Inför SM på 100 km

0

Det blir ovanligt tufft om topplaceringarna när SM på 100 km avgörs i Halmstad på söndag. På damsidan kommer flera av de allra bästa så på startlinjen och på herrsidan har toppbredden aldrig varit större. Dock har 100-kilometerstävlingar fortsatt svårt att locka ett stort antal deltagare.

Det är 12:e gången som det ordnas nationellt mästerskap på 100 km i Sverige. De tre första åren, 2008-2010, var det riksmästerskap. 2011, då tävlingen gick i Tibro, var första året med status av svenskt mästerskap. Då gjorde marathonlegendaren Anders Szalkai ultradebut och efter en för honom oväntat tuff resa tog han ändå hem herrsegern på 7:44. 

Även i år är det flera snabba marathonlöpare som prövar lyckan på den distans som är lite av ultralöpningens paradgren. Det första världsmästerskapet i IAU:s regi anordnades på just 100 km 1987. Det första 100-kilometersloppet i Sverige, Lejonbragden, gick i Lund 1984 och i princip var en årlig 100-kilometerstävling den enda ultratävling man kunde springa i Sverige fram till millenniumskiftet. Det var också 100 km som gällde när de första svenskarna i modern tid begav sig utomlands för att springa längre än marathon på 1970-talet.

Med tanke på historien är det kanske lite underligt att 100-kilometerstävlingar på landsväg och bana numera har svårt att locka en större bredd. Inte sedan Stockholm Ultra 2015 har fler än 100 personer deltagit i en 100-kilometerstävling, samtidigt som intresset för andra typer av ultratävlingar har exploderat.

I år står IFK Halmstad som SM-arrangör, med Mattias Bramstång som tävlingsledare. Banan går runt löparbanan på Sannarps IP och runt en intilliggande fotbollsplan, ett varv på 975 meter. Det innebär 102 varv, med start kl. 8:00. Startlistan visar i skrivande stund 75 deltagare, men ett 15-tal av dem har aviserat att de inte kommer till start på söndag.

– Vi vill till varje pris erbjuda ett mästerskap som är värt namnet. På söndag ska vi visa att man kan göra en bra tävling med hårda restriktioner (de nya restriktionerna gäller inte loppet som är godkänt av polisen på tidigare beslutsgrunder). Det är min skyldighet att erbjuda en tävling med god kvalitet, fri från fusk och med ett rättvist bemötande gentemot de tävlande. Tillsammans kan deltagare, funktionärer och supporters göra detta till en höjdpunkt i livet, säger tävlingsledaren Mattias Bramstång, som för 15 år sedan var med och bildade Kommittén för svensk ultradistanslöpning (KUL).

Damerna

Startfältet på damsidan är sett till toppbredden troligen det starkaste någonsin. Kajsa Bergs mästerskapsrekord på 7:40:49 från 2013 är förstås en väldigt svårslagen tid. Men det är inte alls omöjligt att vi får se hela pallen gå under 8 timmar, vilket aldrig har hänt tidigare.

Troligen gör fyra löpare upp om de tre medaljerna, men med fler som säkert inte vill ge upp den kampen på förhand. 

Lisa Ring, IK NocOut.se, vann SM 2019 på 7:58 och har sedan dess samlat på sig betydligt mer ultraerfarenhet. Bland annat har hon slagit två världsrekord på 6-timmars på löpband och sprungit på alla Östgötaledens slingrande stigar. Men som alltid är det annat än tid och placering som är hennes fokus.

– Jag ska springa med mitt leende och följa hjärtat. Det finns en tävling i livet, tävlingen med mig själv, säger Lisa.

Lisa blev slagen i Ultravasan45 2019 av det årets segrare Sofia Byhlinder, IFK Mora. 100 km är dubbelt så långt som hon har sprungit på tävling tidigare. För ett par veckor sedan testade hon formen genom en övertygande seger i Öland Ultra. Men uppladdningen har inte varit idealisk.

– Det känns barnsommarsemesterkaotiskt. Träning och småbarnskaos fungerar inte jättebra egentligen. Tävling och småbarnskaos fungerar egentligen inte alls. Känslan under midsommar har varit bra. Nu känner jag mig, som vanligt inför tävling mest trött, otränad, tjock och dessutom föräldrastressad, säger Sofia, som lär ha lika bråttom när hon väl står där med nummerlapp.

En väldigt intressant start gör 46-åriga veteranen Petra Skiöld Alricsson, som tävlar för Härlövs IF. Efter sin comeback 2018 har hon vunnit de tre 6-timmarstävlingar hon ställt upp i och förbättrat sitt tidigare personbästa varje gång, till de 78,456 km hon gjorde i Barcelona för drygt 1,5 år sedan. När hon nu återigen springer 100 km gör hon det med Linus Wirén som coach och hon är kanske starkare än någonsin.

– Jag ser fram emot detta, det skall bli roligt att äntligen få vara med igen. Jag hoppas att får springa med lätta steg och med glädje. Hur snabbt jag kommer att ta mig dessa 100 km återstår att se. Jag är så redo jag kan vara på alla plan! säger Petra.

Ännu en av Linus Wiréns adepter med höga ambitioner är Jessica Svärd, Hälle IF. Hon har gått från klarhet till klarhet det senaste året och kvalificerade sig bland annat till landslaget till det VM i 24-timmars som nu har ställts in. I april var hon inte långt från det svenska 6-timmarsrekordet när hon sprang 79,225 km i sin nya klubbs egen tävling. Men på 100 km har hon ännu inte fått ut det hon kan.

– Har aldrig vart så lugn inför ett lopp som jag är nu, vet inte om det är bra eller dåligt. Jag kommer vara hård med att inte gå ut för hårt och försöka hålla jämn fart, säger Jessica som hoppas kunna persa med en timme (nuvarande personliga rekordet från 2017 är 8:58).

Men det är inte säkert att de fyra favoriterna blir ensamma i medaljkampen. Ytterligare en kvartett och en duo bör nämnas med respekt. 

Lina Karlsson, En av tre Running Club, var knappt 2 km efter Jessica i Hälles 6-timmarstävling, men med en oerhört stark avslutande timme. SM-medalj har hon redan, hon var trea när det senast var mästerskap 2019, på det personliga rekordet 8:34. Efter det tog hon steget upp till 12-timmars och var nära totalseger i PRT 2019. Förra året sprang hon dessutom hela den 36 mil långa Bohusleden på 3 dygn och knappt 16 timmar.

– Det känns som att det kan gå lite hur som helst. Har inte haft bästa känslan i benen den senaste tiden. Laddar och hoppas att den ska infinna sig, så jag kan få ut det jag vill, säger Lina.

Osäker på hur snabbt det kan gå är även debutanten på sträckan, Jessica Ståhl Norris, TeamFikaRunningClub. Klubbnamnet till trots så ägnar sig inte Jessica enbart åt ultradistanser av en längd där fikapauserna blir betydande, även om det blev en fjärdeplats i Kullamannens “icke-tävling” Dark Trail 100 miles i höstas. Efter det har hon ökat på sitt distansrekord till 220 km och sprungit 100 miles på löpband. Hon blir en joker i sammanhanget.

– Jag vet ju att det är väldigt duktiga tjejer med som har mycket erfarenhet på detta underlag. Jag är ju mer en traillöpare. Men jag kommer ge allt, det blir intresant och kul att pusha farten! Vem vet… säger Jessica.

2019 var Nikita Steiner bästa svenska i Berlin Marathon, med 2:53:56. Redan som 22-åring var hon 13:e i Ultravasan90 2016. Nu blir det distansrekord på tävling, men hon tog sig igenom hela Bruksleden 100 miles förra sommaren.

– Detta är det längsta jag har sprungit i tävlingssammanhang, så jag tänkte först och främst fokusera på att försöka ta mig i mål, säger Nikita.

Anmärkningsvärt är att tre generationer Steiner står på startlinjen, med såväl Nikitas mamma Jenni som morfar Uno (startfältets äldste deltagare).

Och som det inte vore nog med snabbfotade tjejer får ingen mindre än Sofia Smedman, Billingen X-trail Sports Club, avrunda den utmanande kvartetten. Att hon kan springa både snabbt och långt har hon visat bland annat genom en vinst och total fjärdeplats i Kullamannen 100 miles 2019 och en fjärdeplats i Ultravasan90 redan 2016. Men hon har haft lite bekymmer med vad som förmodades vara en stressfraktur i smalbenet.

– Jag blev strikt beordrad att inte springa, men det försvann. Jag har inga ambitioner alls för söndag faktiskt. Behöver bara komma igång och tävla lite. Så det blir lite uppvärmning för det som kommer längre fram, säger Sofia.

Och givetvis, inget SM på 100 km utan Frida Södermark! Den 42-åriga SM-drottningen är gravid i 39:e veckan. Men även med en “fripassagerare” i magen har benen visat sig kunna springa både långt och fort.

–  Jag tror jag har svårt att springa långsammare än 9 timmar. Men vill absolut inte sätta någon press på mig, och under 10 timmar är någon typ av garanti. Säkert något slags världsrekord också. Men kroppen och fripassageraren får bestämma om detta är en bra idé och det är mitt rättesnöre under söndagen, säger den femfaldiga svenska mästarinnan.

Ytterligare nio kvinnor är anmälda i skrivande stund.

Herrarna

Herrsidan har dessvärre drabbats av flera stjärnavhopp. Jonas Buud tyckte varvet är för kort, Linus Wirén är inte tillbaka där han vill vara efter skada, Sebastian Pokorny satsar på SM på 24-timmars, Fritjof Fagerlund kommer inte till start och Simon Bloss har haft en sjukdoms- och skadedrabbad vår. Likväl har det aldrig tidigare skådats en sådan toppbredd i startlistan inför ett SM på 100 km.

Sveriges allra bästa allround-ultralöpare, 2019 års svenske 100-kilometersmästare Elov Olsson, kommer till start, om han lyckas lösa reselogistiken. På en förhållandevis tuff bana i regnväder presterade han 2019 den näst bästa svenska 100-kilometerstiden genom tiderna, 6:38:44. I april slog han Jonas Buuds 100-milesrekord, men Elov har inga ambitioner att på söndag ta ytterligare ett rekord från Morasonen. När Buud blev världsmästare 2015 sprang han på fantastiska 6:22.44.

– Inget svenskt rekord. Springer för placering och känsla, säger Elov.

Och trots flera stora avhopp kan inte Elov lunka hem en guldmedalj. Främste utmanare kan vara göteborgaren Anton Gustafsson, AXA Sports Club. Förra året var han 11:a på SM i marathon då han sprang på 2:27. Men till skillnad från flera andra snabba marathonlöpare i fältet har han också erfarenhet av att springa nästan hela söndagens distans på tävling. 2017 sprang han 83,58 km i Borås 6-timmars.

Att han inte har tävlat mer de senaste tre åren beror på ett misstänkt hjärtfel efter att han svimmade på ett träningspass. Efter SM ska han operera bort den pulsmätare som har haft under huden sedan dess, då inga problem har kunnat lokaliseras.

– Nu har väl inte träningen gått som tänkt riktigt det senaste men när jag anmälde mig var det vinst och under 6:40 jag siktade på. Men nu tar jag det lite mer som det kommer, säger Anton.

Snabba marathonlöpare finns det gott om i årets startfält. Josef Hamber från IS Göta har gjort 2:29 på maran och 1:50 på Lidingöloppet. Men klarar han att omsätta detta till 100 km?

– Det blir spännande att ultradebutera. Jag gör nog mitt eget lopp, siktar på sub-7h om yttre förutsättningarna är bra. Ett sånt resultat brukar ju räcka rätt långt, säger Josef.

Maratonlabbets poddare Erik Olofsson, som tävlar för IF Mantra sport i Uppsala, gjorde 2:38 på maran förra året. Nyligen persade han på 10 km landsväg med 33:16. Även för honom blir det ultradebut och han siktar på en tid på 7-7:30.

– Det är med skräckblandad förtjusning jag kommer till start på söndag. Jag har stor respekt för distansen och inser att det kommer bli tufft nu i debuten. Målet är att försöka springa ett så jämnt lopp som möjligt, lyckas följa energiplanen hela vägen, att vara i nuet och uppskatta upplevelsen att få springa tillsammans med alla duktiga löpare, säger Erik, som egentligen satsar ännu mer på ett annat ultra-SM i juli, i 24-timmarslöpning.

Johan Olsson, från Alingsås och tävlande för Umara Sports Club, är ytterligare en av Linus Wiréns adepter. 2019 var han 13:e på Ultravasan90 och vann samma år Sätila Trail. Nu blir det ett nytt format för honom.

– Uppladdningen blir sådär för jag håller på att flytta denna veckan. Men formen är god. Dock är jag ingen höjdare på att springa runt runt på bana så, men jag siktar väl ändå på 7-8 timmar däromkring, säger Johan.

En tid i samma härad, runt 7:40, siktar Youssef Alkhous, som tävlar för arrangörsklubben IFK Halmstad. Även om han är relativt ny inom ultralöpning hade han snabbare avslutning än både Sebastian Pokorny och Martin Scharp i en 12-timmarstävling i Laholm, då han sprang 131,46 km. 

– Det ska bli jättekul att springa mitt första SM, jag ser mycket fram emot att springa med Sveriges bästa löpare, säger Youssef.

Medaljfavoriter i M45

Även för Mattias Nilsson, OK Linné,blir det premiär för den här typen av ultra. 2019 var han två placeringar efter Johan Olsson i Ultravasan90 och fyra år innan dess var han till och med under 7 timmar i den tävlingen.

– Jag har väl inte jättehöga ambitioner, har inte riktigt haft motivation att träna nu under pandemin, sedan har jag haft lite småskador som inte varit träningsrelaterade, bland annat slagit i stortån för en månad sen vilket fortfarande gör ont ibland och slog i hälsenan, säger Mattias som åtminstone siktar på att gå under 8 timmar.

Mattias är även med och kämpar om segern i den tuffa M45-klassen, där han bland annat får sällskap av ytterligare två snabba marathonlöpare. Andreas Magnusson, Solvikingarna, har gjort 2:42 på maran och i ultraväg vann han Österlen Spring Trail 2018, samma år som han sprang 77,7 km på 6-timmars.

Mer ultraerfarenhet har en annan M45:a, Kent Melin, IF Linnéa, som till och med har genomfört ett par 24-timmars. Men på senare år är det främst kortare distanser som han har tränat för.

– Ambitionen på söndag är att försöka springa klokt och hålla en jämn fart hela vägen. Strax under 5-fart lär det bli så länge jag bara orkar. Går det åt pipan så gör det. Jag har inga jättekrav på mig själv, säger Kent.

David Muir var med 8:47 totalsjua på SM i Ljungskile 2019. Den tiden lär han behöva slipa på ytterligare för att ta en medalj i den tuffa M45-klassen.

Det svenska M45-rekordet är för övrigt så bra som 7:24:51, från när Johan Eriksson blev SM-tvåa i Stockholm 2014.

Medaljfavoriter i M40

5 min/km innebär en sluttid på 8:20. Liknande ambition har Johan Hartelius, Kville IF. Liksom hustrun Elin verkar han bara bli bättre med åren och en medalj i M40-klassen lär han definitivt bärga.

– Väldigt osäker hur det kommer att vara att springa på platt underlag och varvbana. Det blir första gången jag gör det, säger Johan, som hoppas lära sig mer om hur det är att springa den här typen av lopp.

I M40-klassen får Johan hårt motstånd av två löpare som tävlar för AXA Sports Club. Erik Andersson från Skövde gjorde 7:33 i Ultravasan90 2015 och 2:49 på maran så sent som förra året. Han har till och med ambitionen att gå under 8 timmar och följer han sin plan får han i så fall agera huvudfavorit i åldersklassen.

– Träningen har gått bättre än  på mycket länge men det var länge sedan man tävlade på riktigt nu, säger Erik.

Edit: Rasmus kommer inte till start pga sjukdom. Att det tar så här många rader för att komma ner till SM-femman från 2017, Rasmus Stenemo, kalmarit som bor i Varberg, vittnar om den tuffa konkurrensen. Då sprang Rasmus på 8:41.

– Jag ska försöka satsa att inte springa snabbare än 4.50 någon km för att hålla längre, gärna 4.55-5.05, säger Rasmus.

M35

Intressant nog är både M45 och M40 starkare åldersklasser än den för de yngsta veteranerna, M35. Med det sagt ska vi inte bli överraskade om vi får se Viktor Gustafsson (76,8 km på 6-timmars 2020) eller Anton Wilson, Borås Löparklubb (76,86 km på 6-timmars 2019) på topp 10-listan totalt.

Bubblare och fler avhopp

En yngre potentiell topp 10-kandidat är Simon Axelsson, Umara Sports Club, som var tvåa i Skövde 6-timmars förra året. I M50-klassen lär Oscar Sjölander vara den enda som också kan konkurrera om en framskjuten placering totalt.

Ytterligare några högkapabla löpare som inte kommer till start: SM-trean 2018 Joacim Martinsson Rikner, Hannes Svensson, Björn Morén, Pétur Sturla Bjarnason, Andreas Talberg Pedersen, Niklas Gunne och Fredrik Stjärnvy.

Livesändning & mer info

Tävlingen kommer att livesändas via Friidrottskanalen.

För mer info, se IFK Halmstads SM-sida.

Dela.

Om författaren

Instagram: @ultrawestis

Lämna en kommentar