resa var inte oproblematisk. I slutet av det 16:e varvet tog batteriet slut i hans pannlampa. En kilometer in på nästföljande varv, bland rötter och stenar, slocknade lampan, av vad som senare visade sig vara kortslutning.
- Det blir bäcksvart. Jag går sakta men det känns som att blunda på västkustklippor. Månen täcks av skogen och det finns verkligen ingen ljuskälla alls. Till slut kommer det löpare bakom som jag försöker haka på. Jag springer precis framför Anna Odebrant och lyckas på så vis komma förbi passagen. Sen springer vi jämsides ända in till varvning. Där får jag ett fulladdat lumonitebatteri av Daniel Roxvret.
Med 10 mörkertimmar i slutet av september var det timmarna innan gryningen som Gunnar upplevde som tyngst.
- Så varv 21 där lampan var på under de första 15 min blev min vändpunkt. Jag tryckte på i början så jag kom först ut på klipporna vilket gav mig 3 min mer tid över. Jag stannade till vid sjön och tvättade ansiktet med solen precis uppe speglandes på vattenytan. Jag vaknade utan att ha behövt sova innan. Skuttade in på varvning och såg fram emot en ny dag.
I slutet av segervarvet möttes Gunnar, fortfarande med många varv kvar i kroppen, av fru och två av barnen.
- Jag njuter fortfarande av alla varv och kan med lätthet bara sluta ögonen för att återuppleva. Varje sten, kurva, backe och snåriga rötter sitter nämligen kvar på hornhinnan. Blir det samma dragning den 5-7 september nästa år behöver jag ingen pannlampa, skrattar Gunnar.
De 187,6 km som Gunnar sprang var nästan 11 mil längre än EcoTrail 80K, som tidigare var det längsta han hade sprungit. Några ultrameriter som talade för en sådan succé hade han tidigare inte att tala om.
- Jag har väldig respekt för längre distanser och har inte utmanat mina yttre gränser tidigare. Uppenbarligen gillar min kropp just nu tuffare utmaningar. Att ta distansreckord med över 10 mil är ju lite galet, säger Gunnar Gradmark.
Av damerna kom nämnde Anna Odebrant längst med 17 varv. Torbjörn “Tobbe” Gyllebring, som springer Big’s Backyard Ultra om några veckor, testade backyardformen med 22 varv.
- Ambitionen var bara att få ett bra träningspass utan att bli för sliten. Hade initialt tänkt kliva av vid midnatt, efter 15 varv, men mådde så bra då så det fick bli en soluppgång också. Det känns superbra, säger Tobbe.
Resultat Big Shadow Backyard Ultra 2019
- Gunnar Gradmark, 28 varv
- Henrik Pehrson, 27
- Johan Segerström, 26
- Michael Lyngsie, 25
- Tobbe Gyllebring, 22
- Peter Schröder, 20
- Anna Odebrant, 17
- Frank Johan Ahlberg, Daniel Roxvret, Jenny Broman Wegersjö, Carl Skarin, 16
Black River Run 50 Miles
Förutom 100 miles, som vi har skrivit om i två separata inlägg för damerrespektive herrar, fanns det på Black River Run även 50 miles, samt en kortare distans på 20 miles.
Damerna
Damernas 50 miles blev dramatiskt. I 3,5 timme dominerades tävlingen av tre tjejer, Camilla Åbergh, Karolina Biwall Hellman och Helene Pratt, som ut på det tredje 10-milesvarvet alla var inom fyra minuter. Men sedan hände något underligt. Alla tre passerade kontrollen efter 38,1 km, med fyra minuter mellan varandra. Och så bröt plötsligt alla tre, oberoende av varandra och av olika anledningar.
Vid 38 km var Frida Bergström 43 minuter efter då ledande Camilla Åbergh, med Michaela Rönnqvist fyra minuter bakom sig och ytterligare fem ner till Loan Le. Nu var det hastigt och lustigt en ny trekamp i toppen mellan dessa tre.
In till varvningen efter 3 av 5 varv var det Michaela som ledde, men hon tog fem minuters längre paus än Frida, som passerade henne. Vid den sista varvningen hände samma sak, men då var det Loan som passade på att passerade Michaela under hennes långa paus.
De långa depåstoppen till trots, Michaela Rönnqvist var snart åter i ledning och vann till slut på 9:21:54, 5:45 före Loan Le och 59 minuter före en tröttnande Frida Bergström. Frida höll nätt och jämnt undan för Marie Gräsberg, som blev fyra och en verklig finisher, trots klubbnamnet “Almost a finisher”.
Herrarna
Herrarnas 50 miles blev mindra dramatiskt. De tre medaljörerna höll sina placeringar hela tävlingen igenom.
Marcus Nilsson ledde redan vid den första kontrollen efter 5,9 km och höll den ledningen hela vägen in i mål. Trots ett starkt sistavarv nådde han dock inte fram till Kristoffer Sjöbergs banrekord på 6:43:01. Men med tiden 6:48:24 har Marcus nu den tredje snabbaste tiden på Black River Run 50 miles.
På andra plats från första kontrollen och hela vägen in i mål var Fredrik Källström. Han knappade in något på Marcus på det fjärde varvet, men tappade återigen på det sista och slutade 17:27 efter Marcus.
Tre loppet igenom (om än 20 sekunder efter kompisen Daniel Zetterqvist in till första varvningen) var Sebastian Westberg, som slutade trea, knappt 26 minuter efter Marcus.
Resultat Black River Run 50 miles, damer
- Michaela Rönnqvist, Nynäshamns LDK, 9:21:54
- Loan Le, IFK Skövde FIK, 9:27:39
- Frida Bergström, Stockholm, 10:20:46
- Marie Gräsberg, Almost a finisher, 10:22:53
- Ylva Nygren, Lonesome Runners, 10:49:01
- Lotti Harriesson, Högby IF, 11:20:05
Resultat Black River Run 50 miles, herrar
- Marcus Nilsson, Lulekamraterna, 6:48:24
- Fredrik Källström, Malmö Gerillalöpare, 7:05:51
- Sebastian Westberg, Puppy Skyrunners, 7:14:20
- Patrik Alvånger, VXO Ultra, 7:56:10
- Henrik Nordin, Gotland Trail Run, 8:10:36
- Cameron Westlake, Söderby, 8:17:36
Samtliga resultat Black River Run 2019
Mossarun 24-timmars
Efter en enklare första upplaga förra året var det i helgen dags för den första riktiga upplagan av den lite annorlunda tävlingen Mossarun, utanför Älmhult. Utöver distanser på 5, 17 och 34 km fanns det även en 24-timmarstävling i ett annorlunda format. Det är ett gäng vänner med Olaf Szukałowicz i spetsen som står bakom arrangemanget.
Banan mäter 17 km och sträcker sig igenom stundtals oländig, men vacker mossbetäckt smålandsskog med gott om småbackar, där stora delar av varvet går i mer eller mindre obanad terräng. Det fanns en vattendunk för påfyllning halvvägs, annars var det vid varvning som man kunde äta, dricka och fylla på med ny energi. Fem nationaliteter fanns representerade bland de 10 deltagarna i 24-timmarsultran.
Efter varje varv ringde löparna i klockan för att meddela att man hade klarat av ytterligare ett varv. Flest gånger i klockan ringde Axel Salomonsson, som slutförde 7 varv, 119 km.
Video av Kristoffer Jägerstedt:
Resultat Mossarun 24H Ultra, damer
- Tina Skotte, 51K
Resultat Mossarun 24H Ultra, herrar
- Axel Salomonsson, 119K
- Carl Smith, 102K
- Lluc Hevia, 85K
https://www.mossarun.com/results/">Samtliga resultat Mossarun 2019
Bergslagsleden Ultra
2014 var det premiär för Bergslagsleden Ultra, 48 km och 1100 höjdmeter i krävande bergslagsterräng. Det är ett A- till B-lopp med start i Digerberget utanför Nora och mål i Ånnaboda, ett par mil utanför Örebro. Längs vägen bjuds det på två extra upplevelser. Dels en avstickare från leden upp på utkiksplatsen Rusakulan och dels en skidbacke som ska besegras bara 3 km från mål.
Bakom evenemanget står den ideella föreningen Nature Running, som har som mål att få fler människor att komma ut i skogen och upptäcka glädjen och lugnet som finns där. Överskottet skänks vill välgörenhet.
27 damer och 91 herrar tog sig hela sträckan. På damsidan ledde Johanna Gelfgren från första steget och var med tiden 4:18:30 futtiga 18 sekunder från Beata Falks banrekord från förre året. Tvåa kom Petra Hanaeus, 26:39 efter Johanna och med ytterligare fem minuter ner till trean Mia Gyllenberg.
På herrsidan var Simon Karlsson lika övertygande och ledde hela vägen. Med tiden 3:54:07 var han 15:40 före Josef Sandell, som hade knappt fyra minuter till trean Fredrik Gustafsson.
Film från Bergslagsleden Ultra 2019 av HugRunner:
Resultat Bergslagsleden Ultra 2019, damer
- Johanna Gelfgren, 4.18.30
- Petra Hanaeus, IF Start, 4.45.09
- Mia Gyllenberg, OK Thyr, 4.50.25
Resultat Bergslagsleden Ultra 2019, herrar
- Simon Karlsson, Ärla IF, 3.54.07
- Josef Sandell, Almby IK skidor, 4.09.47
- Fredrik Gustafsson, Strängnäs SK, 4.13.28