Ultramarathon.se

Det svenska ultralöpningsåret 2019 - del 2, ultra-trail herrar

av Daniel Westergren
16 min läsning
Det svenska ultralöpningsåret 2019 - del 2, ultra-trail herrar

I berg och på stigar är den internationella konkurrensen i ultralöpning ännu större än när det gäller backyard och banlopp. Trots det har Sverige haft mycket att vara stolta över de senaste åren, även om det kretsat en del kring enstaka lysande stjärnor som Jonas Buud på herrsidan och Emelie Forsberg som det stora affischnamnet bland damerna. 2019 har inte riktigt haft samma toppar men det saknas verkligen inte fantastiska prestationer att lyfta fram.

Två stjärnor i bergen

På herrsidan har vi två starkt lysande stjärnor på de längsta ultradistanserna, Carl Johan Sörman och Petter Restorp. Carl Johan bor i italienska Toscana, medan Petter kallar franska Chamonix för sitt hem. 

2019, Carl Johan Sörmans blott tredje år som traillöpare, får ses som hans stora genombrottsår som ultralöpare i världseliten, året då han fyllde 43.

- När jag var yngre körde jag en del egen träning, mest för hälsans skull, men även något lopp om året. Men när jag fick barn för 9 år sedan la jag i stort sett löpningen på hyllan, under 5-6 år. Men jag hade en liten försiktig uppstart innan jag drog igång på allvar, berättar Carl Johan.

Han har tävlat otroligt mycket under året och även presterat på toppnivå i de flesta av alla dessa tävlingar. De segrar som sticker ut mest på de längre distanserna är Ultra Trail Lago D’orta i oktober och Trail Del Cinghiale i november. I juni var han även femma i det prestigefyllda La Sportiva Lavaredo Ultra Trail. Dessutom var han sexa i sin längsta ultra hittills, Ultra-Trail Mt. Fuji i Japan i april.

- Resultat som dessa är något som jag kunde drömma om under mina träningspass, men aldrig trodde att jag skulle nå. Nu har det blivit verklighet, och det sätter mer press på mig, på gott och ont, förhoppningsvis mest på gott. Men det är väldigt roligt att få tävla på en hög internationell niv, säger Carl Johan.

Den snabba vägen till toppen har gått snabbt genom hård träning i de toskanska bergen och det frekventa tävlandet har gett en del lärdomar.

- Bland annat att jag bör tävla aningens mindre. Men det finns fortfarande en hel del variabler som jag både behöver slipa och tälja på. Då jag inte är purung tänker jag att det är fullt ös som gäller nu, det finns inte tid till att fega eller ligga och slöa om jag vill se hur långt jag kan gå i ultratrail. 

En 20:e-plats på CCC är för Carl Johans del nästan en parantes (2020 ger han sig på huvuddistansen UTMB). Ännu mer parantes blev hans insats i det första riksmästerskapet i ultra-trail i samband med Genarps IF Trail (GIFT) i juli.

Halvskadad kunde han inte bjuda Julius Strömberg något motstånd på den andra halvan. Julius var för övrigt ett av de nya, intressanta namnen som dök upp på ultrascenen under 2019, med seger i norska ultratrailmästerskapet och en andraplats i Ultrabirken.

Petter Restorp har inte riktigt lika många tävlingar som Carl Johan på meritlistan för 2019 och med prestationer något snäpp under. På Miut - Madeira Island Ultra Trail i april testade han en tanke som han hade haft länge, att trycka på tidigt för att få ett bra resultat.

- Jag tror att det stämmer så länge de andra inte gör bort sig, men det kan man ju inte räkna med. Så jag bestämde mig för att testa. Som mycket annat inom ultralöpning är det en fin balansgång, och när jag sprang om François D'Haene på Madeira fattade jag att jag gjort bort mig, säger Petter.

Han gick ändå i mål på 11:e plats och tog med sig lärdomen hem till Chamonix, där han i juni gjorde vad som troligen är hans bästa lopp i karriären hittills, med en fjärdeplats i Marathon Du Mon-Blanc 90K.

Ett par månader senare låg han tvåa i Ultra Tour Monte Rosa (UTMR), när det snopet fick avbrytas på grund av snöstorm. Året avslutades med Kullamannen 100 miles på "hemmaplan".

- Helt fantastiskt arrangemang på alla sätt. Jag kom tvåa och det kändes rättvist, konstaterar Petter.

Även om 2019 prestationsmässigt var aningen bättre än året innan känner Petter att det skulle kunnat gå ännu bättre.

- Jag kände mig tvungen att testa nya strategier och stötte på en del småproblem. Motivationen var dock alltid på topp och jag kände mig aldrig missnöjd efter en lång dag bland bergen.

Under 2020 får vi för första gången se Carl Johan och Petter flera gånger i samma tävling, i åtminstone tre tävlingar i Ultra-Trail World Tour. De möttes redan i Hongkong 100 och framöver väntar Lavaredo Ultra Trail 25 juni och UTMB 28 augusti. Carl Johan får vi även se i Sverige, i det nya Fjällmaraton 100K 1 augusti.

Världsresultat av okänd svensk i Australien

Faktum är att av de elva bästa svenska prestationerna på de längre ultradistanserna står Carl Johan Sörman för sex och Petter Restorp för fyra. Den enda ytterligare svensk som kan konkurrera med dessa båda herrar är någon som för de flesta svenskar säkert är tämligen okänd. Morgan Lindqvist, som bor i Australien, var i maj trea på 100 km-distansen under trailfestivalen Ultra-Trail Australia, i den vackra världsarvsnationalparken Blue Mountains. Ultra-Trail Australia 100 är ett av loppen i Ultra-Trail World Tour.

- Jag har bott i Sydney i över tio år och började löpa för några år sedan. Jag har tävlat i Europa när jag har varit hemma på semester men det har inte varit så seriöst, för kort tid för mig med återhämtning och nytt träningsblock efter Ultra-Trail Australia, så det var mest för upplevelsen att springa i Alperna, berättar Morgan, som vi bland annat får se tävla i Ultra-Trail Mt. Fuji i april.

Fler världsresultat på kortare distanser

Går vi ner något i distans hittar vi ytterligare en svensk i världsklass, nämligen Petter Engdahl. Den längsta tävlingen han sprang under 2019 var Transvulcania Ultramarathon i maj där han blev trea, en tävling som också ingick i Skyrunning World Series. Johan Lantz var månaden innan åtta i Penyagolosa Trails MiM i Spanien, ett lopp som ingick i Ultra-Trail World Tour.

Ytterligare svenska insatser internationellt

Några ytterligare svenska insatser i tävlingar utomlands som är värda att lyfta fram är Patrik Verme som var 23:a på UTMB TDS, polsk-svenske Michal Frankowski som var 20:e på Marathon Du Mont-Blanc 90 km. samt två andraplatser genom Dennis Källerteg i Whistler Alpine Meadows 100 miles i Kanada och Simon Karlsson i spanska 3-dagarsetapploppet Trencarim Pauls 7000. 

Skyrunning

Petter Engdahl är tillsammans med Sebastian Ljungdahl och André Jonsson Sveriges tre bästa herrar i skyrunning. Sebastian lyckades dock bäst på de kortare tävlingarna, men André Jonsson, som var tillbaka från skada och även vann Kia Fjällmaraton i Åre, kom bland annat kom åtta i Pirin Ultra, 68 km. I Hamperokken Skyrace, en del av Tromsö Skyrace, placerade sig Fredrik Eliasson som sjua.

Ultravasan med Ockelbomaffian

På svensk mark var det framför allt Ockelbomaffians insatser under Ultravasan 90 som höll internationell nivå. Deras vänskap med självaste http://www.paceonearth.se/podcast/126-jim-walmsley-and-ultravasan">[SPAN:l716r76s9]</a> hade lockat den av många betraktad som världens bäste ultralöpare till Dalarna. Walmsley lyckades inte slå Jonas Buuds otroliga banrekord från 2015, även om det bara fattades två minuter. Men där bakom placerade sig Ockelbo SK som tvåa, fyra och femma. Bäst gick det för Joacim Lantz, med storebror Johan 10 minuter efter och Elov Olsson strax bakom honom.

2018 års Ultravasanvinnare Fritjof Fagerlund sprang in som sjua 2019, nästan helt utan löpträning sedan en överansträngningsskada i hälsenan efter en 25:e-plats på Comrades Marathon två månader tidigare.

Premiär av Tour De Fjällmaraton

Linus Wirén, som tog ytterligare ett stort kliv mot yppersta internationell klass under 2019, var sexa på Ultravasan och var bäste svensk i premiärupplagan av etapploppet under fjällmaratonveckan i Åre, Tour De Fjällmaraton (efter norrmannen Jo Forseth Indgaard), före Elov Olsson, Jesper Lundberg och Patrik Lindegård. Linus avslutade säsongen med en 12:e-plats i Ultra-Trail Cape Town i Sydafrika, avslutningen på Ultra-Trail World Tour.

På själva Kia Fjällmaraton Årefjällen, det största av alla fjällmaratonloppen, drog alltså André Jonsson det längsta strået, före bröderna Joacim och Johan Lantz. Patrik Wikström, som senare försökte knäcka Jim Walmsley till första spurtpriset på Ultravasan, blev fjärde svensk och femma totalt, följd av Johan Arnqvist, Ludvig Werkmäster och Isak Eriksson.

Buud kan än

Jonas Buud visade att takterna sitter i ännu. Även om han inte längre satsar på yppersta elitnivå är det få i Sverige som rår på honom fortfarande. På High Coast Ultra, som i år hade vänt banan, var han överlägsen och en 12:e-plats på Ultravasan gjorde honom ändå till sjunde svensk (Daniel Nilsson var nia och sjätte svensk). När Ultra Tour Monte Rosa fick avbrytas på grund av snöstorm låg den normalt starke avslutaren Buud på 10:e plats.

Rabe och Pokorny starkast på 100 miles

I Sveriges tuffaste 100-milestävling, Kullamannen 100 miles, var Petter Restorp alltså tillbaka i Sverige efter segern 2018. Men i år fick han se sig besegrad av Magnus Rabe (som i slutet av sommaren hade varit tvåa, men bäste svensk, i Icebug Xperience Ultra), efter en rafflande avslutning där Magnus passerade Petter i den sista varvningen i Mölle. 

Sebastian Pokorny prövade sina vingar på 100 miles för första gången och vann TEC 100 Miles övertygande (före Christian Malmström, som också var fyra på Kullamannen, och Stellan Fries), trots att han föll igenom rejält de sista timmarna. Dessförinnan vann han också Ursvik Ultra för tredje året i rad och även Sandsjöbackas Ultratrippel.

Även om konkurrensen inte var lika hög i alla de sju (!) svenska 100-milestävlingarna 2019 förtjänar Gustaf Sjösvärds segrar i båda de andra tävlingarna som ingår i The Swedish 100 Miles Challenge, the gax 100 miles och Black River Run, omnämnande.

18-årigt ultralöfte

En ultradebut med besked gjorde blott 18-årige Axel Svärdhagen som vann UKA Pain 100K (knappt före Tomas Andersson). Det var Axels första riktiga ultra, även om han hade sprungit 12 varv på Älvdalen Backyard Ultra tidigare under sommaren. Axel har löpningen i familjen och kommer bli högintressant att följa de kommande åren.

Korta ultror

Moralöparen Fredrik Eriksson vann för första gången Ultravasan 45 och besegrade en annan hemmalöpare, tvåfaldige Ultravasan45-vinnaren Roman Ryapolov. Roman vann för övrigt envarvsdistansen av UKA Pain (50 km). I Idre Fjällmaraton tog Robbin Kantarp en stark seger, medan André Vollan Johansson vann Buff Fjällmaraton Bydalsfjällen.

Tar vi oss längre söderut fick Carl Johan Sörman ge upp under Bjäre Trailrun 51K på grund av förkylning och lämnade fältet öppet för längdskidåkaren Erik Wickström, som gjorde en stark insats och var den förste att gå under 5 timmar i tävlingen.

Bästa svenska insatser under 2019 på de längre ultradistanserna

&gt; 875p = Världsklass825 - 874 = Internationell nivå775 - 824 = Nationell nivå700 - 774 = Regional nivå

Tävlingar utomlands

Carl Johan Sörman, 873 (Trail Del Cinghiale)

Petter Restorp, 859p (Marathon Du Mont-Blanc)

Carl Johan Sörman, 855p (La Sportiva Lavaredo Ultra Trail)

Morgan Lindqvist. 846p (Ultra-Trail Australia)

Carl Johan Sörman. 841p (Tartufo Trail Running)

Petter Restorp, 823p (Miut - Madeira Island Ultra Trail)

Carl Johan Sörman, 809p (Ultra-Trail Mt. Fuji UTMF)

Carl Johan Sörman, 809p (UTMB CCC)

Petter Restorp, 805p (Gran Trail Courmayeur)

Petter Restorp, 783p (Grossglockner Ultra-Trail)

Patrik Verme, 762p (UTMB TDS)

Dennis Källerteg, 759 (Whistler Alpine Meadows 100M)

Michal Frankowski, 755p (Marathon Du Mont-Blanc)

Simon Karlsson, 753p (Trencacims Pauls)

Johan Ställberg, 736p (Trail Verbier St Bernard - X-Traversée)

Markus Living, 733p (Festival Des Templiers - Endurance Trail)

Jonas Buud, 732p (Ultra Tour Monte Rosa)

Michal Frankowski, 728p (Lower Silesian Mountain Runs Festival)

Linus Wirén, 726p (Ultra-Trail Cape Town)

Clarens Olsson, 726p (Lakes In A Day - 50 Mile)

André Vollan Johansson, 717p (Salomon Ultra Pirineu)

Michal Frankowski, 701p (Kinetik Maxiracesicily Etna Trail)

Jonas Johansson, 699p (Angeles Crest 100 Mile Endurance Run)

Karl-Fredrik Andersson, 699p (Ehunmilak Ultra-Trail)

Lars Hedlund, 694p (Eiger Ultra-Trail)

Tävlingar i Sverige

  1. Linus Wirén, 814p (Tour De Fjällmaraton)

Elov Olsson, 805p (Tour De Fjällmaraton)

Magnus Rabe, 799p (Kullamannen Ultra 100 Miles)

Jesper Lundberg, 786 p (Tour De Fjällmaraton)

Jonas Buud, 774p (High Coast Ultra 130K)

Petter Restorp, 767p (Kullamannen Ultra 100 Miles)

Patrik Lindegård, 752p (Tour De Fjällmaraton)

Sebastian Pokorny, 749p (TEC 100 Miles)

Edvin Gundberg, 741p (Tour De Fjällmaraton)

Daniel Fagerlund, 734p (Tour De Fjällmaraton)

Axel Svärdhagen, 734p (UKA Pain 100K)

Tomas Andersson, 732p (UKA Pain 100K)

Sami Vaihoja, 730p (Tour De Fjällmaraton)

Sebastian Pokorny, 725p (Tour De Fjällmaraton)

Johan OIsson, 722p (Tour De Fjällmaraton)

Karl-Fredrik Andersson, 720p (UKA Pain 100K)

Christian Malmström, 718p (TEC 100 Miles)

Stellan Fries, 714p (TEC 100 Miles)

Magnus Linde, 705p (Kullamannen Ultra 100 Miles)

Sebastian Pokorny, 703p (Sandsjöbacka Ultra Triple)

Magnus Sellberg, 700p (Tour De Fjällmaraton)

Stefan Ehrin, 692p (Tour De Fjällmaraton)

Anders Boström, 682p (Tour De Fjällmaraton)

Björn Hänninen, 678 p (Tour De Fjällmaraton)

Robie Islam, 673 p (Tour De Fjällmaraton)

Gustaf Sjösvärd, 671 p (Black River Run 100 Miles)

Roger Kjellsson, 670 p (TEC 100 Miles)

Erik Eng, 669 p (High Coast Ultra 130K)

Tomas Nordlöf, 669 p (High Coast Ultra 130K)

Jonas Brantvall, 664 p (TEC 100 Miles)

Bästa svenska insatser i medellånga ultratävlingar

Enligt ITRA:s performance index, i&nbsp;https://itra.run/page/455/Our_measuring_tools.html">[SPAN:9y59wga9b]</a

Joacim Lantz, 867p (Ultravasan90)

Johan Lantz, 844p (Ultravasan90)

Elov Olsson, 839p (Ultravasan90)

Johan Lantz, 836p (Penyagolosa Trails Hg - Mim)

Carl Johan Sörman, 830p (Chianti Trail Ultra)

Linus Wirén, 822p (Ultravasan90)

Carl Johan Sörman, 822p (Ultraktrail)

Carl Johan Sörman, 813p (Elba Trail)

Fritjof Fagerlund, 811p (Ultravasan90)

Carl Johan Sörman, 807p (Montanaro Trail - Gara Lunga)

André Jonsson, 801p (Pirin Ultra)

Erik Wickström, 780p (Bjäre Trailrun 51K)

Robbin Kantarp, 775p (2XU Idre Fjälllmaraton 45K)

Daniel Nilsson, 772p (Ultravasan90)

Roman Ryapolov, 769p (UKA Pain 50K)

Jonas Buud, 760p (Ultravasan90)

Sebastian Pokorny, 759p (Ursvik Ultra 75K)

André Vollan Johansson, 75p (Buff Fjällmaraton Bydalsfjällen 50K)

Johan Olsson, 749p (Ultravasan90)