Ultramarathon.se

Det svenska ultralöpningsåret 2019 - del 1, ultra-trail damer

av Daniel Westergren
13 min läsning
Det svenska ultralöpningsåret 2019 - del 1, ultra-trail damer

I berg och på stigar är den internationella konkurrensen i ultralöpning ännu större än när det gäller backyard och banlopp. Trots det har Sverige haft mycket att vara stolta över de senaste åren, även om det kretsat en del kring enstaka lysande stjärnor som Jonas Buud på herrsidan och Emelie Forsberg som det stora affischnamnet bland damerna. 2019 har inte riktigt haft samma toppar men det saknas verkligen inte fantastiska prestationer att lyfta fram.

Våra allra största stjärnor på senare år har vi haft på damsidan. Den Salomonsponsrade trion Emelie Forsberg, Ida Nilsson och Mimmi Kotka startade Moonvalley tillsammans, för att inspirera människor att leva hållbara, meningsfulla och äventyrliga liv i och i samklang med naturen och våra kroppar och själar.

Men på ultrascenen var 2019 ett mellanår för dem alla tre. Emelie Forsberg fick barn, Mimmi Kotka kämpade sig tillbaka mot toppen efter den misslyckade UTMB-debuten 2018 och Ida Nilsson drog på sig en långvarig skada under sitt första maratonlopp i april, då hon skulle försöka göra en tid som kunde leda till OS.

Ida långtidsskadad

Innan dess hade dock Ida Nilsson hunnit med två ultratävlingar i yppersta världsklass, “off-season”. Seger och totaltvåa i det 235 km långa etapploppet (med omkring 10 000 höjdmeter) The Coastal Challenge Costa Rica i februari och seger, totalfyra och banrekord i Crown King Scramble (50 km) i Flagstaff, Arizona, där för övrigt brorsan David Nilsson tog hem totalsegern. 

Men i sitt första vägmaraton i Hamburg i slutet av april, precis innan den riktiga traillöparsäsongen skulle inledas, drog hon på sig en överbelastningsskada i foten. Återhämtningen visade sig bli lång och plågsam och det blev inga fler löptävlingar under året.

- 2019 fick ett väldigt snabbt och snöpligt slut med en långdragen skada som jag fortfarande inte är hel från. Men innan dess var jag i min bästa form på väldigt länge och det kändes väldigt lätt och bra de få tävlingar jag sprang. Men jag ville för mycket och lyckades inte hålla mig på rätt sida utav vad min kropp klarade av, säger Ida Nilsson.

Genombrott under UTMB-veckan

Under UTMB-veckan i augusti presenterade sig istället två andra svenskor på allvar på den internationella ultrascenen. I det längsta och mest prestigefyllda loppet under veckan, UTMB, visade likaledes Salomonsponsrade Kristin Berglund (som i maj var femma på Transvulcania Ultramarathon) världselit genom att ta en fantastiskt imponerande andraplats. 

- Otroligt att UTMB gick så bra! Mitt livs lopp. Det var helt fantastiskt! Kände mig stark hela vägen och hade inga som helst problem egentligen. Perfekt väder och tokigt bra stämning. Det var helt enkelt min dag, berättar Kristin.

Kristin bor i Österrike och vann redan 2016 Zugspitz Ultratrail. UTMB var hennes första 100-milestävling och längsta enskilda tävling hittills. 2020 blir dock ett rehabår för Kristin... För fem veckor sedan föll hon under en skimotur, med brustet korsband och operation som följd.

- Jag hoppas kunna springa nåt i höst. Vi får se hur det går, säger Kristin.

Lyssna på Kristin i ett poddavsnitt med Pace on Earth från 2018.

Kristins andraplats på UTMB, Idas etapplopp i Costa Rica och Mimmi Kotkas seger på det 65 km långa La 6000D La Course Des Géants i juli var de tre tävlingsprestationer som höll allra högst internationell klass under 2019.

Men på UTMB-veckans näst längsta distans, TDS, genomförde även Anna Carlsson sin första internationella tävling, efter en DNF på Transgrancanaria i februari. Trots stavbrott och problem med pannlampan tog hon sig i mål som fyra.

Sexa kom norsk-svenska Elisabeth Borgersen, som tidigare under sommaren även kommit sexa på Marathon Du Mont-Blanc.

Emelie Forsberg satsade på comeback på CCC, i sin första ultratävling på över ett år, men steg av efter nio timmar (ändå det längsta hon hade sprungit på tävling sedan 2015).

Fler fina internationella insatser

Mimmi Kotka tog sig i år i alla fall i mål på UTMB, på en för henne blygsam 20:e-plats. I oktober visade hon dock att formen på de längre distanserna är på väg tillbaka när hon blev tvåa i Salomon Ultra Pirineu (hon vann även det 54 km långa Compressport UTM i mars). Lyssna på Mimmi Kotka, superstjärna på Mont Blanc och Mimmi Kotkas Diagonale des Fous 2018.

I Ultra Pirineu blev dessutom Stina Höglund sexa. Stina var även tvåa i Ultravasan 90, bakom Alexandra Morozova, och kan betrakta 2019 som ett genombrottsår, även om  hon var sexa i Ultravasan 90 redan 2016.

Ytterligare ett par prestationer strax under internationell nivå bör också nämnas. Malin Ek vann Whistler Alpine Meadows 110 km hemma i Kanada i september och Colette Coumans var trea på Mozart100 och vann Salomon Hammer Trail 50 Miles. Colette vann dessutom Sandsjöbacka Trails ultratippel.

Trail-VM

Även om 44 km i de här snabbfotade sammanhangen knappt är ultra (förvisso med över 2 000 höjdmeter) så behöver vi ju i alla fall nämna fina svenskinsatser på trail-VM i Portugal i juni, där Fanny Borgström blev 12:a och Johanna Bygdell 21:a. Tillsammans med Lisa Ring blev Sverige sexa i lagtävlingen.

Skyrunning

Johanna Åström fick ett rejält genombrott med framstående placeringar i tävlingar i Skyrunner World Series. Den enda av dem som kvalificerar som ultra är Hamperokken Skyrace, en del av Tromsø Skyrace, där hon vann och placerade sig som nia totalt. Hon var även tvåa i Buff Epic Trail (42 km), där Sanna El Kott Helander var sexa.

De bästa insatserna i svenska ultratävlingar

På hemmaplan är det framför allt fyra tävlingar som hade insatser på internationell nivå. Nämnde Anna Carlsson totalvann Swedish Alpine Ultra överlägset på hemmaplan längs Kungsleden (trots felspringning) och hennes 16:52 på TEC 100 miles gav en total fjärdeplats. Lyssna på Anna Carlsson, med fjällen i hjärtat.

Stina Höglund visade som sagt framfötterna genom att bli tvåa efter ryskan Alexandra Morozova på Ultravasan 90Jenny Ramstedt och Frida Södermark var trea och fyra och på femte plats överraskade en intressant nykomling på ultrascenen, Ebba Sigfridsson.

Jennifer Asp tog sig närmare den nivå hon hade under 2016 och 2017, genom sin seger i den första upplagan av Tour De Fjällmaraton under fjällmaratonveckan i Åre och strax därefter vann hon även Buff Fjällmaraton Bydalsfjällen. Tour De Fjällmaraton var visserligen i ultrasammanhang “bara” 91 km och 4 600 höjdmeter totalt, med det avslutande fjällmaratonloppet som den längsta etappen. 

Längre blev det när trailsäsongen avslutades med Kullamannen. 100-milestävlingen var i år närmare 175 km för att få ihop maximala 6 ITRA-poäng. Sofia Smedman (som också vann Ursvik Ultra 75 km) fick till slut (efter bland annat en DNF på Ehunmilak tidigare under året) sitt genombrott på de längre ultradistanserna. Lyssna på Sofia Smedman, en race report från Ehunmilak 2019.

Trots ben som var helt slut på det sista varvet runt Kullaberg höll Sofia undan för Johanna Bygdell. För Johanna var det ändå en delseger att kämpa ner Kullamannen, efter den ödesdigra pinnen genom foten på Härnö Trail hösten 2018. Lyssna på Johanna Bygdell på väg mot världseliten.

Även Lena Trillelv, som bland annat var tvåa i Tour De Fjällmaraton och totaltrea på Ecotrail Stockholm 45K, fick lite av ett genombrott på längre ultradistanser, när hon utan någon som helst konkurrens totalvann den nya distansen på 109 km. I sanna Kullamannenanda kallades den distansen för ultra-sprint, efter att de fyra varven på Kullaberg (Crazy 88) hastigt och lustigt fick byta skepnad när Länsstyrelsen inte godkände så många löpare på berget.

Black River Run 100 Miles skulle Patrizia Strandman bara ha roligt inför Kullamannen. Det slutade med en total tredjeplats på den bästa svenska tiden av en svensk tjej, efter norska Henriette Brynthes banrekord från 2017. I samband med det drog Patrizia dock på sig något i kroppen som tvingade henne till flera månaders löpuppehåll.

Korta ultror

Flera av fjällmaratontävlingarna är distansmässigt på gränsen till ultra. Men de lockar många duktiga traillöpare och Fanny Borgströms banrekord på Kia Fjällmaraton i Åre (precis under 4 timmar, före Anja Tjärdal, Emy Thorén och Malin Starfelt) och Karin Nilssons seger i både Idre Fjällmaraton (strax före Johanna Bygdell) och Kullamannen Dubbeldöden (strax före Maja Falk) höll hög klass.

På Ultravasans 45-kilometersdistans var det tajt i toppen, med Sofia Byhlinder som segrare före Petra Kindlund och Lisa Ring.

Värda att nämna är även Amanda Nilssons seger i sin ultradebut på Blekinge River Trail 50 km. Johanna Nilsson slog för övrigt Stina Höglund med under minuten i Boden Fortress 50 km.

Framtidslöfte

Ett mycket intressant framtidslöfte är Johanna Gelfgren, som under året fyllde 21, en i ultrasammanhang mycket låg ålder. Hon vann Höga Kusten Winter Trail, Jättelångt (för andra året) och Bergslagsleden Ultra och var också näst bästa dam på Swedish Alpine Ultra. Ett par veckor efter Swedish Alpine blev hon tia i det tuffa skyrunningloppet Hamperokken Skyrace, huvudloppet i Kilian Jornets och Emelie Forsbergs skapelse Tromsø Skyrace.

Riksmästerskap i ultra-trail

I det andra riksmästerskapet i ultra-trail, 55 km på Genarps IF Trail (GIFT), tog Lisa Eneroth hem segern före orienteraren Eva Öhlund och Colette Coumans.

Bästa svenska insatser under 2019 på de längre ultradistanserna

Enligt ITRA:s performance index, i https://itra.run/page/455/Our_measuring_tools.html">[SPAN:v1hmpwkmb]</a

https://itra.run/page/269/FAQ_scores_and_Performance_index.html">[SPAN:fb7pfblmd]</a>:

&gt; 750p = Världsklass700 - 749 = Internationell nivå650 - 699 = Nationell nivå575 - 649 = Regional nivå

Tävlingar utomlands

Kristin Berglund, 752p (UTMB)

Mimmi Kotka, 716p (Ultra Pirineu)

Elisabeth Borgersen, 701p (Marathon Du Mont-Blanc)

Anna Carlsson, 680p (TDS)

Stina Höglund, 670p (Ultra Pirineu)

Malin Ek, 655p (Whistler Alpine Meadows)

Colette Coumans, 653p (Mozart 100)

Mervi Heiskanen, 589p (Ultra Pirineu)

Kajsa Holgersson, 583p (Lavaredo)

Anette Jönsson, 580p (Dolomiti Extreme Trail) och Amelie Karlsson, 580p (100 Miles of Istria)

Tävlingar i Sverige

Lena Trillelv, 705p (Kullamannen Sprint Ultra 109K)

Jennifer Asp, 698p (Tour De Fjällmaraton)

Sofia Smedman, 694p (Kullamannen Ultra 100 Miles)

Johanna Bygdell, 684p (Kullamannen Ultra 100 Miles)

Anna Carlsson, 675p (TEC 100 Miles)

Lena Trillelv, 673p (Tour De Fjällmaraton)

Anette Jönsson, 627p (UKA Pain 100K)

Colette Coumans, 623p (Sandsjöbacka Ultra Triple)

Zara Lundgren, 621p (Tour De Fjällmaraton)

Johanna Gelfgren, 619p (Swedish Alpine Ultra 106K)

Patrizia Strandman, 613p (Black River Run 100 Miles)

Sandra Lundqvist, 607p (Kullamannen Ultra 100 Miles)

Eva Öhlund, 598p (Swedish Alpine Ultra 106K)

Elisabeth Borgersen, 577p (Sandsjöbacka Ultra Triple)

Sandra Lundqvist, 576p (Sandsjöbacka Ultra Triple)

Maria Nordfjell, 572p (Kullamannen Ultra 100 Miles)

Ellen Forsberg, 564p (Tour De Fjällmaraton)

Helle Manvik, 560p (Aktivitus Trailrace 100 Miles)

Gunilla Axelsson, 557p (Black River Run 100 Miles)

Bästa svenska insatser i medellånga ultratävlingar

Enligt ITRA:s performance index, i https://itra.run/page/455/Our_measuring_tools.html">[SPAN:vsn5c6bfo]</a

Kristin Berglund, 722p (Transvulcania Ultramarathon)

Stina Höglund, 691p (Ultravasan 90)

Mimmi Kotka, 691p (Compressport UTM)

Jenny Ramstedt, 666p (Ultravasan 90)

Frida Södermark, 653p (Utravasan 90)

Jennifer Asp, 645p (Buff Fjällmaraton Bydalsfjällen)

Ebba Sigfridsson, 642p (Ultravasan 90)

Lina Karlsson, 635p (Ultravasan 90)

Camilla Bloss, 623p (Ultravasan 90) och Amelie Karlsson, 623p (Coastal Trail Series Dorset - Ultra Plus)